Last news in Fakti

8 Май, 2022 14:35 1 685 0

Продажбата на Челси пренареди класацията за най-богатите собственици на футболни клубове

  • тод боули-
  • челси-
  • футбол-
  • собственици

Окончателно сделката за „сините“ се очаква да бъде финализирана в края на месеца, но вече е ясно, че няма пречки пред офертата на американците

Продажбата на Челси пренареди класацията за най-богатите собственици на футболни клубове - 1
Снимка: БГНЕС

Сделката за продажбата на Челси на американския консорциум, воден от милиардера Тод Боули, доведе до неочакван ефект – пренареждане на класацията за най-богатите собственици на футболни клубове.

Окончателно сделката за „сините“ се очаква да бъде финализирана в края на месеца, но вече е ясно, че няма пречки пред офертата на американците. Продажбата на клуба от „Стамфорд Бридж“ за 4,25 милиарда паунда ще бъде най-скъпата в историята на спорта. До момента рекордът се държеше от тима по американски футбол Каролина Пантърс, който беше продаден за 1,76 милиарда паунда.

Общото богатство на Тод Боули, Марк Уолтър, Хансьорг Вис и инвестиционната фирма „Клиърлейк Кепитъл“ се оценява на 10,86 милиарда паунда. Това ги нарежда на шесто място в класацията на най-богатите собственици на футболни клубове.

На първо място в подреждането е „Сауди Арабия Паблик Инвестмънт Фънд“. Богатството на компанията, притежаваща Нюкасъл е в размер на 324 милиарда паунда. Втора позиция заема „Катар Инвестмънт Оуторити“. Собственикът на ПСЖ разполага с 223 милиарда. Трети е шейф Мансур. Богатството на арабския притежател на Манчестър Сити е 22,3 милиарда.

НАЙ-БОГАТИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ФУТБОЛНИ КЛУБОВЕ
1. „Сауди Арабия Паблик Инвестмънт Фънд“, Нюкасъл – 324 млрд.
2. „Катар Инвестмънт Оуторити“, ПСЖ – 223 млрд.
3. Шейх Мансур, Манчестър Сити – 22,3 млрд.
4. Дитрих Матешиц, РазенБалшпорт Лайпциг, Ред Бул Залцбург – 16 млрд.
5. Андреа Аниели, Ювентус – 14,2 млрд.
6. Тод Боули, Марк Уолтър, Хансьорг Вис – 10,86 млрд.
7. Филип Аншулц, Лос Анджелис Галакси – 8,19 млрд.
8. Стан Кронке, Арсенал – 6,9 млрд.
9. Жанг Джиндонг, Интер – 6,24 млрд.
10. Гуо Гангчанг, Уулвърхемптън – 5,27 млрд.
* Всички посочени суми са в паунди.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА