Last news in Fakti

9 Декември, 2013 18:56 1 734 0

Най-значимите трансфери на родни футболисти през 2013 г.

  • георги миланов-
  • трансфери-
  • футбол-
  • 2013 г.

През тази година няколко родни футболиста най-сетне успяха да преминат в силни първенства

Най-значимите трансфери на родни футболисти през 2013 г. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


През последните години българския фен се беше отчаял, че родните футболисти са неспособни да постигнат сериозни трансфери в силните първенства. Тези тревоги бяха разсеяни през тази година, като няколко български играчи успяха да направят трансфери в някои от най-сериозните клубни първенства. На ваше внимание представяме класация на 5-те най-значими трансфери на български футболисти през последната 2013 година.

 

5. Трансферът на Николай Михайлов във Верона.

През последните години синът на Боби Михайлов се наложи като титуляр в силния холандски отбор на Твенте и се превърна в избор номер едно за вратарския пост на националния отбор. Така и специалистите очакваха трепетно бъдещия му трансфер. През лятото се носиха сериозни слухове за негово преминаване в Англия, Италия и Германия. Говореше се за усилен интерес от страна на Ливърпул. Впоследствие като фаворити за подписа на Михайлов бяха сочени Фулъм и Хамбургер. Последваха продължителни преговори с Фиорентина, докато най-накрая не се стигна до преминаване под наем при новака в Серия А- Верона. Макар и това да не беше възможно най-звездния трансфер, Михайлов стана първия български вратар преминал в някое от големите европейски първенства от времето когато баща му игра във Франция, насам. Макар и на хартия този трансфер да изглеждаше изключително перспективен, той по-скоро спря кариерата на вратаря. От Верона си признават, че са привлекли Михайлов защото не са били сигурни, че титулярния им страж ще може да свикне да играе в италианския елит. 31-годишният Рафаел обаче бързо свикна с футбола в Серия А, което и закотви Михайлов на резервната скамейка.
Макар и трансфера му във Верона да е престижен за реномето на родния футбол, то класата на отбора и статута на твърда резерва на Михайлов, по-скоро го правят разочароващ.

4. Трансферът на Тодор Неделев в Майнц 05.

Още от както Тодор Неделев дебютира в А група със своя Ботев Пловдив през зимата на 2012 г., си пролича, че той има потенциала да се превърне в една от новите звезди на родния футбол. Той има всички качества на доброто крило, като бързина, техника с топката в краката и голов нюх. Силното му представяне в първенството не убягна на Любослав Пенев, който го покани и в мъжкия национален отбор. Всичко това привлече вниманието на западните отбори върху едва 20-годишния футболист, като евентуалния му трансфер се превърна само във въпрос на време.  През август гръмна новината, че играчът е пред трансфер в английския Тотнъм. В един момент преговорите бяха в наистина напреднала фаза, като от Ботев вече се облизваха за милионите, които ще пристигнат в касата им. Поради различни причини вариантът свързан с „шпорите“ пропадна, но започнаха слухове за трансфер в автрийския Ред Бул Залцбург. Дори самия Неделев летя до Австрия за да уговори условията си. От тима на Станимир Стоилов се опитаха да задържат звездата си, но в крайна сметка го продадоха на Майнц 05, като футболистът ще премине в Бундес лигата през зимната пауза и началото на 2014 г.

Все още не може да се даде точна оценка на трансфера, тъй като Неделев няма записани минути за новия си отбор. Той обаче е изключително престижен за А група, тъй като родното първенство от години не бе реализирало трансфер на роден играч в силно западно първенство. Бундес лигата е първенството, което на този етап развива най-добре младите футболисти, като е сигурно, че Неделев ще получи своите шансове за изява. Ако той се утвърди в отбора си, почти сигурно ще отвори германския пазар и за други родни играчи. Сигурно си спомняте как преди години силните игри на Краси Балъков и Йордан Лечков в Германия осигуриха последвалите трансфери на редица други родни футболисти, като в един момент Бундес лигата си се превърна  редовен купувач на футболисти от родното първенство. Надяваме се Неделев да възроди тази традиция.

3. Трансферът на Александър Тонев в Астън Вила.

