Last news in Fakti

28 Януари, 2024 15:06 1 940 12

Синер направи тотален обрат и триумфира в Мелбърн

  • синер-
  • австралия-
  • тенис-
  • шампион-
  • медведев

Янек е третият италианец в историята с титла от “Големия шлем”

Синер направи тотален обрат и триумфира в Мелбърн - 1
Снимка: БГНЕС

Италианецът Яник Синер постигна най-голямата победа в кариерата си, с която спечели първата си титла в турнирите от Големия шлем. В битката за трофея на Откритото първенство на Австралия 22-годишният Синер постигна впечатляващ обрат срещу Даниил Медведев от Русия с 3:6, 3:6, 6:4, 6:4 и 6:3 за 3 часа и 46 минути, предава БТА.

Това бе трети загубен финал за Даниил Медведев в Мелбърн, като той претърпя поражение в първите два от Новак Джокович и Рафаел Надал.

Медведев стартира силно и осъществи пробив за 2:1. Синер проведе доста по-спокойно и уверено подаванията си след допуснатия пробив и успяваше да държи своя опитен съперник под напрежение. Руснакът търпеливо изчака своя нов шанс и записа втори брейк за 6:3.

Втората част отново започна под диктовката на Медведев, който играеше агресивно и затрудни максимално Синър. Италианският дебютант във финал на турнир от Големия шлем изглеждаше притеснен и показа несигурност.

Медведев си взе подаването на нула за 2:1, а след това реализира пробив, който му даде аванс от 3:1. Синер беше губил сервис-гейм само три пъти в турнира досега, а още в началото на финала се пропука точно толкова пъти, което бе и отражението на резултата. Преднината на Даниил набъбна до 5:1, но тогава Синер загатна, че не се е предал и се отърсил от първоначалния шок.

Италианецът реализира първи пробив и стигна до изоставен с 3:5, а при последвалото подаване на Медведев имаше възможност за пробив, която пропиля и загуби с 3:6.

Третият сет бе напълно равностоен, като и двамата състезатели бяха категорични на сервис. Синер стигна до аванс от 5:4 в своя полза и Медведев подаваше. Италианецът получи възможност за пробив и я реализира, което бе и 100 процентова успеваемост за него, но му донесе успех с 6:4 и намаляване на изоставането.

Още с началото на четвъртата част Медведев беше поставен под изключително напрежение при първото си подаване и трябваше да спасява точка пробив, но този път се справи.

При 3:3 Синер направи една от редките си двойни грешки и изостана с 0:30, но в крайна сметка се измъкна от трудната ситуация.

Синер изглеждаше непоклатим на свой сервис и се чувстваше все по-комфортно на основната линия, за да стигне до 5:4. Последва подаване на Медведев, който изглеждаше разколебан и даде възможност на Синер, която той отново се възползва в решителния момент и изравни резултата след 6:4.

Решителния пети сет започна оспорвано. Синер имаше откриващия сервис и при 30:30 двамата направиха разиграване от 39 удара, което беше основно с удари в средата на корта, но Медведев се пропука с пресилен бекхенд. Синер си взе подаването и поведе, но руснакът изглеждаше, че е на пределът на силите си.

Синер вдигна сериозно нивото си от основната линия, а Медведев не можеше да вкара първи сервис и с излизания на мрежата си допусна две възможности да бъде пробит, а Яник успя да се възползва от възможността си и поведе с 4:2.

Италианецът бе неудържим до края и ликува с 6:3, с което заслужено стигна до своя исторически първи трофей от Големия шлем.

Двубоят бе десети между Даниил Медведев и Яник Синер, като руснакът е спечелил 6 от тях. Интересно е обаче, че руснакът ликува в първите 6 срещи, а в последните четири неизменно победител е Синер.

Поражението на Медведев е историческо - той е първият в “Откритата ера” и откакто се водят данни, който е загубил два финала в “Големия шлем” след спечелени първите два сета. През 2022-ра той поведе с 2-0 на Рафаел Надал, но загуби, а сега кризата му в следващите три части изглеждаше още по-необяснима (ако изключим натрупаната умора).

Синер е третият италианец в историята с титла от “Големия шлем” и всъщност първи от много време насам, защото предишните двама са Николо Пиатранджели (1959 и 1960 на “Ролан Гарос”) и Адриано Паната (1976 отново на “Ролан Гарос”).


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво бе,

    26 18 Отговор
    Момче.Наби всички изроди в турнира! Няма купа за ссср! Пукнете,бг русофилитици!

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Копейкин

    19 15 Отговор
    Младока напляска путинофилите.
  • 3 Софийски

    20 12 Отговор
    Най-големият проблем за Медведев е че е руснак.Хората мразят руснаците.

    Коментиран от #5

  • 4 малко радост

    13 3 Отговор
    За ТВ коментаторите русофоби. Уважение за Синер.
  • 5 НАБЛЮДАТЕЛ

    14 14 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    Никой не мрази руснаците, защото са руснаци. Мразят ги заради комунизма и уродливото му отроче - путинизма
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 12 Отговор
    Много преди да стане ви го предрекох....Единственно тези,които са ми повярвали сега са прибрали много пари....Вижте коефициента преди турнира за Синер -Шампион.......Дано разберете какви са ми прогнозите и за...другите нещо,които ни засягат пряко...Ке падне кремъл ке падне!
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 8 Отговор
    Къде е мишел да каже,че не познавам нищо???какво стана сега.......на някой стака им до небето,а други си говорят ........за победа на русия......русия ще спечели само ако Синер не е шампион на АО!!!
  • 8 Майстор Тричко

    4 4 Отговор
    А нашият Гришко кога? Обратът започва, когато си промениш мисленето...ама с 5-ти клас толкова.
  • 9 Георго

    3 4 Отговор
    Гришо Гришо…кога кажи
  • 10 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво бе,":

    Медведев беше назобен първите два сета и си му личеше ! Тичаше като кон и връщаше всичко , Синер се стресна ! Обаче явно му бяха дали нещо бързо действащо да изфиряса до края на мача да не го хванат !! И като не стана да бие в 3 сета и в 4 издъхна , а в петия беше за участие просто !! А Синер в 5 сет след 4 часа игра дори не беше изпотен !! Трябва да обменят опит с Джокович , неговия зоб трае до 5 сет , хахахах !!
  • 11 Споко

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Браво бе,":

    Тото сваля палтото.
    Тази въртележка в световния спиртен хазарт е логипна.
    Ба всички е яясно, че този италианец не може да бие Джокера даже на сън.
    Просто такава е играта, дойде му реда за титла.
    Медведев същи му легна, но като цяло са равностойни играчи. Просто взеха залозите на мнозинството. Това е голяма схема. А изпълнителите са оерфектни машини. Всичко могат да демонстрират по поръчка.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.