Last news in Fakti

17 Май, 2022 10:45 1 317 4

Роден политик със сензационна версия за основаването на Левски

  • левски-
  • футбол-
  • сдс-
  • иван сотиров

Показа уникална снимка от историята на "сините"

Роден политик със сензационна версия за основаването на Левски - 1

Бившият народен представител от СДС Иван Сотиров сподели на профила си във „Фейсбук“ уникална снимка от историята на Левски. Фотографията е направена през 1925 г. при гостуване на „сините“ в турския град Измир за контролни срещи с местните отбори Измир и Алтай. Той показва снимката по случай победата на Левски с 1:0 над ЦСКА във финала за Купата на България.

От публикуваната информация на Сотиров става ясна сензационна версия за мястото на основаването на „сините“. Според него това е извършено в родната му къща на ъгъла на столичните улици „Цар Асен“ и „Узунджовска“, която неговият прадядо е отдавал под наем на 7-ма мъжка прогимназия и от там е тръгнало твърдението, че именно в двора на учебното заведение е взето решението за основаването на Левски.

Роден политик със сензационна версия за основаването на Левски

Според официалната версия, публикувана на сайта на Левски, клубът е създаден от група момчета от столичната Шеста прогимназия „Тодор Минков“, разположена на ул. „Княз Борис I“, между ул. „Узунджовска“ и ул. „Парчевич“. През пролетта 1914 г., когато е извършено документалното основаване на клуба, споменатите момчета вече са ученици от Втора мъжка гимназия, намираща се в района на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, когато се стига до официалното основаване на Левски. Доста по-късно II мъжка гимназия ще се сдобие с нова сграда. Днес това е 22-ро средно училище на бул. „Пенчо Славейков“.

Роден политик със сензационна версия за основаването на Левски

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПУБЛИКАЦИЯТА НА ИВАН СОТИРОВ
По случай победата на Левски, за първи път публикувам тази уникална снимка от семейния ми архив. Това е отборът на Левски сниман в Смирна /днес Измир/ през 1925 г., когато е победил местните турски отбори Измир и Алтай. Дядо ми Асен Бакърджиев - първият отляво с бялата риза, като заклет левскар не е пропускал мач на Левски, а и по това време е учил в Роберт колеж - Цариград. Покрай него имах щастието да познавам, много от учредителите и първите футболисти на Левски, защото всички бяха съученици, съседи и приятели. В родната ми къща, на ъгъла на ул. “Цар Асен” и ул. “Узунджовска”, която е построена от прадядо ми Янко Бакърджиев и през 10-те години на миналия век е отдавана от него под наем за 7-ма мъжка прогимназия, са учили част от учредителите на Левски. Може би оттук идва и твърдението, че именно в двора на тази прогимназия група ученици са взели решението за създаване на Левски.

Роден политик със сензационна версия за основаването на Левски


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дядо

    1 2 Отговор
    боко в зайчарника в банкя създаде отборчето
  • 4 Комунисти

    5 1 Отговор
    A Комунистическият отбор е създаден в офиса на ЦК на БКП и носи комунистическо московско име, има червен цвят и петолъчка за символ като червената армия която им е и патрон. Комунизмът си отиде само дето в България все още в някои хора има носталгия.