Last news in Fakti

10 Септември, 2021 21:25 2 761 5

Валтери Ботас смая всички в Италия

  • валтери ботас-
  • гран при на италия-
  • монца-
  • класическа квалификация

Финландецът триумфира с време от 1:19.555 в класическата квалификация на "Монца"

Валтери Ботас смая всички в Италия - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Само дни след като бе потвърдено, че ще напусне тима на Мерцедес след края на сезона Валтери Ботас успя да спечели класическата квалификация за Гран При на Италия, която определя реда на стартиране за утрешната спринтова квалификация.

Финландецът триумфира с време от 1:19.555, като по този начин той бе с 0.096 секунди по-бърз от своя съотборник Люис Хамилтън. Трети на утрешната стартова решетка ще застане Макс Верстапен, който след първите опит в решителната фаза на квалификацията бе втори зад Хамилтън, но не успя да подобри своето време в заключителните мигове. Крайното изоставане на нидерландеца спрямо първото място бе цели 0.411 секунди.

Четвърти и пети на старта утре ще бъдат Ландо Норис и Даниел Рикардо от Макларън, а от шестото място ще потегли миналогодишния победител в Гран При на Италия Пиер Гасли за Алфа Таури. Четвъртата редица ще бъде за дуото на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Леклер, а най-бавни в квалификация три бяха Серхио Перес и Антонио Джовинаци, които ще започнат спринта от петия ред. Мексиканецът бе „жертван“ от тима на Ред Бул и в хода на цялата квалификация той излизаше пред своя съотборник Верстапен, за да му предостави въздушна струя на дългите прави на „Монца“.

Пилотите на Астън Мартин Ланс Строл и Себастиан Фетел останаха първия извън топ 10 и ще потеглят съответно 11-и и 12-и. Точно зад тях ще бъде и дуото на Алпин Фернандо Алонсо и Естебан Окон, а последен във вторите 15 минути на квалификацията остана Джордж Ръсел с Ръсел, който ще стартира 15-и.

Участието си в днешната квалификация след нейните първи 18 минути приключиха Никола Латифи, Юки Цунода, Мик Шумахер, Роберт Кубица, който и тази седмица замества Кими Райконен в екипа на Алфа Ромео и Никита Мазепин, който бе най-бавен. Първоначално Цунода трябваше да продължи към втората фаза на квалификацията след като даде даде 15-о време, но то бе изтрито от комисарите, тъй като японецът напусна границите на трасето на последния завой „Алборето“. От това се възползва пилотът на Ръсел, който бе с 0.181 секунди по-бавен от представителя на Алфа Таури, но извади късмет и получи право да се бори за местата в топ 15.

Уикендът за Гран При на Италия продължава утре с втората свободна тренировка, която ще започне в 13:00 часа българско време. В 17:30 пък ще се проведе втората за сезона спринтова квалификация, която ще бъде с продължителност от 100 километра (18 обиколки) и ще определи реда на стартиране за същинското състезание в неделя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНЦИОНЕР

    4 1 Отговор
    ....... МНОГО ХАРЕСВАМ.. ФОРМУЛА ЕНО..... ИСКАМ ПОВЕЧЕ ИНФО....
  • 2 Павле

    6 6 Отговор
    Напиши нещо за другите отбори стига с тоя Мерцедес, от маалата мечтата им е Мерцедес.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шофер

    9 2 Отговор
    Е много ясно, вече не могат да го задължат да пуска тънко на Луис всеки път.
  • 5 Ацо

    13 2 Отговор
    Вече не могат да го задължават да е слуга на тъмния,и човека показва какво може! Никой не е смаял просто истината лъсна за прехваления "Мегашампоан " за плитки!!!