16 Юли, 2022 12:50 4 740 6

Най-успялата лекоатлетка на всички времена завърши кариерата си по драматичен начин

  • алисън филикс-
  • лека атлетика-
  • спорт

На световното първенство в Юджийн (САЩ) 36-годишната спринтьорка спечели бронз в състава на смесената щафета на домакините и под овациите на хиляди по трибуните се прибра за последен път в съблекалнята

Най-успялата лекоатлетка на всички времена завърши кариерата си по драматичен начин - 1
Снимка: БГНЕС

Алисън Филикс - най-успялата лекоатлетка на всички времена, завърши спортната си кариера по драматичен начин. На световното първенство в Юджийн (САЩ) 36-годишната спринтьорка спечели бронз в състава на смесената щафета на домакините и под овациите на хиляди по трибуните се прибра за последен път в съблекалнята.

В своето последно състезание Филикс бе на втори пост, а останалите в тима бяха Илайджа Гудуин, Върнън Норууд и Кенеди Саймън. Американците водеха преди последния пост, но загубиха битката за златото по драматичен начин в последните метри и останаха с бронзово отличие. Това се дължеше на слабия последен пост на Саймън, която потегли с аванс, но десетина метра преди края остана без сили и отстъпи пред Фиордализа Кофил и Фемке Бол. Филикс води през цялото време на своя пост, но в последните метри загуби скорост и бе настигната от Паулино като постовете на двете бяха 48.47 за доминиканката срещу 50.15 за Алисън.

Титлата спечели Доминиканската република (Фелиз, Паулиньо, Огандо, Кофил) с най-добър резултат в света за сезона (3:09.82 мин.) пред Нидерландия (Боневачиа, Клавер, Ван Дийпен, Бол) - 3:09.90 (национален рекод) и САЩ - 3:10.16.

Въпреки че не успя да спечели титла, медийното внимание бе съсредоточено върху бягалата за последно на високо ниво Филикс. С бронзовото отличие Алисън подобри няколко рекорда. Тя спечели медал в осмо световно първенство и вече е едноличен лидер, изпреварвайки кениеца Езекиел Кембой (3000 м с препятствия), който има 7 шампионата с отличие.

36-годишната американка също така направи разлика от 17 години между първия и последния си световен медал и така подобри рекорда на испанеца Хесус Анхел Гарсия (50 км спортно ходене), който го направи в 16 години (1993-2009).

Бронзът в Юджийн е 19-о отличие от световно първенство за Филикс, с което тя е едноличен рекордьор, който много трудно може да бъде достигнат. От тези медали на амеиканката 13 са златни и така тя е с две титли повече от подгласника си в тази класация - Светкавицата Юсейн Болт (11).

Миналото лято в Токио Алисън участва в петите си олимпийски игри и взе бронз на 400 м и злато на 4х400 м. Тя завършва кариерата си с 11 златни олимпийски медала (7 златни), с един повече от сънародника си Карл Люис (10).


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хахаха

    6 1 Отговор
    Драматично щеше да бъде, ако си беше счупила крайник и завърши последна.

    Коментиран от #5

  • 4 васик атанасова

    4 0 Отговор
    НАЙ УСПЯЛАТА ЛЕКОАТЛЕТКА Е ФЛОРАН ГРИФИТ ДЖОЙНАР
  • 5 Хамлет

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "хахаха":

    Изглежда Павел напоследък преживява всичко драматично
  • 6 0808

    1 0 Отговор
    == аФторът обича думата Драматично...какво драматично има да завършиш така кариерата си..борба за кликвания..