12 Септември, 2021 18:10 2 693 3

Историческо състезание! МакЛарън шокира всички на "Монца"

  • макларън-
  • гран при на италия-
  • даниел рикардо-
  • ландо норис-
  • монца

Състезанието на "Монца" ще бъде дискутирано дълго заради инцидента в 25-ата обиколка между лидерите в класирането Макс Верстапен ("Ред Бул") и Люис Хамилтън ("Мерцедес"), което доведе до отпадането и на двамата

Историческо състезание! МакЛарън шокира всички на "Монца" - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Отборът на "МакЛарън" постигна двойна победа в Гран при на Италия, 14-и кръг от сезона във Формула 1. Победата взе австралиецът Даниел Рикардо, докато втори остана британецът Ландо Норис. Трети финала пресече пилотът на "Ред Бул" Серхио Перес, но той получи наказание от 5 секунди, което позволи третото място да стане притежание на финландеца Валтери Ботас с "Мерцедес".

Състезанието на "Монца" ще бъде дискутирано дълго заради инцидента в 25-ата обиколка между лидерите в класирането Макс Верстапен ("Ред Бул") и Люис Хамилтън ("Мерцедес"), което доведе до отпадането и на двамата. За "МакЛарън" това е първа победа в Гран при от състезанието в Бразилия през 2012 година, както и първа двойна победа от надпреварата в Канада през 2010 година. Освен това "МакЛарън" стана и първият отбор, който записва двойна победа през сезон 2021.

Състезанието на "Монца" започна много интересно, тъй като още на старт-финалната права Даниел Рикардо успя да изпревари тръгналия от полпозишън Макс Верстапен. Ландо Норис пък се подреди трети, точно пред Люис Хамилтън. Постепенно обаче Верстапен успя да възстанови позициите си и скоро се върна начело на колоната. До 23-тата обиколка положението на "Монца" изглеждаше спокойно, като тогава холандецът влезе в бокса. Грешка на инженерите на предна дясна гума забави сериозно лидера в световния шампионат и той успя да се върне на пистата едва на 10-а позиция.

Това позволи на Люис Хамилтън да поведе колоната, но британецът избра да влезе в бокса обиколка по-късно. При него смяната мина безаварийно, но при връщането си на пистата той се оказа точно между болидите на Даниел Рикардо и Макс Верстапен. На влизането между първия втория завой Верстапен подходи много агресивно, което доведе до контакт гума в гума с Хамилтън. Инцидентът завърши с изстрелване на "Ред Бул-а" върху шасито на "Мерцедес-а" и озоваване на двамата пилоти в чакъла край пистата. По този начин и Верстапен, и Хамилтън отпаднаха в 25-ата обиколка, като повторенията показаха, че единствено ореолът над болида на Хамилтън е предпазил световния шампион от това колата на съперника му да се стовари с цялата си тежест върху главата му.

Сблъсъкът между двамата най-добри пилоти отвори широко вратите пред болидите на "МакЛарън", "Ферари", както пред вторите пилоти на "Ред Бул" и "Мерцедес" - Серхио Перес и Валтери Ботас. Малко след прибирането в бокса на колата за сигурност колоната се подреди по следния начин - Даниел Рикардо и Ландо Норис на върха, следвани от Карлос Сайнс-младши, Перес, Шарл Льоклер и Ботас. Темпото на Ботас, който единствен бе с гумите "медиум" обаче бе категорично по-добро от това на всички други пред него, докато най-бавни бяха колите на "Ферари". Междувременно мексиканецът Перес изпревари неправомерно Сайнс, но испанецът веднага след това бе задминат и от Валтери Ботас.

Стюардите наказаха Перес да върне позицията си на Сайнс - нещо, което вече бе невъзможно да се случи, така че мексиканецът трябваше автоматично да се примири с петсекундно наказание. До края на финалната 53-та обиколка повече изпреварвания нямаше. Рикардо пресече финалната линия с общо време от 1:21:54.365 часа.

Втори на 1.747 секунди остана Норис. Третото място е за стартиралия от последното 20-о място финландец Валтери Ботас на 7.309 секунди. Наказанието на Перес пък го свлече до петото място - точно зад Шарл Льоклер и точно пред съотборника му във "Ферари" Карлос Сайнс-младши, който затваря шестицата. В генералното класиране начело с 226,5 точки е Макс Верстапен, следван от Люис Хамилтън с 221,5 точки. Трети със 141 точки е Валтери Ботас, който взе и бонус точка за най-бърза обиколка. Четвърти със 132 точки е Ландо Норис, пред Серхио Перес със 118 точки и Шарл Льоклер със 104. Даниел Рикардо се изкачи на осмо място в подреждането с 83 точки.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    32 9 Отговор
    Пуснах ги последните 10 обиколки - трагедия! Наредени като на влакче през 1 секунда, технологиите убиха този спорт. Направо да ги направят автономни електрички и да се свършва!

    Коментиран от #2

  • 2 ЦСКА

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Така е.
    Последните 7-8 години и аз спрях да гледам този спорт. Само една бърза кола и предизвестен шампион,каращ тази кола.
  • 3 Тръци

    3 4 Отговор
    Черните мамуни и червените телета сами се биха. А Ферари е най- болната машина във F1. Е, кой да победи!?