Last news in Fakti

17 Май, 2023 23:52 3 040 21

Манчестър Сити постави Реал на колене и е на финал в Шампионската лига

  • манчестър сити-
  • футбол-
  • шампионска лига-
  • финал-
  • реал мадрид

"Гражданите" победиха с 4:0 в реванша

Манчестър Сити постави Реал на колене и е на финал в Шампионската лига - 1
Снимка: БГНЕС

Манчестър Сити размаза с 4:0 европейския първенец Реал Мадрид и си осигури финал в Шампионска лига.

„Гражданите“ ще играят на 10 юни в Истанбул срещу Интер на „Кемал Ататюрк“ - това ще е първи двубой в историята между манчестърци и италианския колос. С победата си днес Сити взе реванш за драматичното отпадане от Реал миналата година на същата фаза от Турнира на богатите.

В герой за английския хегемон се превърна Бернардо Силва, който отбеляза първото и второто попадение в мача – двата гола дойдоха в рамките на по-малко от четвърт час в средата на първото полувреме. Едер Милитао си отбеляза автогол в средата на вторите 45 минути, а крайното 4:0 оформи влезлият от пейката Хулиан Алварес в добавеното време.

Ерлинг Холанд водеше атаката на Ман Сити, а по крилата му помагаха Джак Грийлиш и Бернардо Силва. Кевин Де Бройне и капитанът Илкай Гюндоган играеха пред Родри и Джон Стоунс в средата на терена, а тримата в защита за "небесносините" бяха Кайл Уокър, Рубен Диаш и Мануел Аканжи.

Единствената изненада в състава на Реал беше, че Антонио Рюдигер, който се справи перфектно с опазването на Холанд в първия мач, остана на пейката. Вместо него като партньор на Едер Милитао в центъра на защитата действаше Дейвид Алаба. Едуардо Камавинга отново беше ляв бек, а отдясно започна Даниел Карвахал. В халфовата линия Анчелоти избра Тони Кроос, Лука Модрич и Федерико Валверде, а тримата в предни позиции бяха Винисиус Жуниор, Карим Бензема и Родриго.

Манчестър Сити постави Реал на колене и е на финал в Шампионската лига
Снимка: БГНЕС

Домакините взеха инициативата от самото начало на мача и търпеливо се стремяха да намерят пролуки в защитата пред Тибо Куртоа. Първия удар отправи Кайл Уокър, но той бе крайно неточен. Малко след това Де Бройне влезе в наказателното поле и центрира към Холанд, но норвежецът не успя да стигне до топката. В 7-ата минута Родри се промъкна между няколко футболисти на Реал и потърси далечния ъгъл, но кълбото излезе в аут.

Гостите бяха обсадени и много бързо губеха топката. Джон Стоунс също пробва далечен изстрел, а Куртоа направи блестящо спасяване след удар с глава на Холанд от няколко метра. Много активният Грийлиш си освободи пространство в 13-ата минута, но ударът му не се получи. В първият четвърт час играчите на Анчелоти направиха едва 13 точни подавания. В 19-ата минута Де Бройне стреля от пряк свободен удар, но разстоянието беше твърде голямо, за да затрудни Куртоа.

Манчестър Сити постави Реал на колене и е на финал в Шампионската лига
Снимка: БГНЕС

В средата на полувремето Куртоа за пореден път демонстрира класата си. Отново меко центриране беше засечено с глава от Холанд, но стражът на Реал Мадрид се разтегна и с върха на пръстите си изби в корнер. Секунди по-късно обаче белгиецът капитулира. Домакините разиграха с по едно докосване, Де Бройне пусна хитър пас към Бернардо Силва и той шутира в близкия ъгъл за 1:0. Манчестър Сити можеше бързо да вкара и втори гол, но Холанд стреля над вратата.

И след попадението домакините продължиха с безмилостната си преса. Реал Мадрид постепенно опита да изнесе действията по-далеч от вратата си. В 33-ата минута Едерсон реагира навременно и изпревари Бензема. В 35-ата испанският тим най-после създаде голова ситуация, но мощният шут на Тони Кроос се отби от напречната греда. Отговорът на Ман Сити беше красноречив - нов гол на Бернардо Силва. Португалският национал се оказа на точното място след блокиран изстрел на Гюндоган в 37-ата минута и с глава прати топката в опразнената врата.

Манчестър Сити постави Реал на колене и е на финал в Шампионската лига
Снимка: БГНЕС

Реал Мадрид се смути и грешките в пасовете на гостите зачестиха. В 45-ата минута Бернардо Силва стреля от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Куртоа. Мадридчани буквално не можеха да излязат от наказателното си поле и само късметът ги спаси от трети гол до почивката. Шансове се откриха пред Грийлиш и Аканжи, но Реал някак оцеля.

Със старта на втората част футболистите на Гуардиола опитаха да разиграват продължително топката, но Реал вече действаше с повече агресия. В 50-ата минута Рубен Диаш получи жълт картон за нарушение срещу Винисиус. Последвалият удар на Алаба принуди Едерсон да избива в корнер. Видимият стремеж на гостите да пресират отвори свободни пространства за "гражданите". В 53-ата минута Грийлиш получи топката на добра позиция, но се засуети и спечели само ъглов удар.

Манчестър Сити постави Реал на колене и е на финал в Шампионската лига
Снимка: БГНЕС

Грийлиш продължи да тормози бранителите на Реал и за нарушение срещу него Карвахал видя жълтия цвят на картона. В 60-ата минута топката малко случайно стигна до Гюндоган в наказателното поле, но той не я очакваше и възможността отмина. Малко по-късно ветеранът Модрич отстъпи мястото си на Антонио Рюдигер, което позволи на Камавинга да се премести в средата на терена. Реал определено заигра по-офанзивно, но без да създава голови положения. В 68-ата минута де Бройне напредна на скорост и потърси пас към Холанд, но норвежецът бе изпреварен.

Следващият ход на Анчелоти беше да замени Кроос с Марко Асенсио. В 73-ата минута Гюндоган подаде с пета на Холанд, който стреля, но Куртоа отново се намеси по изумителен начин, а след това и гредата му помогна. Интригата изчезна окончателно четвърт час преди края, когато Едер Милитао си отбеляза автогол. Бразилецът имаше малшанса да отклони топката в собствената си врата след удар с глава на Аканжи и надеждите на Реал Мадрид за обрат се изпариха.

Манчестър Сити постави Реал на колене и е на финал в Шампионската лига
Снимка: БГНЕС

В 83-ата минута мадридчани можеха да върнат едно попадение, но Едерсон отрази удар на Асенсио. В оставащото време Манчестър Сити спокойно разиграваше топката, а феновете на "Етихад" отбелязваха с възторжени възгласи всяко точно подаване.

Стигна се и до четвърти гол за домакините, дело на Хулиан Алварес. Появилият се като резерва аржентинец завърши перфектна комбинация на Манчестър Сити, илюстрирала тоталното надмощие на "гражданите" срещу рекордьора по европейски клубни титли.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко

    1 10 Отговор
    Яд ме е за Реал и доста ме е срам,че съм закърмен с Мадридска кръв...
  • 2 Ами

    4 14 Отговор
    Продаден мач ясно е,корупцията е навсякъде !

    Коментиран от #3, #11, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бобчор

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Съдията не е наш !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мдаааа

    3 0 Отговор
    " Шити " почерниха "белият балет" ...
  • 14 Aлфа Bълкът

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Байерн се продадоха, ще разберем за какво и колко след 15-20г, ако сме живи. Като ни утрепаха в групите и ни отписах, бях сигурен, че Байерн ще е шампионът. Ама си разбиха отбора сами.
    Този стил с мотането на топката от страна на Сити е удобен за Интер. Това е обигран шампионски отбор от преди 2г, ядрото оттогава стои.
    И някой изтърсил вчера, че сме били за Милан и сме станали от Интер след мача. Аз съм фен на Интер от дете, 26г вече, като паднахме от Шалке на финала и
    Джанлука Палюка плака до гредата.
    Тука ако някой ако каже, че е фен на Сити от 26г, аз ще се обрежа и ще стана ходжа!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха хааа

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ами":

    Има ли кърлежи ...🤭😁
  • 19 Редник

    7 1 Отговор
    Добър мач. Победата на Сити е заслужена.
  • 20 Мадридист

    11 0 Отговор
    Няма как да не призная ,че Сити вчера беше по-добрият отбор във всяка една зона.Грешката дойде от Анчелоти и тактиката му.Реал излезе много плахо ,разсеяно и неадекватно в този мач.Липсваше пресата ,халфовата линия.Трябваше на кръв да влязат в двубоя.Загубата е тежка ,но това е футбола.Честито на Сити!

    Коментиран от #21

  • 21 Определено

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мадридист":

    На Камавинга не му беше мястото там, Рюдигер на пейката и най-вече тактиката на Анчелоти.