Last news in Fakti

31 Януари, 2013 19:00 782 0

От УЕФА: Съдиите да се борят с "черното тото"

  • уефа-
  • съдии-
  • черно тото-
  • колина-
  • тодоров
От УЕФА: Съдиите да се борят с "черното тото" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

УЕФА поиска от елитните европейски съдии да се включат с пълна сила в битката с "черното тото" и уреждането на мачове, предаде БГНЕС. Това стана по време на семинара за топ реферите на европейската футболна централа, който се проведе в италианската столица Рим.

България бе представена от Станислав Тодоров, който върна родното съдийство в Шампонската лига през изминалата есен, и от Георги Кабаков.

В обръщение към най-добрите съдии в Европа координаторът на УЕФА по разследването на проблемите с уреждане на мачове и нелегални залози Греъм Пийкър подчерта, че ръководството на европейската централа ще бъде безкомпромисно в битката с тези явления, които той нарече "ракът, който убива футбола".

"Спортът ни е в опасност - на карта са поставени основните му принципи като феърплей, респект и несигурността на крайния резултат до последния Ваш сигнал. Има хора, които са готови да съсипят всичко това в името на големи финансови печалби, нагласяйки определени резултати, за да спечелят. Вие сте важна част от футбола и имате знания и инстинкт, за да усетите кога нещо на терена не е наред. Също така сте длъжни моментално да се свържете с нас, ако някой опита нерегламентирани връзки с вас, по какъвто и да е повод", обясни Греъм Пийкър. Той се закани, че е дошло времето УЕФА и всички в европейския футбол да се обърнат смело срещу черното тото и уреждането на мачове и да ги оставят в миналото.

"Вие сте посланици не само на ФИФА и УЕФА, но и на футбола по целия свят. Затова вашата почтеност никога не трябва да бъде поставяна под въпрос", обяви пък в своята презентация Дейвид Елъри, член на Съдийската комисия на УЕФА.

Главният съдийски секретар на УЕФА Пиерлуиджи Колина призова своите подопечени да бъдат готови за предизвикателствата, тъй като сезонът в турнирите на УЕФА навлиза в решителната си фаза. "Справихте се страхотно досега, щом сте тук, значи сте най-добрите. Но не трябва да забравяте, че на терена Вие сте модел за подражание за младите, които искат да станат съдии. Също така сте и посланици на своята страна и на себе си", заяви в емоционалното си слово Колина. Темпераментният италианец подчерта, че една от основните задачи на арбитъра остава да предпазва футболистите от груба и неспортсменска игра на съперника, както и да бъде изключително добре подготвен физически. "Вие сте атлети - живейте и се гответе като такива", отсече Колина и пусна видео анализ от съдийска гледна точка на последните минути на финала в Шампионската лига през 1999 г. на "Камп Ноу" между "Манчестър Юнайтед" и "Байерн", когато "червените дяволи" обърнаха баварците с два гола в допълнителното време и взеха купата. "Колкото и да сте изморени, винаги трябва да сте подготвени за нещо такова в последните секунди", заключи Колина", който ръководи въпросния драматичен финал.

"Гордейте се, че сте част от малката група на топ реферите на Европа. Вярвайте в себе си, защото ментално трябва да сте силни", посъветва още Колина. Семинарът в Рим за първи път включваше и групата на елитните жени-съдии, които са избрани да ръководят предстоящото това лято Европейско първенство за жени в Швеция.

Освен теоретичната част съдиите преминаха изключително тежък фитнес тест, обстойни медицински прегледи, а имаха и интересни практически упражнения, съобщават от БФС.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА