5 Януари, 2023 15:33 2 169 0

Бивш съотборник на Ерлинг Холанд измести норвежеца и Килиан Мбапе от списъка с най-скъпите футболисти в света

  • джуд белингам-
  • ерлинг холанд-
  • килиан мбапе

Първата актуализация на стойностите по клубовете за 2023 г. бе официализирана

Бивш съотборник на Ерлинг Холанд измести норвежеца и Килиан Мбапе от списъка с най-скъпите футболисти в света - 1
Снимка: БГНЕС

Би трябвало новогодишните празници вече да са зад гърба ни, особено с оглед факта, че клубният футбол се завърна с пълна сила из Европа. CIES публикува днес актуалния списък с най-скъпите футболисти в света, поставяйки на върха ново лице, което да измести Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе. Това е Джуд Белингам от Борусия Дортмунд.

19-годишният англичанин е оценяван на €208 млн. с оглед все по-впечатляващите му игри за клуб и родина. Не е обаче тайна, че оценката на Футболната обсерватория обича да завишава тези оценки за английските състезатели, така че, ако Белингам се озове скоро във Висшата лига, няма да е изненада, ако за пръв път в историята някой футболист бъде оценен на над €300 млн.

Забележете, че на второ място вече е Фил Фоудън от Манчестър Сити. Офанзивният полузащитник на „гражданите“ е с оценка от €200,5 млн., въпреки непостоянната позиция сред титулярите на Хосеп Гуардиола в последно време. Той дори не е твърд титуляр за Англия, но все пак е поставен над някои други феноменални атлети по света в момента.

Килиан Мбапе се свлече до трета позиция с цена от €190,7 млн., докато Ерлинг Холанд е чак пети със стойност от €174,9 млн. Изглежда CIES гледа всичко друго, но не и моментното състояние на тези двамата. Френската звезда започна да чупи рекорди на световни първенства, а норвежецът хвърля сянка върху някои от най-великите нападатели, играли някога в английския елит, при това само в рамките на половин година.

Топ 10 се попълва още от Педри (€170,2 млн.), Гави (€147,6 млн.), Джамал Мусиала (€145,1 млн.), Йошко Гвардиол (€125,8) и Федерико Валверде (€123,5 млн.).

С оценка над €100 млн. са общо 20 играчи, като най-възрастният сред тях е Жоао Кансело от Манчестър Сити. Той е почти на 29 години, а струва €103,6 млн.

Извън топ 5 първенствата на Европа има само петима, които попадат в топ 100 и това са Енцо Фернандез от Бенфика (€80,3 млн.), Диого Коста от Порто (€62,5 млн.), Гонсало Рамос от Бенфика (€60,1 млн.), Гонсало Иняцио от Спортинг (€55,9 млн.) и Чрийн Тимбер от Аякс (€51,7 млн.).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА