Last news in Fakti

13 Декември, 2021 12:47 1 977 42

ЦСКА вдига новия стадион за 21 месеца, ако...

  • стадион-
  • цска-
  • българска армия-
  • футбол

Съоръжението ще струва 45 милиона евро и трябва да бъде напълно готово до края на 2024 година

ЦСКА вдига новия стадион за 21 месеца, ако... - 1
Снимка: БГНЕС

21 месеца трябва да продължи строежът на новия стадион на ЦСКА. Това гласи планът на клуба. Съоръжението ще струва 45 милиона евро и трябва да бъде напълно готово до края на 2024 година. Ако държавата спази всички срокове и издаде всички необходими разрешителни през 2022 година. Възвръщането на инвестицията пък е предвидено за период от 15 години. Това става ясно от презентацията, предоставена на БТВ от Гриша Ганчев и Данаил Ганчев. Планът за реконструкция на стадион "Българска армия" е изготвен от германска консултантска компания.

Средствата ще бъдат осигурени от трима инвеститори. От едната страна са Ганчев и Инджов, ще се включи и партньор, която на този етап не може да обявен публично. С проекта е ангажиран и инвестиционен фонд.

Новият стадион ще бъде с капацитет 18 000, от които 15 000 седалки плюс 3000 места за правостоящи. Той ще е от четвърта категория на УЕФА и ще популяризира не само футбола, но още туризъм, концерти, култура, обществени, университетски и корпоративни събития.

Съоръжението ще спазва отпечатъка и съществуващата линия на покрива, за да осигури подобно визуално въздействие, като същевременно намалява шума и позволява премахването на високи мачти за осветление. Стадионът ще бъде с правоъгълна форма, с 80% затворена фасада, извити и затворени ъгли. Пистата ще бъде премахната, което ще позволи площта на стадиона да бъде редуцирана с 13% - от 25 730 квадратни метра на 22 475. За паркинг ще бъдат отделени още 3000 квадратни метра. Зеленото публично пространство в рамките на парцела пък ще се увеличи с 45% - до 34 995 квадратни метра.

При реконструкцията няма да бъде отсечено нито едно дърво. Ще се увеличи парковото изживяване.

Амбицията е строителните работи да стартират през април 2023 година и да приключат през декември 2024. През въпросните 21 месеца ЦСКА ще играе домакинските си мачове на стадион "Васил Левски".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдеееебеее

    0 10 Отговор
    ашколсун машала

    Коментиран от #11

  • 2 КОТарАК

    8 9 Отговор
    тва е едно жалко подобие по име само на минала слава/ тия футболни клубове са перачница за пари и трябва да се поставят на съвсем нова основа за да се оправят нещата. примерно дялов капитал на държавата от 50 %
  • 3 Айдааа

    16 9 Отговор
    Сега рогите ще почнат да тропкат с копитца ...
  • 4 iMAKAK

    4 12 Отговор
    Щом Главния Макак не успя да налее акъл на Гриша Ганчев, то Отслабналият Макак ще го направи!
  • 5 Очко Бибочко

    6 8 Отговор
    Вчера Ганчев направи страшно признание - ЦСКА се издържа на 80% в последните няколко години! При бюджет 25-30 млн.лева годишно, това означава, че с ДПС и Инджов са извадили по 5-6 млн.лвеа! Отбора игра в групи на ЕКТ и реализира сериозни трансфери. Големия проблем е, че ако пропуснат само една година без групи на ЕКТ. Вече няма нищо за продаване и задаване под наем. Сега ганчев реве, за да започне работа по стадиона, който трябва да му носи по 5-6 млн. лева годишно. Колко от тези пари ще отиватв клуба е мистерия.
  • 6 УСА боклук

    12 8 Отговор
    Вярвате на Гр.Ганчев? Спомняте ли си как преметна РБългария че десетки хиляди тона шекер са измити от дъжд на пристанището , и няма да плати лев данък. А морето не се подслади.Аааах моретоооо, ах моретоооо.

