Last news in Fakti

19 Април, 2021 18:56 3 634 9

Официално: УЕФА прие новия формат на Шампионската лига

  • уефа-
  • промяна-
  • формат-
  • отбори-
  • участници-
  • шампионска лига

Броят на участниците ще се увеличи, както и тимовете ще имат по 10 мача в груповата фаза

Официално: УЕФА прие новия формат на Шампионската лига - 1
Снимка: БГНЕС

УЕФА предприе светкавични действия и направи историческа промяна на турнира Шампионска лига. Това стана на днешното заседание в Монтрьо. Действията идват в отговор на случилото в последните часове и създаването на Европейска Суперлига, в която са 12 от най-добрите клубове в света от Англия, Испания и Германия.

От сезон 2024/2025 форматът на Шампионската лига ще бъде изцяло различен, а отборите се увеличават.

- Броят на участниците се увеличават от 32 на 36

- Отборите ще имат по 10 мача в груповата фаза (5 като домакин и 5 като гост), а програмата ще се определя по т.нар. швейцарска система

- Първите осем в крайното класиране на груповата фаза продължават за елиминационната фаза. Тимовете от 9-о до 24-о място ще играят плейофи за попълване на позициите в елиминациите. Останалите осем клуба отпадат от борбата.

- Запазени места за “елитни” отбори, които не са успели да се класират по стандартен начин

- Общият брой мачовете в един сезон ще е 180. Срещите ще се играят във вторник, сряда и четвъртък

Първоначалната идея на промените, които се обсъждат от месеци, беше да се удовлетворят исканията на големите клубове и те да не се отцепят в своя отделна надпревара.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    13 8 Отговор
    Така Левски ще играе ролята евроидиота всяка година.
  • 2 честен ционист

    6 0 Отговор
    Ние в Кочината предвидихме съдбата на родните първенства и взехме та ликвидирахме родното десетки години по-рано. Да му мислят западняците.
  • 3 Онзи

    23 1 Отговор
    Шампионска лига трябваше да бадат само шямпионите на страните в Европа....А там има шебеци,които за последно са били шампиони по време на Априлското въстание.Такива лиги мач не съм гледал от поне 7 години....и не се й очертава да гледам скоро.
  • 4 За пари

    15 1 Отговор
    Баааа, тия пари и тази лакомия, все повече и все повече , ще ме откажат да гледам футбол. Не че им дреме за един обикновен фен , но все пак .
  • 5 Най-добрия вариант

    14 3 Отговор
    Старият формат от преди 1992 г.. Само шампиони на съответните държави. Жребий по двойки, мачове с разменено гостуване и победителят продължава. Нов жребий между победителите и така до финала. Без поставени отбори, групи, групички, преливания и прехвърляния на отпадналите от КЕШ в друг турнир - на УЕФА....
    Това е! Другото е само за наливане на пари на богатите и аз не искам да участвам в това, даже дори и като зрител да легитимирам това като го гледам!
  • 6 Тулуп Мисирков

    5 2 Отговор
    Не гледам мангалзки спортове!!!
  • 7 Друг фокус

    0 1 Отговор
    Абе викаме ние против парите, но не забравяйте, че ги финансираме с тези 3лв. или колко там за "диемата" и други програми в кабеларката. Вижда се малко, но това е от всеки фен и по света. Там са милиардите - от телевизионни права плюс рекламите.
    От нашата европейска камбанария мислим така, но една Азия с техните милиарди население не им пука за нас, те искат зрелище, а отдавна е работено там и отборите от новата лига са тези които те знаят. Техните примитивно мозъци трудно ще приемат един Лестър, колкото и атрактивно да играе.
    И на мен ми се иска да ги накажа, но интересно ще е кой срещу колко и кои мачове ще показва.
  • 8 Гост

    1 2 Отговор
    Колкото и да вият сега, от УЕФА имат най-голяма вина за формираната нова франкенщайн "суперлига"! Причината е създаването на ШЛ на мястото на КЕШ, за да играят по-богатите отбори, поради което футбола стана бизнес, а не игра! Ако искат да оправят нещата, да върнат моментално стария вариант на КЕШ + КНК, УЕФА и Интертото с директни елиминации и никакви групи! Всички отбори максимум 5 чужденци, независимо дали са от ЕС, Африка или т.н. Футболът трябва отново да е за хората, а не за букмейкъри, меринджеи, собственици, рекламодатели и телевизии! Аки искате играта да не умре, върнете я на хората!?

    Коментиран от #9

  • 9 Съгласен съм с теб

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    но малко прекаляваш. Първо нищо не пречи все пак да има групи, то щом и на европейските първенства има, що да няма и групи изцяло попълнени от шампиони. И то в ШЛ, а не в ЛЕ, дето като се случи и всички се смеем как турнирите все едно са си разменили имената. Второ веднъж завинаги си избий онова за чужденците, щото в западните държави почти само чужденците правят футбол, та паралийските синчета няма да ги пуснат родителите да си трошат краката, като ги гласят я за директори, я за ръководители. Виж националните отбори на Англия и Франция. Даже и в Германия има няколко с турски имена.