Last news in Fakti

15 Април, 2022 07:08 4 614 5

Посланик Пантич: Вкарах 4 гола на Барселона, а загубихме! Любо Пенев ми е брат!

  • радомир антич-
  • атлетико мадрид-
  • футбол-
  • любослав пенев-
  • хесус хил

Любо иска да бъде навсякъде с всеки, много е интелигентен и обичащ работата си като треньор

Посланик Пантич: Вкарах 4 гола на Барселона, а загубихме! Любо Пенев ми е брат! - 1
Снимка:

Всичко започва през юни 1995 г., когато Радомир Антич става главен треньор на Атлетико (Мадрид) и връчва на покойния президент Хесус Хил своите трансферни искания. Разглеждайки списъка, босът избухва в смях.

- Милинко Пантич, 29 г., Паниониос, шампионат на Гърция. Това сериозно ли е?! Този няма да рита в Испания.

Нито един от мениджърите на Атлетико не приема сериозно тази молба. Всички смятат, че Антич просто иска да помогне на своя стар сръбски познат да спечели добри пари.

Но!

Пантич не само се доказва на тогавашния стадион "Висенте Калдерон", но и пленява сърцата на феновете му, превръщайки се в легенда. Само за 3 години, Пантич записва 106 мача, в които забива 18 гола.

Пантич е единственият футболист в света, който вкарва 4 гола в един мач срещу Барселона на стадион "Камп Ноу". Паметната битка е на 12 март 1997 г., но "Барса" със Стоичков в състава си отбелязва едно попадение повече и печели с 5:4.

Пантич, който в момента е посланик на испанската "Ла Лига", даде специално интервю за БЛИЦ пред управителя на медията Ивайло Крачунов.

- Г-н Пантич, живеете повече от четвърт век в Испания. С какво Ви спечели Мадрид?
- Живея в Мадрид вече 27 години. Градът е прекрасен, а хората добри. Испанците са отворени и искрени хора каквито са българите и сърбите.
Адаптирах се без проблем към живота в Испания, езикът е много лесен за научаване, което е предимство.

- Легенда сте на Атлетико Мадрид, а сега сте посланик на шампионата "Ла Лига". Какви са задълженията Ви на тази позиция?
-
Посланиците на "Ла Лига" са общо 30. Част от тях са бивши известни състезатели на клубовете.

Нашият директор е Фернандо Санс, който беше президент на Реал Мадрид. Задълженията на мен и моите колеги са свързани с участието ни в различни събития свързани с "Ла Лига".
Например, аз като бивш състезател на Атлетико Мадрид помагам в организацията на мачове като Барселона - Атлетико Мадрид и Реал Мадрид - Атлетико Мадрид.

За мен беше велико удоволствие да бъда играч на Атлетико Мадрид, а сега да продължа да помагам на тима в новото ми професионално качество.

- През тази година Атлетико Мадрид за първи път през последните 10 години записа 4 поредни загуби. Отборът бе елиминиран от Манчестър Сити на четвъртфинал. Има ли сили Атлетико да излезе от кризата и отново да побеждава?
- През последните 10 години Атлетико Мадрид записа не само загуби, но и спечели много мачове и се превърна в силен отбор. Треньорът Диего Симеоне спечели 8-9 трофея в този период и има огромна заслуга за отличното представяне на отбора.

Атлетико е третият квалитетен отбор след Реал Мадрид и Барселона в Испания в исторически план.

През последните 10 години, "Атлетико" съкрати значително разликата между двата гранда и се превърна в суперклуб не само в Испания, но и в Европа.

През 2017 година клубът се сдоби и с прекрасния нов стадион "Уанда Метрополитано".

"Атлетико" не само се приближи много по резултати до "Реал Мадрид" и "Барселона", но вече може да си позволи да купува много класни и скъпи играчи. Един от тях е Жоао Феликс, за когото бяха платени 130 милиона евро.

- Вашето лично мнение за треньора Диего Симеоне, който е най-скъпоплатеният треньор в света с годишна заплата от 40 милиона евро.
- Познавам Диего още като футболист. Играхме заедно 2 години. Той беше борец на терена и сега на треньорската скамейка.

Преживява всеки момент в мача все едно, че му е последен. Много е емоционален и отдаден на професията си. Раздава се на 100 процента.

- Играли сте заедно и с Любослав Пенев...
- (не чака да завърша въпроса си и се усмихва широко) Любо Пенев е мой брат. Много добър като човек и като играч.

- Знаете ли, че Пенев се беше кандидатирал за президент на БФС?
- Любо иска да бъде навсякъде с всеки. Обича да има екшън около него. Много е интелигентен и обичащ работата си като треньор.

- Притежава ли качества Любослав Пенев за треньор за "Ла Лига"?
- Любо Пенев е голямо име в Испания. За мен той е един от най-добрите централни нападатели, с които съм играл в моя живот. Пенев има не само добра репутация, но и необходимите качества да е треньор в "Ла Лига".

- По време на футболната си кариера Пенев вкара общо 10 гола на "Реал Мадрид", а вие отбелязахте 4 попадение срещу "Барселона" на Христо Стоичков. Как се почувствахте след този мач?
- Тъжно, тъжно...

- Защо, та Вие единствен сте вкарали 4 гола на "Барселона" на "Камп Ноу"?
- Да вкараш 4 гола срещу "Барселона" на клубния ѝ стадион и да загубиш с 5:4! Това е трагедия!

Вярно е, че съм единственият играч в света, който е вкарал 4 гола срещу "Барса", но бях много много тъжен след този двубой.

Спомням си, че този мач беше за купата на Краля. В първата среща завършихме 2:2, но втората загубихме.

- Кой друг футболист от България познавате, освен Пенев?
- Христо Стоичков. Срещу него съм играл. Той беше супер ниво на терена, топ футболист!

- Една жена - Маргарита продължава години наред да оставя цветя на корнера на стадиона на "Атлетико Мадрид" във ваша чест. От любов към Вас ли го прави или в жеста ѝ има друго послание?
- Нейната любов е към класата. В един период от време, в който играх за "Атлетико", имаше много голове, вкарани след центриране от корнер и затова тя поставя цветята именно там.

Жестът на Маргарита е по-скоро отдаване на почит и надежда за продължаване на головете след ъглови удари.

- Преди години футболът беше романтика, но сега в него има стотици милиони. Романтика или бизнес е царят на спортовете сега?
- Бизнес, бизнес! За жалост романтиката отстъпва пред бизнеса и това е реалност.
Футболът стана толкова динамичен, че няма време за любов (смее се). Само бизнес, бизнес, бизнес и пари, пари, пари.


Това е Маргарита - дамата, която поднасяше години наред карамфили на тъча преди всеки мач на Атлетико Мадрид


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помня го

    9 2 Отговор
    Добър беше! И да , Стоичков и Пенев бяха топ играчи в Испания! И Сираков мина през испанските терени но никой не го помни ,освен роднините му!
  • 2 Пантич

    1 0 Отговор
    Антич... Ръгай чушки в боба...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.