    Коментиран от #26

  • 7 ГЕРЕН

    5 9 Отговор
    ИМАТЕ СИ ВЕЧЕ И МИНИСТЪР НА СПОРТА. БРАВО.... ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ. ДОРИ И ПЛАЧЕНЕТО НА ПЕТОРЧО ЗА БФС СЪДИИТЕ ЩЕ БЪДЕ УВАЖЕНО.
    МИНЬОНА ДО ВЧЕРА МЪЛЧА. ВЧЕРА РАЗБИ БИБИТКО. ЛОШО УПРАВЛЯВАЛ. ТОЗИ Е НА ХРАНИЛКАТА ОТ 25 ГОДИНИ. И Е
    СЪС ВЕРУЕТО: НИЕ СМЕ СЪС ВАС
    КОИТО СТЕ НА ВЛАСТ. ОТВРАТ.

    Коментиран от #10

  • 8 Глиган Припоков

    7 9 Отговор
    Какьв нов стадион бе Селяни от Лоич вие не разбрахте ли че може да правите реконструкция на това сьоражение а не да рушите .Няма как да стане това което искате.Като иска Ганчо да прави нов стадион да си купи място и да строи.Този стадион е на дьржавата а не негов.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Левски 1914

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРЕН":

    Бързо забрави , че Борисов го докара в.София заедно с неговия Литекс обединен с Етрополе с маркетингова цел. И като Борисов е виновен защо не му го каза преди няколко месеца?

    Коментиран от #15, #24

  • 11 Редута

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Айдеееебеее":

    ВЧЕРА ДОСТА НЕЩА СТАНАХА ЯСНИ, НО много ОЗАДАЧАВАЩО БЕШЕ, ЧЕ ОСВЕН ЧЕ СЕ ИСКА МЕСЕЧЕН НАЕМ ОТ ЦСКА, КЛУБА ПЛАЩА ОЩЕ И 300 ХИЛЯДИ ЗА ДАНЪК СГРАДИ И ТАКСА СМЕТ!!! Само за пример от частната фирма Левски не искат и стотинка месечен наем за държавния стадион, а на всичкото отгоре МВР плаща режийните, а Общината плаща и данък сгради и такса смет!!!

    Коментиран от #14, #31

  • 12 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 8 Отговор
    ЦСКА да си го вдига в Панчарево, а не в Борисовата градина.

    Коментиран от #13

  • 13 УСА боклук

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Защо пък в Панчарево? Какъв хубав затвор има в Ловеч!
  • 14 Съдията Дред

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Редута":

    То микрето призна, че този данък, около 4.5 милиона, не е плащан, с оправданието, че е вложен в базите. Така било по договор.

    Коментиран от #16

  • 15 ха ха хаааа

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Левски 1914":

    Леефски 1998
  • 16 РЕДУТА

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "Съдията Дред":

    ДАНЪКА СЕ ПЛАЩА КЪМ ОБЩИНАТА И ЦСКА ГО ПЛАЩА ВСЯКА ГОДИНА! И НАЕМА ЩЕ СЕ ПЛАТИ, КОГАТО ДОЙДЕ НЕКРАДЛИВО МИНИСТЕРСТВО! ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО от частната фирма Левски не СЕ иска и стотинка месечен наем за държавния стадион, а на всичкото отгоре МВР плаща режийните, а Общината плаща и данък сгради и такса смет!!! ОБЯСНИ ЗАЩО?

    Коментиран от #17, #33

  • 17 Левски 1914

    6 8 Отговор

    До коментар #16 от "РЕДУТА":

    Нали цска означава централен спортен клуб на армията? Защо не плаща армията както преди , защото не сте на армията , следователно не сте и цска , а Литекс - Етрополе. Ганчев да плаща и обратно в Ловеч , а може и в Етрополе.

    Коментиран от #19

  • 18 100 Ако-та

    7 4 Отговор
    Знаете ли колко картинки, колко филмчета, колко анимацийки, макетчета, проектчета на нови стадиони ни показваха последните 30 ина години?!
    А дано на новия стадион да не забравят тоалетни да построят! Че ми омръзна да ходя да се крия по храстите!
  • 19 До Меверето 1914

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Левски 1914":

    Тези твои странни разсъждения не отговарят на въпроса: ЗАЩО от частната фирма Левски не СЕ иска и стотинка месечен наем за държавния стадион, а на всичкото отгоре МВР плаща режийните, а Общината плаща и данък сгради и такса смет!!! ОБЯСНИ ЗАЩО?
  • 20 Левски 1914

    5 9 Отговор
    Обясни като много знаеш защо Стоичков и Ганчев ви ФАЛИРАХА отбора и къде отидоха 20 и няколко милиона?

    Коментиран от #22

  • 21 ФОНЧО БОРИСОВ

    4 6 Отговор
    Само Аз мога да построя стадион на отбора, който наредих да се премести от Ловеч в София. На Левски вече им построих, а всички знаят, че съм най-големия и най-болния левскар. Въпроси? Няма. А, да не забравя, че вчера Гриша ганчев ме определи за най-големия макак, който оправя всички и всичко. Първо, не е вярно. Второ, беше много отдавна. Трето, Пълния Макак ми каза така да направя, аз какво съм виновен?
  • 22 до Мевере 1914

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "Левски 1914":

    Отговаряш на въпроса с... въпрос ? ОТГОВОРИ Защо Сметната палата казва, че Левски ползва "Герена" незаконно? Как 27 години държавата плаща данъци на "Левски"? ЗАЩО от частната фирма Левски не СЕ иска и стотинка месечен наем за държавния стадион, а на всичкото отгоре МВР плаща режийните, а Общината плаща и данък сгради и такса смет!!! ОБЯСНИ да чуем ЗАЩО? Висиш и коментираш под всички статии, значи трябва може да отговориш!?!

    Коментиран от #23, #34

  • 23 Левски 1914

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "до Мевере 1914":

    Сигурно някоя баба на пазара ти е казала, че е незаконно щом го ползва значи е законно и никой не е казал , че ЛЕВСКИ трябва да плаща наем. Докато всички знаем, че Ганчев и Стоичков ощетиха държавата с 20 и няколко милиона и сега Ганчев пак хитрува и не иска да плаща 4, 5 милиона това не е ли нахалство? По нагоре някой е писал като не иска да плаща наем да си купи място и да прави каквото иска.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Подуямие

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Левски 1914":

    То и Божков , преди да го погнат не говореше против Борисов, а после....

    Коментиран от #29

  • 25 Подуямие

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Левски 1914":

    Хехе ,не отговаряш! МВР и общината плащат ,така сте свикнали,нали отбора от обора ,а не, народа беше.
  • 26 Софийско сити

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "УСА боклук":

    Щом Софиянци вярват и си дават Борисовата градина да влизат вътре 3000 коли, да се разхождат лумпени вътре да има под предлога на едно игрище магазини и бизнес офиси, няма проблем. Ние във Варна се опитваме и почти успяване да спасим Морската си градина. На вас обаче парк не ви трябва, борисивата градина е идеално място за новото Лондонско сити пардом Софийско сити.

    Коментиран от #28

  • 27 Милиционер

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Левски 1914":

    ЛЕВСКИ НЕ ПЛАЩА!
  • 28 Ножкаджията

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Софийско сити":

    ТИМ ви превзе града ,какво спасявате не знам.

    Коментиран от #35

  • 29 Кокъла

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Подуямие":

    Васил Божков беше собственик на ЦСКА след Валю Дузпата, Илия Павлов - Мултигруп, ДС, КГБ и преди Митал, Лупи, Титаните и Гриша Ганчев. Васил Божков е НОВЕ ХОЛДИНГ ... отбор, който притежава и преразпределя корупционни пари от Държавата за ДС и Дълбоката Държава. Апропо, шампион с ЦСКА...

