Last news in Fakti

10 Август, 2021 19:27 3 081 8

Лъчо Танев: Имаше вариант Меси да остане в Барселона

  • лъчо танев-
  • лионел меси-
  • барселона-
  • псж-
  • трансфер

Мингея организира пробите, аз лично отговарях за договора на Меси

Лъчо Танев: Имаше вариант Меси да остане в Барселона - 1
Снимка: БГНЕС

Футболният агент Лъчо Танев, който от години живее в Барселона, говори пред Дарик за трансфера на голямата звезда на местния гранд - Лионел Меси в ПСЖ. Танев си спомни за първите си срещи с Меси и беше категоричен, че е имало начин аржентинецът да остане на "Камп Ноу".

"Аз съм в Барселона от 2000 година. Меси дойде на проби през септември същата година. Да не звучи нескромно, но аз с моите партньори сме свързани с идването на Меси, естествено и с неговия агент. Мингея организира пробите, аз лично отговарях за договора на Меси. На 16 години професионален договор. С шефа на школата и вицепрезидента Сандро Росел. Познаваме се добре с баща му. Да ви кажа нещо интересно - брат му Родриго беше на проби, организирани от мен в Локомотив Пловдив. Брат му се оказа далеч от Лионел като качества", сподели Танев.

"Една от причините Лапорта да бъде избран за президент е обещанието му да договори Меси да остане в отбора. Винаги информацията е била, че нещата са окей и се очаква Лигата да одобри подписа. Какво се е случило последните 24 часа можем само да гадаем. Барселона наистина имат сериозен икономически проблем, тъй като търпяха сериозни загуби от пандемията. Това обаче е било ясно от доста време, за да го поставят като аргумент в последния момент. Което за мен не е почтено.

В Лигата отдавна има точни регламенти, в които пише, че не може да харчиш повече от 60% от годишните приходи. В тези 60% влиза и амортизацията на играчите. Ако Коутиньо ти струва 150 милиона и 5 години получава по 30 милиона бруто, това са нови 150 милиона, общата сума е 300. Тази сума се разпределя на 5 години. Тази сума се амортизира - 60 милиона на година. Тази сума от 600 милиона, която се плаща в момента е 100% от приходите на каталунците. Защо преди да се подпише с новите играчи, защо не се затваря най-важният играч, а подписваш договори, които ти отнемат 60-70 милиона на година. В Испания врътки не вървят. Те са от Белград надолу", добави той.

"Решение имаше. То е влизането на инвестиционния фонд CVC като партньор на Ла Лига. Преди един месец този фонд срещу над 2 милиарда, които инвестира грубо казано, откупува 10% от бизнеса. В следващите 10 години Ла Лига и CVC ще работят заедно.

От тази сума 270 милиона е за Барселона, като директно 15% от тази сума може да се инвестира. Имало е договорка още на 14 юли, в която Тебас е предоставил на Лапорта и неговия екип условията на този договор, срещу което е потърсил подкрепата на Барса за тази операция. В началото те са били окей. Дали под влиянието на CEO-то на Барса, който е убедил Лапорта в последния момент да се откаже от сделката да подкрепи Ла Лига, или близките отношения с Флорентино Перес, който върви в посока Суперлига. Явно нещо се е случило покрай цялата тази история и накрая, както писаха в Испания: Суперлигата струва един Меси. Аз мисля, че това е истината в цялата история. Един от собствениците на Медия Про, които продават ТВ правата на Ла Лига извън Испания. Той е много близък приятел с Лапорта. Дори му предостави 30 милиона за банковата гаранция да стане президент. Този човек е много запознат и каза много кратко: Аз се учудвам как се стигна до този момент, след като два дни преди това стана ясно, че Меси може да бъде регистриран", добави агентът.

"Клубът му поиска да си намали заплатата 50% и той го направи и му казаха "окей". Той не е казал "не". В последния момент клубът казва "не", когато всичко е уговорено.

Цифрите говорят. Това, което аз чета е, че ПСЖ има задължения в момента 200 милиона. Задълженията на Барселона са милиард и двеста. Със сигурност може да има някакъв жест от страна на УЕФА, след като парижани отказаха да участват в Суперлигата. От милиард и двеста и 200 милиона има огромна разлика. УЕФА каза, че ще гледа по-гъвкаво на феърплея, докато е проблемът с коронавируса. Да не ви подлъгвам, но мисля, че се стигна до решението на по-голяма загуба да се гледа по-нормално. Ако максимумът е бил 100 милиона, сега е 200.

Манчестър Сити, ако не продадат играчи за 100 милиона, не могат да купят Хари Кейн. Освен че не се преговаря лесно с Даниел Леви, имат и тази финансова бариера. Навсякъде има регламенти, които се спазват", каза още Танев.

"Съвсем наскоро се подписаха договорите за тв правата за следващите три или пет години в Ла Лига. В тях няма клаузи да се намаляват цените за правата в зависимост дали Меси или Роналдо е в Лигата. В бъдещето самият Барселона ще загуби подкрепата и интереса на спонсори и рекламодатели.

Със сигурност поне този сезон ще се отрази липсата на Меси. Едва ли има точен отговор, но реално погледнато си тръгва играч, който в първенството вкарва 30 гола и прави поне 13 асистенции.

Ако няма кой да го замести, ще се случи това, което се случи в Реал с Кристиано. Може пък напускането на Меси да освободи потенциала на някои играчи, които бяха в неговата сянка. Проблемът в ПСЖ ще бъде на Почетино, защото, за да печелиш титли е добре да имаш изявени футболисти, но трябва да имаш и играчи, които да играят в защитен план", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тренчо

    8 2 Отговор
    Лъчо, като си такъв фактор доведи Меси в Царско Село или Септември, феновете им ще са много доволни, да всичките им 16фена заедно
  • 2 Сатана

    4 3 Отговор
    Меси отдавна е избягал от моя телевизор.
  • 3 Диаболо

    7 2 Отговор
    Абе Лъче, Меси е изпята песен. Пари сен, е виж Роналдо, затихващи функции на възможности.
  • 4 Лъчо Танев

    5 1 Отговор
    След като пропадна да мине в Лудогорец стана трансфера в Париж
  • 5 В е л и к и я

    4 3 Отговор
    Меси за Барса стана Клеси , сега отиде да стане и за ПСЖ.....!

    Коментиран от #7

  • 6 Иван

    5 1 Отговор
    Почна се има пак българска следа
  • 7 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "В е л и к и я":

    Клеси такива като тебе,разбирачо.
  • 8 асан

    0 0 Отговор
    Лъжливо джудже.Каза, че поискал сам 50% от заплатата, а не че са го помолили