Last news in Fakti

4 Ноември, 2013 18:33 2 442 0

Кой е най-младият състав в Шампионската лига?

  • андерлехт-
  • аякс-
  • ювентус-
  • възраст-
  • шампионска лига

Андерлехт и Аякс имат най-младите състави, докато Юве е с най-стария, но ключът към успеха, по всичко личи, е постигането на баланс

Кой е най-младият състав в Шампионската лига? - 1
Снимки: ЕПА/ БГНЕС

Казват, че възрастта е само число, но едва ли Андерлехт и Аякс са на това мнение. Да, във футбола има можещи и неможещи, но в Шампионската лига опитът играе огромна роля. И двата тима имат най-младите състави в турнира и излгежда, че напрежението изиграва важна роля върху футболистите, които едва сега започват да се установяват трайно на европейската карта.

Холандският Аякс, известен с великата си детско-юношеска школа, създала играчи като Денис Беркамп, Патрик Клуиверт, Кларънс Зеедорф, Уесли Снайдер и Рафаел ван дер Ваарт, не се радва на големи успехи в изминалите 20 години. През 1995 година тимът побеждава Милан във финала на Шампионската лига, а година след това губи от Ювентус, но оттогава холандците тънат в посредственост и кризи. В тазгодишното издание на „Лигата на богатите” Аякс записа две загуби и едно равенство, допускайки седем гола в три срещи. По всичко личи, че младият състав ще трябва да се сбогува с надпреварата и да се надява на успехи в близките години.

Междувременно, белгийският Андерлехт е в подобна ситуация, разчитайки предимно на млади състезатели. Тимът претърпя поражения от ПСЖ, Олимпиакос и Бенфика, допускайки 10 гола. Футболистът на белгийците Юри Тиелеманс е едва на 16 години и 148 дни, превръщайки се в третия най-млад играч в историята на Шампионската лига, припомня Goal.com.

Противно на очакванията, да имаш по-опитни играчи не означава задължително успех. Галатасарай, със средна възраст на играчите от близо 28 години, загуби катастрофално първата си среща в груповата фаза от Реал (Мадрид) с 6:1. Чешкият Виктория Пилзен записа три поредни загуби и е на път рано да приключи участието си в най-комерсиалния клубен турнир на планетата.

Италианският шампион Ювентус, който е с най-възрастният състав, спечели само 2 точки от първите си три мача в Шампионската лига и ще трепери до последно за класирането си на осминафиналите.

Изглежда подходящата комбинация от опит и младост може да се окаже ключът към успеха в надпреварата. Съдейки по носителя на трофея Байерн (Мюнхен), това е точно така. Баварците спечелиха „ушатата” купа с млади играчи като Алаба, Кроос и Шакири, подпомагани от опитните бойци Рибери и Робен.

Възрастта на футболистите не е толкова важна за успехите на клуба колкото качествата им, тактиката и треньора, но играе основна роля в най-важните и решителни мигове от надпреварата.

„Най-младите” тимове:

Андерлехт (БЕЛГИЯ) – средна възраст 22.7
Аякс (ХОЛАНДИЯ) – средна възраст 23.3
Селтик (ШОТЛАНДИЯ) - средна възраст 24.5

„Най-старите” тимове:

Ювентус (ИТАЛИЯ) - средна възраст 28.6
Зенит (РУСИЯ) - средна възраст 28.5
Челси (АНГЛИЯ) - средна възраст 28.1


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА