Last news in Fakti

7 Октомври, 2013 20:21 663 0

За първи път в историята Бъкингамският дворец беше домакин на футболен мач

  • бъкингамски дворец-
  • футбол-
  • принц уилям

Мачът е част от празненствата по случай 150-та годишнина на Футболната Асоциация

За първи път в историята  Бъкингамският дворец беше домакин на футболен мач - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


За първи път в историята Бъкингамският дворец беше домакин на футболен мач, като част от празненствата за  150-годишнината на английската Футболна асоциация (FA), съобщава Би Би Си.

Мачът беше  двубой между два аматьорски клуба, като идеята е била на херцога на Кеймбридж- принц Уилям.

На специално създадения за целта терен в двореца игра отборът на  „Сивил Сървис“. Той е  единственият оцелял отбор от 11-те клуба, сформирали Футболната асоциация през 1863г. Срещу него  се изправи създаденият през 1875г. - ФК Политехник. Срещата беше част от Южната амтьорска  лига.

Игрището беше изградено на 40-акровата градина на двореца от  дворцовите градинари, под надзора на домакина на стадион „Уембли“- Тони Стоунс.

Преди първия съдийски сигнал, принц Уилям раздаде медали на 150 доброволци. В своя реч по случая той заяви, че през последните 150 години футболът се превърнал в прекрасен пример за силата на общността и способността на хората да се събират заедно,и да се насладят на  една обикновена игра.

Лично кралица Елизабет II даде своето разрешение за провеждането на мача пред Бъкингамския дворец. По този случай британският престолонаследник се пошегува, че ако някой счупи нещо по време на играта, ще трябва да отговаря лично пред баба му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА