Last news in Fakti

6 Декември, 2013 11:07 1 750 0

Лудогорец прослави България в Европа

  • лудогорец-
  • лига европа-
  • българия
Лудогорец прослави България в Европа - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Шампионът на България Лудогорец тресна с 2:0 ПСВ Айндховен и записа нова велика победа над холандците при мразовитите температури на стадион "Васил Левски". Така "орлите" продължават да летят високо и спечелиха първото място в Група "В" на Лига Европа. Попаденията в срещата заби Роман Безяк.

С този успех Лудогорец влезе в историята, след като постигна "дубъл" в мачовете срещу европейски клубен първенец. До момента това е правил само ЦСКА, срещу Нотингам Форест през миналия век. Българите за пореден път изиграха перфектен мач в европейските клубни турнири, развинтиха изцяло именитите холандци, демонстрираха страхотен футбол, заслужено спечелиха и продължават да мечтаят.

Коку: Лудогорец е сила и наказва грешките

Наставникът на ПСВ Филип Коку не скри разочарованието си от представянето на отбора си.

"Липсваше ни нужната острота и концентрация, за да затрудним съперника. Както обикновено държахме доста топката, но така и не успяхме да стигнем до гол. Създадохме 4-5 опасни момента пред вратата на съперника, което е прекалено малко. Мисля, че играта ни в защита беше добра, но трябва да бележим, ако искаме да побеждаваме", коментира Коку.

Холандският наставник похвали играта на българския шампион.

"Допуснахме няколко грешки преди гола за 0:1. Лудогорец е силен и умен отбор, който умее да наказва неточностите. След това Брума получи глупав червен картон. Това отвори много пространства и те дори можеха да ни вкарат повече голове", допълни той.

Еврограндове дишат прахта на Лудогорец

Европоходът на Лудогорец даде поредният позитивен резултат за клуба. Коефициентът на разградчани в ранглистата на УЕФА нарасна на 9.8750, което ги отрежда на престижното 26-то място до момента през сезона, съобщи NEWS7.

Шампионът на България оставя зад себе си отбори като Лацио, Рубин, Севиля, Порто и др. Непосредствено пред "орлите" пък се намира Аякс с 9.8832 т. Шампионите обаче си осигуриха първото място в своята група, благодарение на което ще получат и бонус.

Отличното представяне на Лудогорец се отрази и на коефициента на България, който вече е 4.375. Така страната ни се изкачи от 28-мо на 25-то място, изпреварвайки Сърбия, Норвегия и Словакия. От тях обаче единствено скандинавците имат представител в евротурнирите. Това е Тромсьо, който е спечелил едва 1 т. в групата си, а в последния мач гостува на Шериф (Тираспол) с Исмаил Иса.

Националният коефициент на България пък не е бил толкова добър от похода на Левски за Купата на УЕФА през сезон 2005/06.

Евентуалните съперници за шампионите в ЛЕ оттук нататък

Сега българският шампион ще чака с нетърпение евентуалните съперници за 1/16 финала на втория по сила европейски турнир. По регламент, в урната, от която ще се тегли съперник на Лудогорец, ще попаднат отборите заели второ място в групите на Лига Европа и четирите най-добре представили се тима завършили на трето място в групите на Шампионската лига.

Кръг преди края на груповата фаза в двата турнира математически е ясен само един възможен съперник на Лудогорец и това е руския Анжи Махачкала, който зае второ място в група К на Лига Европа. Така със сигурност Анжи ще е сред отборите, срещу които Лудогорец може да се изправи.

Какво обаче показват сметките и какви са вариантите пред българите? В повечето групи на Лига Европа ситуацията е сведена до два възможни отбора, които могат да завършат на второ място. Доста от съперниците изглеждат добри като варианти за шампиона на България.

Ето какви са дилемите в групите на Лига Европа кръг преди края на кампанията.

Група А – Суонзи или Кубан

Група С – Залцбург или Есберг

Група D – Зулте Варегем или Уигън

Група Е – Днипро или Фиорентина

Група F – Макаби Тел-Авив или АПОЕЛ Никозия

Група G – Динамо Киев или Рапид Виена

Група H - Севиля, Фрайбург или Слован Либерец

Група I - Бетис или Лион

Група J – Трабзонспор или Лацио

Група L – АЗ Алкмар или ПАОК

Малко по-сложни са сметките в Шампионската лига. Там се чакат отборите, които ще отпаднат от най-комерсиалния футболен турнир и ще останат на трето място в групите. Тези 8 отбора ще бъдат разделени на две, като четирите най-добре представили се отбора ще отидат в урната на Лудогорец, а останалите ще се превърнат в потенциални съперници на българите.

Ето каква е ситуацията в Шампионската лига с отборите, които могат реално да заемат трето място в групата, като всичко зависи колко точки в крайна сметка ще съберат тимовете заели третото място .

Група А – Шахтьор или Леверкузен

Група В – Ювентус , Галатасарай или Копенхаген

Група С – Олимпиакос или Бенфика

Група D – ЦСКА Москва или Виктория Пилзен

Група Е – Базел или Шалке

Група F – Арсенал, Дортмунд или Наполи

Група G – Порто или Зенит

Група H – Аякс или Милан

Заключение

В заключение, "орлите" продължават да бъдат емблемата за настоящия момент, градяща славно името на България на европейската сцена. У дома разградчани също са безкомпромисни, изявявайки се като едноличен лидер във вътрешния шампионат и продължавайки към 1/4-финалната фаза в турнира за Купата на България. Сред доказателствата за разликата в класите спрямо останалите родни "грандове" Лудогорец може да се похвали този сезон с разгромните си победи и над Левски, и над ЦСКА, както и с факта, че допуска най-малко голове в мрежата си и е на 2 място в България по брой вкарани попадения. Разликата с Европа е малка, тъй като там тимът до момента в групата си е допуснал едва 1 гол и е изпуснал само 2 точки (от коравия украински клуб на Черноморец Одеса).

Фактите са, че Лудогорец все повече се разграничава от България по отношение на класата и благодарение на доброто си ръководство и високите амбиции, разградчани уверено крачат към светло бъдеще, изпълнено с успехи и нови трофеи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА