7 Юни, 2021 13:59 1 727 8

Петър Жеков: Гриша Ганчев няма да напусне ЦСКА, само ще прехвърли задачите на сина си

  • петър жеков-
  • цска-
  • гриша ганчев-
  • футбол-
  • данаил ганчев

Аз му бях писал на Гриша Ганчев, че назначението на Акрапович е грешка

Петър Жеков: Гриша Ганчев няма да напусне ЦСКА, само ще прехвърли задачите на сина си - 1
Снимка: БГНЕС

Легендата на ЦСКА Петър Жеков сподели мнението си за изминалия сезон на червените. Голмайстор №1 в елита за всички времена коментира треньорските рокади, работата на Любо Пенев, както и ситуацията около ръководството пред "Тема Спорт".

Г-н Жеков, какъв сезон изпрати ЦСКА през вашия поглед?
- ЦСКА е голям клуб и винаги трябва да се бори за първото място. В първенството отново не успя, но пък взе Купата на България. Нещата зависят от моментното състояние на играчите, а и кой ще бъде треньор. Но откакто се помня, още като футболист, ЦСКА почти никога не е успявал с чужди наставници. Начело на червените трябва да бъде човек, който е бил в ЦСКА и е играл в отбора, което сега се доказа и с Любо Пенев. Той няма проблем, познава обстановката - минал е и през мен, Пената и Стоил (б.р. - Трънков) заедно със Стоичков и Емо Костадинов. Измежду тях на Любо най му потръгна в тази професия. Победите над Лудогорец не са случайни, както и във финала за купата. Тимът не бе играл така силно от дълго време. Клубът достатъчно сгреши с чужди наставници - и румънец имаше, и кой ли не... Треньор на ЦСКА трябва да е човек от ЦСКА! Това е било още откакто е основан клубът и до 1990-а се спазваше. "Външни" хора не могат да виреят на "Армията", трябват българи и то цесекари.

По тази логика на три периода ли трябва да разделим сезона на ЦСКА - при Белчев, при Акрапович и при Пенев?
- Аз му бях писал на Гриша Ганчев, че назначението на Акрапович е грешка. Той нищо не ми отговори. Но после, когато назначи Любо, гледам, че беше изтрил съобщението ми - нямаше я вече грешката (смее се). При Белчев дори за кратко ме викаха да помагам на нападателите в тренировките, но скоро след това го освободиха.

Кои бяха върховете на тима през кампанията?
- Последните два месеца при Любо Пенев. Разгромът с 4:1 над Лудогорец, сигурно още им държи влага и са нокаут. За купата пък ги ликвидирахме в реванша. Вярно, че победата на "Армията" бе в мач без значение, но именно в такива срещи можеш да се хвърлиш без напрежение. Те си играха, ритаха ни, ядосваха се - виждаха, че не могат. На финала за купата точно си казах, че ще гледаме продължения и дузпи и бам - ЦСКА вкара гол. Айде, заминаха и Арда.

А кои мачове ви разочароваха, къде отборът се представи слабо?
- Не мога да назова конкретен, не съм ги запомнил по отделно. Но 80% от мачовете бяха на обратния полюс. Тимът загуби 3-4 срещи от нищото, допускаше доста грешки в защита. Любо сега ги нареди по-успешно.

Как приехте анонсираното през пролетта намерение на собствениците Ганчев и Инджов да се оттеглят от клуба?
- Те няма да напуснат, може би само ще прехвърлят задачите на сина Данаил Ганчев. Но не може само Гришата и Инджов да издържат клуб като ЦСКА. Много е трудно. Нямат чак такива средства като боса на Лудогорец, който разполага с много пари и купува класни футболисти. А ние се налага да си продаваме най-добрите играчи. Любо обеща да станем догодина първи, но да видим как ще започне новият сезон. Не знам дали ще го "изтърпят" до зимата шефовете. Изглежда, че няма да продават хора от отбора, но трябва да му "помогнат" с нови попълнения. Дано е вярно, че в ЦСКА ще влезе нов съсобственик, за да не трябва да се трансферират играчи като Соу, Антов и т.н. Важно е един път да се прекъсне серията на Лудогорец - веднъж като не станат първи, моментално ще се закрие футболът там. Ще остане само една хубава база и един орел. Всички ще избягат.

Кои играчи на ЦСКА се откроиха през сезона?
- Тиаго блесна на няколко пъти. Също Георги Йомов ми хареса - той е добър и трябва да го налагат. От малките Смоленски продължава да се развива успешно.

Къде трябва да се подсили отборът през лятото?
- Един или двама защитници ще трябва да е вземат. И двама халфове - единият от които офанзивен полузащитник. В атака трябват качествени нападатели, купени с пари обаче. Не, че сегашните са лоши, но трябва още класа пред гола.

И в края как гледате на ситуацията около БФС?
- Те ще оставят конгреса чак за 2022-а, затова казвам, че на ЦСКА ще му е доста трудно до Нова година. Когато босове на клубове са в управата на БФС, естествено, че ще влияят на съдии.

Как приемате кандидатурата на Бербатов?
- Той няма опит още. Трябват хора ръководители като Донски едно време. Не съм против Митко и екипа му, но трябва да стажуват поне 2-3 години и тогава да се кандидатират. Иначе е нужна пълна промяна в БФС - ако съм аз, ще оставя само чистачките, всичко друго аут.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    5 3 Отговор
    В момента състава на ЦСКА е комплектован, но има нужда от по едно класно попълнение за всяка една линия на отбора. Такива попълнения , които са с класа над всички в тима.
    Любо Пенев си знае работата. Знае, че на стадион Българска Армия се играе само за победа.
  • 2 ОРЛИТЕ СА ПИРИН

    8 0 Отговор
    ...Вaжнo e eдин път дa ce прeкъcнe ceриятa нa Лудoгoрeц - вeднъж кaтo нe cтaнaт първи, мoмeнтaлнo щe ce зaкриe футбoлът тaм. Щe ocтaнe caмo eднa хубaвa бaзa и eдин oрeл. Вcички щe избягaт...

    Коментиран от #5

  • 3 Глиган Припоков

    1 3 Отговор
    Тоя говори като всички припоци.Едно и сьщо си грухтят цял живот.
  • 4 Кълбото

    1 1 Отговор
    Жеката се кълне в най-милото си, както рИва, че ще скача с кълбо назад от козирката на стадиона в Ловеч, ако Литекс отстрани Берое… ама не скочи!
  • 5 Левски 1914

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "ОРЛИТЕ СА ПИРИН":

    По важно е да разберете че вашия отбор ФАЛИРА.

    Коментиран от #6

  • 6 Икономист

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Левски 1914":

    То и вашия отбор е фалирал!

    Коментиран от #8

  • 7 Този не

    0 0 Отговор
    стана ли "политик"? Или магарешки свърши денгите?
  • 8 Бай Стою касапина

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Икономист":

    Няма страшно. Диксън ще им даде три лева и петдесет стотинки и ще се управят.