Last news in Fakti

27 Декември, 2013 13:35 1 372 0

Топ мачовете в Шампионската лига за 2013

  • шампионска лига-
  • най-доброто-
  • обзор-
  • байерн-
  • ювентус-
  • реал мадрид-
  • ибрахимович

Немска доминация!

Топ мачовете в Шампионската лига за 2013 - 1
Снимки: ЕПА/ БГНЕС

Шампионската лига несъмнено е най-интересният клубен турнир на планетата. 2013 година не направи изключение и предложи горещи футболни сблъсъци. Факти.бг ви предлага най-запомнящото се от „Лигата на богатите“ за календарната 2013:

Борусия (Дортмунд) - Малага 3:2, 9 април 2013 година

В миналогодишното издание на Шампионската лига Борусия и Малага се изправиха един срещу друг на четвъртфиналите. Първата среща в Испания завърши без голове. На реванша Хоакин даде преднина на гостите с попадение в 25-ата минута. Левандовски изравни малко преди края на първата част. Така се стигна до 82-ата, в която Елизеу вкара втория гол за Малага, който доближи новака в „Лигата на богатите“ до полуфиналите. Немската машина обаче си знае работата – Марко Ройс изравни в първата минута на добавеното време, а в последните секунди Фелипе Сантана прати в екстаз феновете в Дортмунд. Тази магия в края осигури на Борусия мач с Реал (Мадрид), а останалото е история!

Манчестър Юнайтед – Реал (Мадрид) 1:2, 5 март 2013 година

На осминафиналите се изправиха два от най-успешните отбори в надпреварата. Първата среща в Мадрид бе завършила наравно 1:1, така че всичко трябваше да се реши на „Олд Трафорд“. Серхио Рамос си отбеляза автогол малко след началото на второто полувреме, за да се стигне до решаващия момент в срещата малко по-късно. Нани скочи с бутоните напред  при висока топка и повали играч на Реал (Мадрид), а главният съдия Джунейт Чакър не се поколеба да му покаже директен червен картон. След спорното му отсъждане задачата на „Белия балет“ бе лесна – два гола за три минути на Модрич и Роналдо и място на четвъртфиналите. Това бе и последният мач на легендарния Сър Алекс Фъргюсън в Шампионската лига, който през лятото се оттегли от поста наставник на „Червените дяволи“.

Барселона – Милан 4:0, 12 март 2013 година

Противно на очакванията Милан успява да победи Барса в първата осминафинална среща с 2:0. На реванша обаче Масимилиано Алегри залага на дефанзивна схема и игра на контраатаки, което решение се оказва пагубно срещу каталунския гигант. Лионел Меси се разписва на два пъти през първата част, а през второто полувреме Давия Вия и Жорди Алба оформят разгромното 4:0, което е шамар за италианския футбол като цяло. 

Испано-немските сблъсъци на полуфиналите

На полуфиналите в миналогодишното издание Борусия се изправя срещу Реал, а Байерн срещу Барса. Немските тимове правят на пух и прах испанските си колеги, загатвайки за доминацията на германските отбори, която може да „завладее“ Европа в следващите години, подобно на италианската такава през 90-те години на миналия век или британската преди години. Барселона допуска 7 гола от Байерн в двата мача, а Борусия побеждава с 4:1 в първата среща и обезсмисля реванша срещу мадридчани.

Байерн (Мюнехн) – Борусия (Дортмунд), 25 май 2013 година

На финала в Лондон Байерн побеждава с 2:1, печелейки пети трофей от Шампионската лига. Манджукич вкарва за баварците в 60-ата минута, но Гюндоган изравнява от дузпа малко по-късно. Така се стига до 89-ата, в която Робен вкарва безценен гол за тима си.

Галатасарай – Ювентус 1:0, 11 декември 2013 година

Несъмнено след този мач Истанбул става един от най-омразните градове за тифозите на Ювентус. Двубоят по програма трябва да се изиграе на 10 декември, но лоши метеорологични условия карат главния рефер Проенса да отложи срещата за следващия ден. Теренът обаче е в ужасно състояния и след часове, а двата тима не могат да организират смислена атака. Въпреки това турците някак си успяват да стигнат до гол в 85-ата минута, в която Снайдер получава топката от Дрогба и я праща в мрежата на Буфон. „Бианконерите“ са отстранени от надпреварата, а Галатасарай ликува!

„Групата на смъртта“

Група „F” бе най-завързаната в тазгодишното издание на турнира. Борусия (Дортмунд), Арсенал и Наполи събраха по 12 точки, а Марсилия не взе нито една. Заради по-лошата голова разлика обаче италианците трябваше да се простят с надпреварата, въпреки постигнатите четири победи в групата.

Жребият за осминафиналите отреди „горещи“ сблъсъци. Манчестър Сити ще мери сили с Барселона, а старите познайници Арсенал и Байерн ще се борят със зъби и нокти за място в следващата фаза. Да се надяваме, че идващата 2014 година ще предложи също толкова интересни двубои в „Лигата на богатите“.

Гол на годината в ШЛ за 2013 – попадението на Златан Ибрахимович срещу Андерлехт:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА