23 Март, 2022 11:20 735 4

Ясен Петров е използвал 43 футболисти в националния отбор

  • ясен петров-
  • футбол-
  • национален отбор-
  • футболисти

След двете проверки в Близкия Изток вероятно ще станат 46

Ясен Петров е използвал 43 футболисти в националния отбор - 1
Снимка: БГНЕС

Предстоящите мачове на националния отбор на България срещу Катар и Хърватия ще отбележат края на периода на експерименти за селекционера Ясен Петров. След тези два двубоя през юни започва борбата в Лигата на нациите, където е поставена ясна цел - първо място в групата в конкуренцията на Грузия, Северна Македония и Гибралтар.

Напук на постоянните твърдения, които се ширят в пространството, че изборът на Ясен Петров е крайно ограничен, броят на игралите за България под негово ръководство опровергава това. Досега те са цели 43 футболисти. След двете проверки в Близкия Изток вероятно ще станат 46. Свой дебют с националната фланелка в задаващите се два мача почти сигурно ще направят вратарят на Черно море Иван Дюлгеров, защитникът на Арда - Алекс Петков, както и левият бек на Локомотив (София) - Мики Орачев.

Единственият, който игра във всичките 13 мача при Ясен Петров, е халфът на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев. Като брой минути обаче с най-много е Кирил Десподов, който е престоял на терена 855 минути. Най-малко доверие пък е получил Мартин Райнов - едва три минути, като освен него още четирима играчи са взели участие само в един двубой - десните бекове Едисон Йорданов и Страхил Попов, както и вратарите Светослав Вуцов и Мартин Луков.

Именно постът под рамката бе този, на който Ясен Петров извъртя най-много хора - цели седем. Освен двамата споменати, селекционерът даде шанс за изява още на Даниел Наумов, Георги Георгиев, Пламен Илиев, Николай Михайлов и Иван Караджов. Ако погледнем в по-далечна перспектива може да се прогнозира, че с оглед възрастта и качествата си, с най-големи шансове да бъдат първи избор са Даниел Наумов и Светослав Вуцов.

От защитниците, а и на всички постове, като цяло най-сериозен е дефицитът на леви бекове. Реално разполагаме само с двама - Антон Недялков и Димитър Велковски. Беше викан и Петър Занев, но той игра при загубата от Швейцария на "Васил Левски" с 1:3 като един от тримата централни защитници.

От по-офанзивните играчи като непоклатими изглеждат Кирил Десподов и Тодор Неделев. Първият е номер 1 при Ясен Петров по асистенции - три, а Тодор Неделев е с най-много голове - също три.

Ако погледнем средната възраст на отбора при Ясен Петров трябва да отбележим, че той започна от много висока кота - 29,3 години в дебюта му. Това бе споменатата световна квалификация с Швейцария. В последния мач от цикъла, който пак беше в страната на часовниците и шоколадите отборът ни беше с около две години и половина по-млад. С най-млад състав бяхме в контролата срещу световния шампион Франция с 0:3 - 25,5 години, а на трето място по младост бе съставът, с който постигнахме и най-престижния си резултат. Става дума за ремито 1:1 с европейския шампион Италия във Флоренция. Тогава нашият отбор бе със средна възраст 26,3 години.

С тези 46 играчи, до колкото ще набъбне бройката в Катар, Ясен Петров се изравни с Любослав Пенев. Ел Голеадор също използва толкова по време на своя престой като национален селекционер. Съществената разлика е, че Пенев води България почти три години, докато Ясен едва сега прекрачва във втората. Пенев записа общо 24 срещи начело на България, докато Джанини едва е преполовил тази бройка.

Така или иначе обаче сегашният селекционер може с чиста съвест да каже, че е опитал почти всичко и е дал шанс на максимално широк кръг хора. Сега остава да отсее най-достойните, с които да успее да спечели първото място в Лигата на нациите, което е напълно реална цел пред отбора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Титуляри

    1 0 Отговор
    Дано да залага на момчета от българското първенство. Поне тях може да ги наблюдава и да вижда кои играят редовно и добре. Разни "звезди" дето уж играят в Италия, но търкат скамейките НЕ мерси.
  • 2 Гонзо Немногоумния

    0 0 Отговор
    Евала, клошарче.

    Коментиран от #3

  • 3 Бербо Татуса

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гонзо Немногоумния":

    Аз съм неграмотен и мързелив, но за сметка на това нагъл. Не ми пука за БГ коментирам само Ман Юнайтед.
  • 4 антрашпиц

    0 0 Отговор
    43 некадърника..ихааа...и ко файда..бастун до бастуна...