Last news in Fakti

6 Юни, 2021 18:31 6 582 10

В Англия: Звездата на Северна Македония е по-стар от страната им

  • горан пандев-
  • северна македония-
  • евро 2020-
  • футбол

Горан Пандев бе с ключова роля за класирането на отбора на UEFA EURO 2020, след като реализира гол срещу Грузия в плейофния финал и така се утвърди като национален герой

В Англия: Звездата на Северна Македония е по-стар от страната им - 1
Снимка: БГНЕС

Горан Пандев е считан за един от най-великите македонски играчи в цялата история на страната, а от Англия твърдят, че 37-годишният стрелец е по-стар от съществуването именно на държавата, която представлява.

Ветеранът бе с ключова роля за класирането на отбора на UEFA EURO 2020, след като реализира гол срещу Грузия в плейофния финал и така се утвърди като национален герой. Интересен факт е, че Пандев дори е цяла футболна ера в популярния футболен симулатор – Football Manager, пише още TalkSport от Острова.

Роден в Северна Македония, която дълго време е част от бившата Югославия, нападателят прекарва голяма част от кариерата си в Италия, играейки за едни от най-добрите клубове на Ботуша.

Той се е състезавал за Лацио, Наполи, Дженоа и Интер, като при „нерадзурите” е част от златния требъл, който тимът постига под ръководството на Жозе Моуриньо през сезон 2009/10. Пандев също така е играл и за Галатасарай.

За Интер Горан Пандев е с важна роля, след като играе като „фалшива деветка”, но също така играе и много отдадено в защитен план, получавайки доверието на легендарния португалски специалист.

Пандев е първият македонец, който вкарва 100 попадения в едно от Топ 5 първенствата на Европа. Северна Македония се сдобива с независимост от Югославия през 1991-а година, а така Пандев на практика е седем години по-стар от своята страна.

„За всички нас е мечта да отидем да играе на Европейското първенство”, каза той след класирането на отбора му.

„Искам да помогна на момчетата, защото това е млада група, която има големи качества и те го заслужават”.

Първият гол, отбелязан за западната ни съседка в квалифиакции датира от 7-и септември 1994-а година, когато Митко Стойковски вкарва срещу Дания в Скопие. „Този гол, който вкарах срещу Грузия, е един от най-чаканите от мен в голям турнир”, добави Пандев.

Със своите 118 мача и 37 гола той със сигурност е талисман и лидер за отбора на „червените лъвове”.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    9 2 Отговор
    Ами като направихте кралство Югославия след псв и ги тикнахте там
  • 2 Софиянец

    31 2 Отговор
    Англичаните когато им изнася знаят исинана
  • 3 Име

    7 14 Отговор
    Някога в миналото имало е хора които са били по стари от самата държава България и сега какво? Трябвало ли е българите да си унищожат държавата си, или да се срамуват от тези факт , какво ли трябва?

    Коментиран от #5

  • 4 С,македонеца

    4 2 Отговор
    Глътнах си езика!😡😡😡😡😡😡😡
  • 5 Глупав

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Аз са имам за умен! Ама тез глупости дет си ги писал, освен теб, друг няма начин да ги разбере! Освен ако е слязъл надолу по новата и е стигнал до твоето! П.с. плюса сам ли си го сложи Ил помоли приятел?

    Коментиран от #7

  • 6 Другия с коня

    13 4 Отговор
    Ама Нормално ли е Англичаните да знаят КОГА е създадена Македонската държава ,а Македонците да не знаят....Ами Историята им започва през лето 1991 во - обяснете им го....
  • 7 Име

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Глупав":

    Всякое нещо включително и държавите имат своето начало и край , безкрайна е само твоята глупост
  • 8 Смях в залата

    2 3 Отговор
    Само на Македония се перчи те защо не търсите северната част на Гърция която взе най много територия от България?! Ама малките ще ви разпадушат и ще ви вземат Филибето.Там също има егейска Македония а нищо не възразявате и мълчите като комуняги.

    Коментиран от #9

  • 9 До смях ...

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Смях в залата":

    А вие защо на българите казвате фашисти, а на германците не смеете? А на италианците? Ето затова.
  • 10 man

    1 1 Отговор
    Стига бе, първият гол на 7 септември 1994-а година. Ами от времето на Самуил - какви голове бяха...