    Коментиран от #30, #32, #41

  • 30 Бай Стою касапина

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кокъла":

    Стоене, къде си? Събуди се, че оня твоя колега четиринайстият вече изкара пари за една бира, а ти още спиш. Ставай бе човек!

    Коментиран от #36, #37

  • 31 Левскар

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Редута":

    А кой вярва на Ганчев? Наем с ДДС? Какво е това животно. Държавата не забила пирон на Армията? Нали за това е концесията вие да го забиете и после да си го приспаднете. Хайде сега отиди на Герена и после на Армията и ще разбереш защо не плащаме наем. Аз като софиянец си искам Борисовата градина за мен искам да е един голям и привелив за деца и отдих парк. Не искам стадиони вътре.
  • 32 Бай Стою касапина

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "Кокъла":

    Извинявай, коментарът ми не се отнася до теб. Получава се някаква аномалия когато коментираш след последният коментиращ?!
  • 33 Сънчо

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "РЕДУТА":

    Аз ще ти обясня.
    1. Данък плаща собственика.
    2.Такса смет е данък.
    3. Наем не плащаме защото се приспада от инвестицията за сектор А.
    4. За режиини не съм обеден че е така.
    Сега Ганчо да даде фактурите за Армията. Та там няма дори тоалетни я стига. Зщо трябва да плаща данък??? Това наистина е интересно, но това си е ваш договор кой го подписа този договор? Къде спахте тогава?
  • 34 Данъчен

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "до Мевере 1914":

    Ти нормален ли си??? Когато даваш апартамент под наем кой плаща данъка??? Само в Англия наемателя плаща данък или така наречена консулска такса. В България собственика плаща данъка. Герена е построен от Левски, но комунистите не ни ги дават. Георги Марков помоли царя да отмени тази несправедливост на комунистите но царя се изплаши. Добре щом не е наш тогава собственика плаща данъците

    Коментиран от #42

  • 35 Морска градина

    0 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ножкаджията":

    Града превзе, но не и морската градина!!! Ела да видиш колко стадиона има вътре.
  • 36 Стоян Александров

    4 7 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Стою касапина":

    Аз бях номер 9. Обади се във Факти за да ти обяснят защо ме изтриха. Обади им се. Написах, че Г.Г. Ви лъже и маниполира. Стадион ЕВРОПЕЙСКИ никога няма да имате в Борисовата градина. НИКОГА. Проблема е в големите изисквания и в Г.Г. понеже иска бизнес да прави, а това е ПАРК, ПАРК, ПАРК. Просто цвца- етеополска от Африка беше до тук. Това е.

    Коментиран от #40

  • 37 Левски 1914

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Стою касапина":

    Преди няколко дена ти писах ,че съм минал на вино бира пия само лятото.

    Коментиран от #39

  • 38 Диксън

    2 1 Отговор
    Щом имат осигурено финансиране и няма да излизат извън рамките на съществуващия стадион, нека построят съвременен спортен комплекс. Даже Северна Македония имат по-хубави стадиони от нас!
  • 39 Бай Стою касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Левски 1914":

    Вие двамата със Стоен братя ли сте?
  • 40 Бай Стою касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Стоян Александров":

    По-леко, че ще получиш някой инфаркт. Не се избичвай така. А мен са ме трили доста повече от теб. Дразня се, но ми дреме на сайдера.
  • 41 Подуямие

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кокъла":

    И кво? Уефски са чисти като Момина сълза? Лафчис , Чорни - Батков , после неяснота, Божков и сега неяснота !
  • 42 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Данъчен":

    Нито наем плащат фк подуяне за Герена, нито данъци и такси, нито консумативи, нито и ремонта са си платили..... Щото уж бил "техен", ама не им е "даден"! Селски гяволи - жив комунизъм цари там, какъвто и бай Тошо не можа да постигне!