Last news in Fakti

11 Септември, 2021 19:14 1 686 5

Ботас първи и в спринтовата квалификация, Хамилтън със срив в карането си

  • валтери ботас-
  • спринтова квалификация-
  • гран при на италия

Финланденцът обаче няма да се възползва от спечеления полпозишън

Ботас първи и в спринтовата квалификация, Хамилтън със срив в карането си - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Валтери Ботас триумфира в спринтовата квалификация преди надпреварата за Гран При на Италия, но няма да се възползва от спечеления полпозишън след наказание за използване на допълнителен задвижващ пакет в хода на уикенда на „Монца“.

Така от първата позиция в утрешния ден ще потегли лидерът в световния шампионат Макс Верстапен, който завърши втори в спринта. Освен второто си място, пилотът на Ред Бул спечели и нови две точки в битката за титлата с Люис Хамилтън и така неговият аванс набъбна на пет. Самият британец направи трагичен старт от втората позиция в спринта и потъна до шестото място, след което завърши пети и ще потегли четвърти в утрешния ден.

Между него и Верстапен в утрешния ден ще бъдат двамата пилоти на Макларън Даниел Рикардо и Ландо Норис, които завършиха съответно трети и четвърти в днешните 100 километра. Двамата единствени в челото на колоната избраха да участват в спринта с меките гуми на Пирели, което им позволи да прескочат Хамилтън още на старта. От там до финала двамата се движеха в пакет и успяха да задържат зад себе си пилота на Мерцедес.

Третата редица в утрешния ден ще бъде за дуото на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц, а четвъртата за Антонио Джовинаци и Серхио Перес. Последните позиции в топ 10 на стартовата решетка за Гран При на Италия ще бъдат заети от Ланс Строл и Фернандо Алонсо, чиито съотборници съответно в Астън Мартин и Алпин Себастиан Фетел и Естебан Окон ще бъдат 11-и и 12-и.

Зад тях на старта ще застанат пилотите на Уилямс Никола Латифи и Джордж Ръсел, а Юки Цунода и Никита Мазепин ще са на осмата редица. Деветият ред ще бъде за Роберт Кубица и Мик Шумахер, които завършиха на последните две позиции в днешната спринтова квалификация.

Най-големият губещ от нея бе Пиер Гасли, които отпадна още в третия завой и ще трябва да подели последната редица с Ботас. Миналогодишният победител в Гран При на Италия имаше лек контакт с Рикардо на първия шикан, който повреди неговото предно крило. В последствие то се отчупи и французинът загуби контрол над своя болид и се удари тежко в стената на „Курва Гранде“. За щастие той излезе невредим от автомобила си, но ще има тежка задача в утрешния ден.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монца

    7 6 Отговор
    Ще е яко ако вземат Ботас в Ред Бул при Макс и мачкат Хамилтон.

    Коментиран от #2

  • 2 123

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Монца":

    Преди няколко дни обявиха, че Ботас отива в Алфа Ромео.

    Коментиран от #3

  • 3 345

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Той ще иде с договор сигурно за 1 година, няма да кара до пенсия за Фиат.
  • 4 Ганчо

    3 1 Отговор
    Тук коментиращите не са гледали и 1 състезание във Формула 1

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.