6 Октомври, 2021 21:02 3 530 2

Барса атакува мощно Ман Сити и ПСЖ

  • барселона-
  • манчестър сити-
  • псж-
  • феран ревертер-
  • уефа

Финансовият феърплей на УЕФА е напълно безсмислен за държавно подкрепяни клубове като Пари Сен Жермен и Манчестър Сити

Барса атакува мощно Ман Сити и ПСЖ - 1
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Барселона Феран Ревертер заяви, че клубът подкрепя идеята на Европейската Суперлига да наложи по-строг финансов контрол, тъй като настоящият модел на Финансовия феърплей на УЕФА е напълно безсмислен за държавно подкрепяни клубове като Пари Сен Жермен и Манчестър Сити.

УЕФА въведе Финансовия феърплей през 2009 година, за да попречи на клубовете да харчат за играчи повече, отколкото са приходите им, но моделът се оказа не напълно работещ, а през 2020 година бе допълнително смекчен заради пандемията от COVID-19.

През лятото подкрепяният от катарското правителство тим на Пари Сен Жермен привлече като свободни агенти Лионел Меси, Серхио Рамос, Джанлуиджи Донарума и Жоржиньо Вайналдум, като предложи на играчите в пъти по-големи заплати от това, което бяха готови да им дадат други отбори. Манчестър Сити пък счупи рекорда за трансфер във Висшата лига, плащайки 100 милиона лири на Астън Вила за плеймейкъра Джак Грийлиш.

В същото време Барселона трябваше да намали драстично харчовете си, тъй като клубът има дълг от колосалните 1,35 милиона евро. По тази причина бюджетът на каталунците бе ограничен до едва 98 милиона евро, докато през миналия сезон той бе 347 милиона.

"За нас Суперлигата бе възможност да създадем по-атрактивно състезание, което да отстрани проблемите, които има Финансовият феърплей на УЕФА. Трябва да разгледам внимателно това, което се случи през лятото", заяви Ревертер по време на пресконференция.

"УЕФА е отворила широко вратите за инжектиране на пари и темповете, с които се харчи, излизат извън контрол. Заедно с Ла Лига, ние вярваме в един по-устойчив модел. Ако УЕФА продължи по този път, ще направи услуга на държавните клубове и ще разруши марката Барселона", каза още изпълнителният директор на каталунците.

През август британският вестник "Таймс" писа, че УЕФА се готви да въведе таван на заплатите от 70 процента от приходите на даден клуб, като при преминаването му ще трябва да се заплаща и такса лукс, както е например в НБА.

През пролетта на тази година Суперлигата бе основана от 12 от най-мощните отбори в Европа, но скоро след това девет от тях я напуснаха. В нея останаха единствено Реал Мадрид, Барселона и Ювентус.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    5 0 Отговор
    Въпреки, че не съм фен на Барселона, в случая са прави.Никой не може да се мери с безчетните долари на арабските държави, които са собственици на ПСЖ и Манчестър Сити.Уефа много удобно си затваря очите за това. Без тези пари Манчестър Сити ще изпадне в по- долната лига,а ПСЖ ще кретат по средата на френската лига.
  • 2 Футбол

    4 0 Отговор
    "колосалните 1,35 милиона евро"
    Предполагам е 1,35 милиарда.