Last news in Fakti

23 Април, 2021 14:44 5 004 9

Никога не е имало такова чудо в ЦСКА преди дерби с Левски!

  • левски-
  • цска-
  • вечно дерби-
  • левски-цска-
  • футбол

Обратен случай историята помни, но само един

Никога не е имало такова чудо в ЦСКА преди дерби с Левски! - 1
Снимка: БГНЕС

ЦСКА влиза в ролята на големия фаворит в сблъсъка с Левски в неделя. "Червените" загряха за него с голяма победа над Монтана с 6:0. Разликата в точките също е огромна - цели 19 в полза на "армейците". "Червените" влизат в мача с 47, а "сините" имат едва 28.

С толкова голям аванс ЦСКА никога не е влизал в дерби с Левски. Обратен случай историята помни, но само един. През пролетта на 1995-а "сините" имаха също 19 точки аванс пред своя вечен съперник, колкото са назад сега. Тогава те си влязоха в ролята на фаворит и победиха с 3:0 с голове на Георги Иванов-Геша и два на Даниел Боримиров от дузпи.

Откакто в България се дават по 3 точки за победа, има 8 случая, в които единият съперник водеше с над 10 точки преди прекия сблъсък. От тях 4 пъти водачът победи, 3 пъти се стигна до изненада и успех на изоставащия, а едва веднъж двубоят завърши наравно.

По-интересното е, че два пъти отборът, който поднесе изненадата, бе ЦСКА, а само веднъж това бяха "сините". На 27 април 1996-а"червените" биха с 1:0 с гол на Петър Михтарски, като преди мача изоставаха с 13 точки. Така ЦСКА, освен че спря серия от 9 поредни загуби от Левски, помогна и на Славия в битката за титлата срещу "сините".

ЦСКА поднесе изненада и на 26 май 2002, когато пак победи с 1:0 с гол на Владо Манчев. Левски пък вече бе станал шампион, като преди мача имаше 18 точки аванс. Те щяха да са и повече, но регламентът на първенството предвиждаше тяхното разделяне след първата фаза и авансът на Левски пред всеки от останалите съперници бе намален наполовина.

"Сините", от своя страна, само веднъж успяха да попречат на откъсналия се напред вечен съперник. Това стана на 29 април 2012 година. Левски победи с 1:0, макар и изостанал с 13 точки от "червените", и така спомогна за първата в историята титла на Лудогорец, пише "Мач Телеграф".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лумпени

    11 6 Отговор
    наркомани , пияници и надъхани дилъри , това дерби ли е или сборище на отайки ?
  • 2 Хаяско

    10 11 Отговор
    Тези отбори нямат нищо общо с Цска и Левски .свиквайте тези отбори си заминаха с комунизма .бъдещето е на Лудогорец Арда ..
  • 3 Какво дерби бе

    11 4 Отговор
    Излизат 22 ма, а от тях - гледам 4 -5 българи! Каква България, какъя Левски, какви армейци, каква българска армия!? С безумните решения от 30 години насам на политици, президенти на ФК и ръководители СРАМ и ПОЗОР сте и двата отбора за БЪЛГАРИЯ! Сменяйте си имената, нещастни мизерници и не сквернете българската история!

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 fks

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Какво дерби бе":

    А като играят Челси и Ман -сити без нито един англичанин да не би да не са отбори от Англия а от Африка

    Коментиран от #7

  • 7 Какво дерби бе

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "fks":

    И кажи честно - това харесва ли ти?! Английски отбори без англичани, испански - без испанци, френски отбори без един бледолик... и т.н.
    И схващаш ли разликата - че тези английски отбори не се казват някоя английска историческа личност Робин Худ, Оливър Кромуел, Адмирал Нелсън или кралица Виктория например...
    Това ми е мисълта!
  • 8 Софиянец

    4 1 Отговор
    Не мога да разбера, защо още му викат дерби някои? Или имат предвид , че мачовете ни с Литекс , винаги са били сериозни. Ако е така се извинявам!
    Но , ако на преименуваните и техните припознавачи им викате @дерби”, тогава съм против!
    Статистиката която сте извадили може би е вярна, но важи до преди няколко години. Тогава умря Цска!
    А с него и дербито. Сега този мач е като всеки друг , който сме играли през годините с отбора от Ловеч.
    Чисто спортно-технически нашите футболисти са трагични , но за сметка на това безплатни. Дано пък точно сега в този мач без значение, да дадат всичко от себе си в техните и без това супер лимитирани възможности. Ей така за без пари(заплати))!
  • 9 заката

    1 0 Отговор
    ЦСКА ЩЕ ИГРАЕЕ СРЕЩУ УМРЯЛ КОН А УМРЯЛ КОН НЕ РИТА