Звездата на Александър Тонев изгря след като отбеляза хеттрик за националния отбор в мача срещу Малта. Футболистът и преди това се представяше силно за своя Лех Познан, но нямаше статут на твърд титуляр. Въпреки това формата му постоянно се покачваше, започнаха да идват и головете, а силните игри за Бъглария отключиха и интереса към него от западните първенства. Още през пролетта се знаеше, че крилото ще изостави полското първенство, като за неговия подпис дълго време се бориха шотландския Селтик и германския Вердер Бремен. Въпросът беше дали Тонев ще предпочете да играе в Шампионската лига с шотландския гранд или ще предпочете силата на Бундес лигата. В последния момент интерес прояви и английския Астън Вила. Сериозните препоръки от страна на бившия капитан на националния отбор на България Стилян Петров, убедиха ръководството на тима, че Тонев е техния човек. В крайна сметка 23-годишният футболист не издържа на изкушението да премине в смятаното за най-силно клубно първенство в света, носейки на Лех Познан сумата от 4 млн. евро.

Към този момент Тонев е със статут на резерва в тима от Бирмингам, но въпреки това се появява сравнително често в игра, стартирайки и няколко мача като титуляр. Ясно е, че приспособяването в английското първенство е трудно, като дори на Стилян Петров му бяха нужни 2 години докато се наложи във Вила. Въпреки това трансферът на Тонев връща българските футболисти в полезрението на Висшата лига. Много отбори намиращи се средата на таблицата търсят млади футболисти на приемлива цена, като евентуален успех на родното крило може да помогне за преминаването в Англия и на други родни футболисти.

2. Трансферът на Иван Иванов в Базел.

Силните игри на Иван Иванов в сръбския шампион Партизан Белград до голяма степен подсигуриха бъдещ негов трансфер на запад. Сръбския футбол не блести с особена класа, но е известен с това, че продава своите футболисти на силни отбори, за големи пари.

Дълго време се спекулираше за трансфер на бившия играч на ЦСКА в италианския Киево, но това така и не се случи. Силното му представяне за националния отбор, обаче подсили интереса към него и се стигна до допитване от швейцарския Базел. От Партизан дълго време се опитваха да задържат централния защитник в състава си, но в крайна сметка финансовите проблеми, налегнали ръководството на клуба форсираха трансфера. Изведнъж се появи сериозен интерес и от страна на италианския Верона, но Иванов реши да не пропуска шансът да играе  в Шампионската лига, като премина в швейцарския гранд за сума от 2 млн. евро.

Швейцарското първенство може и да не е най-силното в Европа, но Базел определено е фактор във футбола на Стария континент. Класата на клуба е огромна, като в това можаха да се убедят и родните запалянковци, по време на мачовете на швейцарците с родния Лудогорец, за класиране в групите на Шампионската лига. Макар и Иван Иванов да започна трудно в новия си клуб, то той постепенно се утвърди като титуляр. Той имаше възможността да вземе участие в двете победи на Базел над английския гранд Челси, като след последния мач дори попадна в идеалната единайсеторка на изминалия кръг от Шампионската лига. Истината е, че "русият:  може да не премина в най-класното първенство, но премина в изключително класен тим, като ако силните му игри продължават, то трансферът в някой от европейските грандове ще е само въпрос на време.

1. Трансферът на Геогри Миланов в ЦСКА Москва.

През последните две години Георги Миланов се утвърди като най-обещаващия роден талант и лидер на отбора на Литекс Ловеч. Той стана и ключов играч за националния отбор, като призът му за най-добър роден футболист за 2012 г. не бе никак изненадващ. Така и неговият трансфер в руския шампион ЦСКА Москва през лятото бе напълно логичен. Към Миланов интерес проявяваха и холандския Аякс и английския Фулъм. Сумата от 3 млн. евро, която руските армейци предложиха на тима от Ловеч, обаче нямаше как да бъде пренебрегната. Този трансфер  показа, че родните клубове могат да продават родни футболисти на силни отбори, за много пари. България има сериозно представителство на родни играчи в руското първенство, но нито един от тях не играе в тамошните грандове. Трансферът на офанзивния халф промени това. Първите му месеци в Москва бяха трудни, но последвалите ги силни игри му осигуриха титулярното място в руския гранд. Той имаше шанса да играе срещу отбори като Манчесър Сити и Байерн Мюнхен в групите на Шампионската лига, като представянето му го утвърди като една от сензациите в руския футбол през новия сезон. Силните игри на Миланов са способни да отворят вратите на руските гртандове  и към други родни футболисти, като вече има сериозни слухове за евентуално преминаване на Ивелин Попов в Зенит Санкт Петербург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА