15 Август, 2022 15:00 1 564 2

Ивайло Чочев е №1 за века

  • ивайло чочев-
  • цска 1948-
  • голмайстор-
  • футбол

Интересно е и това, че и през миналата година по това време Ивайло Чочев пак беше най-резултатният играч в първенството

Ивайло Чочев е №1 за века - 1
Снимка: БГНЕС

Ивайло Чочев продължава да изумява като цяло с играта си за ЦСКА 1948, но най-вече с многото голове, които бележи. До снощи халфът оглавяваше голмайсторската листа в Първа лига със своите седем отбелязани гола. Седмия вкара за безценния успех на тима си над Арда в Кърджали с 1:0. В този мач той се разписа от дузпа.

Справка в статистиката показва, че по-резултатен футболист до шестия кръг в нашия футболен елит, независимо на какъв пост играе, не е имало от 12 години. Трябва да се върнем назад чак до сезон 2010/11 когато головата машина на Левски – Гарра Дембеле имаше 8 гола. Той обаче беше централен нападател, а от хората на неговия пост се чакат най-вече именно попаденията.

Това, което прави резултатността на Ивайло Чочев впечатляваща е това, че той играе като халф малко пред защитата и е натоварен с много повече дефанзивни функции, отколкото офанзивни. Със сигурност да вкарва голове не е сред най-сериозните изисквания към него.

Статистиката показва и това, че дори да се върнем до самото начало на 21-и век няма да открием вътрешен халф, който да има толкова много голове след шестия кръг. В списъка виждаме само играчи, които са или централни нападатели или крила. Най-близо до класическите халфове е Христо Янев, който през 2004/05 имаше вече 8 гола за ЦСКА по това време на сезона. Тогава обаче той бе крило, а се премести по-навътре и стана плеймейкър в по-късен етап от кариерата си когато премина в Литекс.

Интересно е и това, че и през миналата година по това време Ивайло Чочев пак беше най-резултатният играч в първенството. Тогава обаче попаденията му бяха над два пъти по-малко – само три. Тогава обаче той не беше едноличен лидер като сега, а делеше водачеството сред реализаторите с още двама играчи – Жорди Кайседо от ЦСКА и Радослав Кирилов от Славия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 3.14К

    4 0 Отговор
    Чочев наистина е може би най-добрият от българите в лигата. Но колко от головете му са от дузпи? След Лудогорец и Левски отбора на Цеката е най-толериран от съдиите. В предишни години за 5-6 кръга Любо Пенев е имал глоби за по 5-10 000лв. и няколко жълти(червени) картони. Сега някой да го е чул да споменава темата за съдийството? Няма и да го чуе, освен срещу Разград и Подуяне.