6 Юни, 2021 20:32 1 730 5

Президентът на УЕФА за Европейската Суперлига: 12 милиардери се опитаха да ни откраднат футбола

  • александър чеферин-
  • уефа-
  • европейска суперлига-
  • футбол

Може и да сме имали съмнения, но е трудно да не повярваш на хора от собствения ти екип на управление, които постоянно ти говорят: „Не! Няма такова нещо“

Президентът на УЕФА за Европейската Суперлига: 12 милиардери се опитаха да ни откраднат футбола - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на УЕФА Александър Чеферин даде интервю за френското издание „So Foot“, в което коментира ситуацията с проекта за Европейска Суперлига. Словенецът беше категоричен, че за него президентът на Ювентус Андреа Аниели повече не съществува като личност.

- Като дете сте мечтаели да станете капитан на кораб. Днес не плавате в моретата, но сте начело на един голям кораб, наречен УЕФА. Как плавате в момента?
- За щастие, добре. Това е красив и мощен кораб. Бяхме атакувани от подводница преди няколко седмици, но за щастие успяхме да я потопим.

- Тази въпросна подводница беше управлявана от най-големите клубове в Европа. Опитахте ли да ѝ попречите да изплува преди да се случат известните на футболните фенове събития?
- Честно, нямахме представа какво ще се случи. Периодично получавахме заплахи за отцепване, имаше изтичане на някакви документи, но ние не взимахме под сериозно внимание тези неща. Андреа Аниели, който тогава беше президент на Европейската клубна асоциация, беше член на Изпълкома на УЕФА и постоянни ни уверяваше, че няма за какво да се безпокоим. От своя страна направихме няколко срещи с клубовете, за да представим новата реформа в Шампионската лига и която беше одобрена от всички 12 клуба, основали Суперлигата. Само няколко дни по-късно те презентираха своя проект.

- Наистина ли нищо не подозирахте?
- Може и да сме имали съмнения, но е трудно да не повярваш на хора от собствения ти екип на управление, които постоянно ти говорят: „Не! Няма такова нещо“.

- Как реагирахте на това предателство?
- В този случай участниците може да бъдат класифицирани в три категории. В първата от тях поставям Андреа Аниели. Тук става дума за лично отношение. За мен този човек повече не съществува. Мислех, че сме приятели, но той ме лъжеше директно в очите до последния ден. До последната минута не спираше да ме уверява, че няма от какво да се тревожа, а само ден по-рано е подписал документите за стартиране на Суперлигата. Във втората категория поставям групата от лидери, които чувствах като близки и ги обвинявам, че не ме предупредиха за плановете. В последната категория са мениджърите, с които нямам привилегията да контактувам. Тях не мога да ги обвинявам, но те също ще понесат последствията от предприетите действия. Именно чрез турнирите на УЕФА тези клубове са придобили своята световна популярност. Знам от сигурен източник, че първоначалните им планове не са включвали напускането на нашите турнири и националните шампионати. Но са щели да пуснат вторите си отбори, а с първите си състави да участват в Суперлигата. Напускането на националните първенства е щяло да бъде втори етап и през уикендите да се играят мачове в Европа.

- Мислите ли, че плановете за тази Суперлига надхвърляли чисто футболните отношения?
- Естествено! Именно затова и обществената реакция беше толкова жестока. Имат ли право 12 милиардери да ни откраднат футбола? Възможно ли е да притежавате всичко, защото сте богати? Футболът е много повече от една игра, това е интегрална част от нашите народи, нашите национални култури и общество. Именно затова реакцията беше толкова силна. В крайна сметка смятам, че беше по-добре, че това се случи, тъй като една заплаха, която витаеше във въздуха изчезна и вече ще бъде невъзможно да говорим за солидарност с тези клубове. Борбата през онези 48 часа беше много тежка. Сигурен съм, че през следващите 10-15 години няма да опитат ново отцепване. Тогава може и да се случи, но аз повече няма да бъда част от футбола.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    4 4 Отговор
    На гледна точка. Конкуренция му викат на тези конкурси и футболни купи. Някой в Европа и света не търпи конкуренция във Футбола. Защо да няма
    Друга купа ??? Защо да няма награден фонд ???
    Защо футболните отбори и тв да не избират къде да играят и предават ?????

    Коментиран от #3

  • 2 Анонимен

    3 0 Отговор
    А милиардера премиер Борисов от Витоша Бистрица кой го беше картотекирал като футболист и се подиграваше с футбола
  • 3 Кухчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Никой не забранява да има турнир или купа отделно от сегашните. Забраната е да играеш и в едните и в другите. Ако имаш желание направи си турнир намери отбори и след време може да станеш по голям от УЕФА.

    Коментиран от #5

  • 4 Антон

    0 0 Отговор
    Не бе, мисир, искаха да ти свият комисионните и затова нададохте вой до небето.
    Просто щяха да ви дръпнат купичката изпод устата и да мляскате на сухо.
    Това е всички, другото са кьор фишеци
  • 5 Не си разбрал!

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кухчо":

    И къде в календара си предлагаш Барса и Юве да вместят мачове от толкова турнири? Ако не си разбрал - УЕФА е мафия и твърде много си превишава правата!