Last news in Fakti

27 Декември, 2013 12:30 1 865 0

Футболната 2013 година

  • байерн-
  • кристиано роналдо-
  • обзор-
  • спорт-
  • 2013 година-
  • месут йозил-
  • фъргюсън-
  • суарес

След повече от 26 години начело на Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън сложи край на кариерата си

Футболната 2013 година - 1
Снимки: ЕПА/ БГНЕС

Изминаваща 2013 година бе много интересна откъм футболни събития. Спортният отдел на Факти.бг ви предлага най-интересното за сезона, звездните мигове и гафове, както и най-красивия гол за годината.

Отбор на годината – Байерн (Мюнхен)

Тук съмнения няма – баварците са отборът на 2013 година. През месец май Байерн вдигна „ушатата“ купа на Шампионската лига, побеждавайки друг немски представител – Борусия (Дортмунд). Седмици преди това възпитаниците на Юп Хайнкес отстраниха италианския шампион Ювентус, а на полуфиналите смазаха смятания за непобедим Барселона с общ резултат 7:0 от двата мача.

В Бундеслигата тимът от Мюнхен завърши на първо място с преднина от внушителните 25 точки пред втория Борусия, а освен това спечели и Купата на Германия. Преди дни пък Байерн спечели и Световното клубно първенство, побеждавайки Раджа Казабланка с 2:0 на финала. През лятото начело на отбора застана Хосеп Гуардиола. Вдигната бе и Суперкупата на Европа. По всичко личи, че доминацията на баварците няма да бъде прекъсната лесно.

Играч на годината – Кристиано Роналдо

Звездата на Реал (Мадрид) стана най-резултатният футболист в Европа за 2013 година, завършвайки с 69 гола за клубния и националния си тим, от които 38 в испанското първенство, 15 в Шампионската лига и шест в турнира за Купата на краля. Роналдо даде и 17 асистенции.

Португалецът е и големият фаворит за спечелване на „Златната топка“. 28-годишният играч вкара четири гола на Швеция в баражите за Световното първенство в Бразилия догодина, а не спира да бележи и за „Белия балет“. Въпреки краха в Шампионската лига през лятото срещу Борусия, Роналдо изпраща най-силната година в кариерата си и определено заслужава приза номер 1 в света, имайки предвид и колебливата форма и контузии на основния му конкурент Лионел Меси.

Трансфер на годината – Месут Йозил

В последните часове на летния трансферен прозорец Арсенал привлече Месут Йозил от Реал (Мадрид). Още с първите си минути с екипа на „артилеристите“ немецът загатна за светлото бъдеще, което чака тимът от Лондон. 25-годишният полузащитник се превърна в мотор на отбора, отбеляза и няколко гола, а резултатът не закъсня – към този момент Арсенал е на първа позиция във временното класиране на английската Висша лига с явни амбиции за нещо голямо.

Възпитаниците на Арсен Венгер се класираха и за осминафиналите в Шампионската лига, излизайки втори от „групата на смъртта“ в компанията на Наполи, Борусия и Марсилия.

Най-грандиозен във финансово отношение бе трансферът на Гарет Бейл от Тотнъм в Реал за близо 85 милиона паунда. Наполи привлече Гонсало Игуаин, а Марио Гьотце също смени клубната си принадлежност. Бразилската перла Неймар премина в Барселона.

Гаф на годината: „Канибалската“ захапка на Луис Суарес

През месец април звездата на Ливърпул Луис Суарес захапа ръката на бранителя на Челси Бранислав Иванович в среща от 33-ия кръг на Висшата лига, след което получи и наказание от 10 мача от Футболната асоциация. Това далеч не бе първата скандална постъпка на уругваеца, който освен с магически футболни умения, много често попада в обективите с необмислени постъпки.

Момент на годината: Оттеглянето на Сър Алекс Фъргюсън

Най-успешният треньор на английски тим, „Кръстникът“ на Висшата лига, Сър Алекс Фъргюсън обяви оттеглянето си от поста наставник на Манчестър Юнайтед след близо 26 години начело на „Червените дяволи“. 13 титли в местното първенство, 2 трофея от Шампионската лига, 5 купи на Футболната асоциация са само част от трофеите, окичили витрината на тима от Манчестър благодарение на шотландския спец. Фъргюсън бе наследен от Дейвид Мойс, но споменът за успехите му ще топли още дълги години футболните фенове по целия свят.

Гол на годината: Шедьовърът на Неймар

На 15 юни Бразилия победи Япония с 3:0 в среща от турнира за Купата на конфедерациите в южноамериканската държавата. Бижуто на домакините Неймар вкара зрелищен гол още в 3-ата минута, пращайки топката неспасяемо във вратата на Кавашима. Насладете се още веднъж на шедьовъра:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА