Last news in Fakti

25 Април, 2021 11:54 1 531 7

Фурнаджиев обвини държавата за лошото състояние на детско-юношеския футбол, не изключи завръщане на Боби Михайлов

  • бфс-
  • атанас фурнаджиев-
  • футбол-
  • борислав михайлов-
  • детско-юношески футбол-
  • дюш

Според него първенството е достатъчно оспорвано

Фурнаджиев обвини държавата за лошото състояние на детско-юношеския футбол, не изключи завръщане на Боби Михайлов - 1
Снимка: БГНЕС

Липсата на адекватно финансиране от държава за развитие на детско-юношеския футбол е една от основните причини за лошото състояние на този спорт у нас, както и на националния тим. В това е убеден вицепрезидентът в оставка на БФС Атанас Фурнаджиев. Той обяви, че вероятно няма да продължи да работи във футболната ни централа след предстоящия конгрес.

"За да имаме силен национален отбор, трябва да имаме силен детско-юношеския футбол. И после на тези юноши, които израстват, да им се дава шанс в мъжките отбори. Знаете преди 10 дни националният селекционер какво изказване направи – че четирима треньори са отишли да гледат един българин! Тук е ролята на президентите на клубовете да дават повече шанс на млади момчета – българи", заяви пред bTV Фурнаджиев.

"Самата система е такава към момента. Кой я промени е ясно. По времето на социализма във всеки един град имахме спортен интернат, където всички деца можеха да тренират, да се хранят, да спят безплатно. Тези разходи бяха поемани от държавата и отборът от 1994 г. беше плод на тази 20-годишна политика преди това. Тогава неслучайно имахме успехи във всички видове спорт. Ние бяхме една от водещите спортни сили в света", добави той.

В момента Българският футболен съюз е пред съдбовен избор. На 25 юни предстои Конгрес за избор на нов президент. Според Фурнаджиев, човекът, който бъде избран, ще управлява за кратко - до редовния Конгрес през февруари 2022 г.

"Аз си подадох оставката още в самия ден, писмено пред Изпълкома. Имаме колеги, които твърдят, че не са подавали оставка, има аудиозапис от заседанието, може да се провери и да се види устно. Тогава всички казахме, че подаваме оставка", заяви той.

Фурнаджиев не изключва и вариант начело на централата да се завърне подалият оставка през 2019 г. Борислав Михайлов. Вицепрезидентът заяви, че вероятно той няма да продължи дейността си в централата.

„Ако Борислав Михайлов се кандидатира отново и бъде подкрепен от клубовете на Конгреса, естествено, че ще може отново да управлява БФС. Към момента аз мисля да се оттегля и да не се занимавам повече с тази дейност. Постът ми носи само допълнителни разправии. Аз съм достатъчно ангажиран човек с бизнес и неща, които се занимавам. Ръководя доста фирми, така че не мога да кажа, че ми носи нещо. От любов към играта го правя и от това да мога да помогна с моя капацитет, който имам. Аз отговарям за финансите на БФС и смея да твърдя, че през годините, в които съм там, той има един балансиран бюджет, който успя да премине през всякакви кризи и то успешно, така че мисля, че добре съм си свършил работата. През 2010 г. бюджетът на БФС беше от порядъка на 8-9 милиона лева, а през последните няколко години години стигна около 16-17 милиона лева", заяви Фурнаджиев.

Според него първенството е достатъчно оспорвано.

"Лудогорец не е такъв хегемон, какъвто беше до момента през изминалите години. Имаме едно оспорвано първенство с равностойни отбори и в момента, които ще се борят за призовите места, така и във втората половина първенството. Имаме едни отбори с изравнени сили и се получават едни много интересни и завързани мачове.", убеден е той.

Фурнаджиев коментира и заведеното дело от страна на Министерството на младежта и спорта срещу БФС за сумата от 144 510 лева. Искът е за за "реално изпълнение на гражданско-правна сделка и за обезщетение за вреди от неизпълнение на гражданско правна сделка - включително лихва, неустойка, задатък" и е свързан с организирането на Евро 2015 за юноши.

"Сумата е установена къде е отишла. Мина достатъчно време и проверки. Сумата е дадена за наем на стадиона на "Черноморец", оттам е използвана за ремонт на самия стадион. Средствата са проследими и е ясно къде са отишли. От Министерството са на едно мнение, ние сме на друго и заради това се води дело. Каквото реши това дело, БФС има достатъчно ресурс, за да покрие тази сума", заяви Фурнаджиев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафията

    13 0 Отговор
    Държи футбола а тоя е куче на къс синджир
  • 2 Snake

    13 0 Отговор
    Незнам какъв е бил Боби Михайлов като футболист, но като шеф на БФС бе кръгла нула.
    За да има български национален отбор, в него трябва да има българи, а в юношеския-българчета.
  • 3 Иван Грозни

    11 0 Отговор
    Какъвто Боби такъв и Боко те са свързани. Няма връщане. В противен случай знаете какво следва. Не само Боко може да плаши.
  • 4 Той

    11 0 Отговор
    Целия футболен съюз са протежета на Фурнаджиев. Да се маха и той и целия футболен съюз с нови хора. Комисиите също.
    Михайлов е отдавна изчерпан. Стига лапане на милиони.
  • 5 Бай Тошо

    3 0 Отговор
    Затвор за вас , все някой вие виновен
  • 6 Draco

    1 0 Отговор
    ПОДЛОГА !
  • 7 ПИАВИЦИ ПИАНИЦИ

    1 0 Отговор
    Тези пиавици от БФС се мислят за вечни ! Михайлов Боби/Вице Президент/ първо предаде Иван Славков като му спретна преврат ! Обсеби футбола в България и под ръководството на Борисов го срина ... след като Началника му поиска оставката я подаде и се скри ! Сега Борисов го няма и пиандето подготвя почвата да се завръща във футбола !? ТОВА Е ГАВРА С ХОРАТА КОИТО ОБИЧАТ ФУТБОЛА В БЪЛГАРИЯ !