Last news in Fakti

20 Юни, 2013 17:47 1 419 0

Протести, напоени с кръв, или отговори за бъдещето?

  • купа на конфедерациите-
  • бразилия-
  • протести-
  • отговори-
  • мондиал-
  • бъдеще

Протести, напоени с кръв, или отговори за бъдещето? Може би и двете...

Протести, напоени с кръв, или отговори за бъдещето? - 1
Снимки: ЕПА/ БГНЕС

Купата на конфедерациите е красиво събитие за нас, футболните фенове. То няма блясъка на предстоящия Мондиал, но донякъде компенсира „сушата“ и липсата на „голям“ футбол в тези горещи месеци. Бразилия, Италия и Испания спорят за трофея. Тук е и тимът на Уругвай, носител на две световни титли.

Преди началото на генералната репетиция за Световното обаче хиляди бразилци излязоха по улиците, за да протестират за високите цени на билетите в градския транспорт. Стигна се и до сблъсъци с органите на реда, за щастие без сериозно пострадали. Другата причина, изкарала южноамериканците навън, е „прахосничеството“ на пари за предстоящия голям спортен форум. Милиарди бяха и ще бъдат похарчени, за да може Бразилия да модернизира стадионите домакини и да се погрижи за безопасността на хилядите туристи, които ще „залеят“ страната догодина. За мнозина похарчените пари са проява на лош вкус от управляващите. Други са на мнение, че Бразилия се нуждае от такъв форум. Едно е сигурно – има съмнения относно готовността на страната да приеме това Световно и то да мине като „по вода“.

Погледнато от спортно-техническата страна на медала, този турнир може да даде много отговори, свързани с предстоящия Мондиал през 2014 година. Готова ли е Бразилия за домакински триумф? Испания ще продължи ли доминацията си? „Новата“ Италия има ли сили да повтори успеха от 2006 година? И въпреки че е рано за категоричен отговор, можем поне малко да избистрим становището си относно тези въпроси.

Бразилия ще бъде домакин на Световното. Да, доказано е – у дома и стените помагат (стига протестиращите да не ги срутят)! „Селесао“ има в състава си Неймар – новата перла на модерния футбол, закупена от Барселона. 21-годишният нападател направи за смях отбраната на Мексико в последния мач, наказа и Япония. Хълк и Оскар също блестят. За съжаление на бразилците обаче в тази игра не всичко е толкова просто. Воденият от Фелипе Сколари тим много често изпитва проблеми в дефанзивен план, които мога да се окажат „препъни камък“ за амбициите им. Опитният наставник на няколко пъти променяше схемата по време на подготовката, опитваше се и преса. За да успееш на Мондиала обаче, ти е нужно нещо повече – постоянство. Да стискаме палци на бразилците, защото разполагат с големи имена. Друг е въпросът дали ще се сработят за така чакания форум.

Италия взе две, макар и трудни, победи до този етап на надпреварата. Треньорът Чезаре Прандели промени схемата на игра в последната среща и заложи на 4-3-2-1 с Марио Балотели на върха. Зад него играха Клаудио Маркизио и Емануеле Джакерини. Въпреки че последният не е футболист световна класа, притежава скорост и борбеност, които са нужни на „скуадрата“. Основният коз на Прандели за Световното догодина е „новата“ генерация таланти. От настоящия състав такива са Ел Шаарауи и Де Шильо. Преди два дни малките „адзури“ стигнаха до финала на Европейското за младежи до 21 години. Ако погледнем там, ще видим имена като Лоренцо Инсинье, Чиро Имобиле, Маноло Габиадини и Марко Верати. Въпреки че ще е много трудно всички да попаднат в плановете на представителния тим догодина, именно те са бъдещето на Италия. Много талантливо и перспективно поколение. Сплав между опитни бойци като Пирло, Буфон и др. с тези имена може да донесе пета световна титла на „Скуадра адзура“. Бъдещето е светло!

Испания също не трябва да я мислим особено! Този тим в момента е хегемон не само на Стария континент, но и на световната сцена. Младежите им победиха споменатите момчета на Италия на финала на Европейското, което означава само едно – задаващото се поколение също е добро. Настоящият състав няма нужда от реклама. Дел Боске изгради отбор, който мачка всичко по пътя си. Въпросът е кога ще се намери противодействие на стила, с който „Ла фурия“ спечели всички възможни трофеи на международно ниво. Само Купата на конфедерациите липсва от витрината...

В този турнир има имена, които също привличат вниманието и заслужават да бъдат гледани. Единсон Кавани е един от тях. Головата машина на Наполи скоро може да напусне италианския тим. Желан от Челси, Реал и Сити, Кавани е бъдещето на „урусите“, които разполагат и с Луис Сиарес. Шинджи Кагава се разписа срещу Италия, но отборът му падна. Въпреки това японците са един от най-добрите азиатски тимове на световни финали и можем да очакваме атака на осминафиналите.

Мексико, Таити и Нигерия са другите отбори, които правят компания на „големите“. Предлагаме ви временното класиране в турнира, оставащите срещи до края, както и едни от най-красивите голове до момента:

Класиране:
Група „А“: 1. Бразилия (6 точки); 2. Италия (6 точки); 3. Мексико (0 точки); 4. Япония (0 точки).
На 22 юни Япония ще играе с Мексико, а Италия се изправя срещу Бразилия за определяне победителя на групата.

Група „Б“: 1. Нигерия (3 точки); 2. Испания (3 точки); 3. Уругвай (0 точки); 4. Таити (0 точки) – отборите са изиграли по един мач. Тази вечер Испания играе с Таити. Утре Нигерия „приема“ Уругвай. На 23 юни Нигерия играе с Испания, а Уругвай с Таити.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА