Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 18:24 1 131 1

Какви са правните възможности на Манчестър Юнайтед, за да скъса контракта на Кристияно Роналдо

  • кристияно роналдо-
  • манчестър юнайтед

Португалецът даде ясно да се разбере, че повече не иска да играе за клуба

Какви са правните възможности на Манчестър Юнайтед, за да скъса контракта на Кристияно Роналдо - 1
Снимка: БГНЕС

Публичният диспут между Кристияно Роналдо и Манчестър Юнайтед тепърва ще навлиза в най-интересната си част, защото вече за всички е ясно, че той повече няма да играе за клуба. Въпросът е само как ще се разделят един с друг, защото от контракта му остават още 6 месеца, а в него дори има записана клауза за удължаване с още една година.

Авторитетното издание The Athletic се е свързало с адвокат Джейми Сингър от специализираната в спортно право кантора „Onside Law“, за да го разпита какви са възможностите пред „червените дяволи“ за разтрогване на договора с най-скъпоплатената си звезда. Оказва се, че такива опции има, но рядко в миналото са прилагани успешно.

Сингър разкрива, че всички футболисти, играещи за отбори от Висшата лига, подписва задължителна клауза, според която са длъжни да пазят доброто име на работодателите си, когато пишат или говорят в публичното пространство. Деликатната част тук обаче е, че трудно може да се измерят щетите за даден клуб от думите на техен играч.

„Съдържанието на интервюто му веднага го вкарва в нарушение на този регламент“, каза адвокатът по повод разговора на Кристияно с Пиърс Морган, където открито посочи административните фигури в Манчестър Юнайтед, който са отговорни за неговата слаба форма от старта на сезон 2022/23.

Санкциите имат доста широк диапазон от възможности. Клубът може да му наложи финансова глоба, може да го изключи от тренировъчния процес на първия тим, може да го извади в принудителен отпуск и дори може да се стигне до разтрогване на договора. Има обаче само два документирани случая, в които се стига до тази крайна мярка, но подробностите са много по-различни от тези с 5-кратния носител на „Златната топка“.

През 2011 г. Хъл Сити къса отношения с Джими Булард след инцидент по време на подготовката на тима в Словения. Той е рекордна покупка на „тигрите“ от въпросното лято и има договор за две години. В последствие двете страни стигат до споразумение за разтрогване на контракта по взаимно съгласие с анекс за конфиденциалност. По тази причина не е ясно какво точно се е случило в Словения, но е факт, че Булард вече не е част от състава.

През 2014 г. пък Никола Анелка бива изгонен от Уест Бромич Албиън след антисемитски жест по време на мач от Висшата лига. Футболната асоциация първо го глобява с £80 хил. и спира правата му за цели 5 мача. След това ръководството на „дроздовете“ стартира собствено разследване, за да потвърди, че жестът е обърнат нацистки поздрав и решава да разтрогне контракта си с французина. Той първоначално е призован да се извини за проявата си, но след отказ през социалните мрежи се стига до крайното решение той вече да не бъде част от структурата на УБА, независимо от факта, че му остават само няколко месеца от действащото споразумение.

Регламентът на Висшата лига задължава клубовете да провеждат процеси в такива ситуации и след вземането на подобно решение те трябва да издадат 14-дневно предизвестие на футболиста, че контрактът му ще бъде прекратен. Той междувременно има правото да оспорва едно подобно решение, но в такива ситуации целият процес става публичен и последствията и за двете страни придобиват други измерения, смята още Джейми Сингър.

В ситуацията с Кристияно Роналдо най-добрият ход е да се седне на масата за преговори и да се вземе решение той да бъде продаден през зимния трансферен прозорец. По този начин ще се ограничат щетите, както за самия играч, така и за Манчестър Юнайтед.

Не е тайна, че португалецът се постара много през изминалото лято, за да напусне при свои условия, но нито един от водещите клубове из Европа не пожела да удовлетвори изискванията му за заплата, титулярно място и участие в Шампионската лига. Все пак той в момента получава по £400 хил. на седмица на „Олд Трафорд“, което го превръща в един от най-скъпоплатените атлети изобщо в света.

Най-вероятният изход ще бъде именно трансфер веднага след Мондиала в Катар, но евентуална символична санкция от страна на Юнайтед е съвсем вероятно да бъде наложена, след като Кристияно си позволи да разкритикува публично Ерик тен Хаг (старши-треньор), Ричард Арнолд (главен изпълнителен директор), Джон Мъртоу (спортен директор) и семейство Глейзър (собственици).

Такава бе съдбата и на Ромелу Лукаку в Челси през миналата година, когато на свой ред даде интервю скоро след завръщането си на „Стамфорд Бридж“, за да обвини Томас Тухел, че не го използва правилно. Белгиецът бе глобен, а през лятото бе изпратен обратно под наем в Интер.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДрБр

    1 0 Отговор
    Ще го продават на Лесна Подуянска. Те имат мнооого пари.