14 Февруари, 2014 15:07 1 176 0

Първи българин в топ 30 в Сочи!

  • вилета-
  • чонгаров-
  • класиране-
  • комбинация-
  • сочи

Никола Чонгаров успя да завърши на 24-то място в комбинацията

Първи българин в топ 30 в Сочи! - 1
Снимка: БФСки
Никола Чонгаров записа най-доброто представяне на България на Олимпиадата в Сочи. 24-годишният скиор в алпийските дисциплини завърши на 24-о място в комбинацията, което си е направо невероятно с оглед нашите скромни възможности на зимните Игри.
 
Чонгаров беше 41-и след спускането, но направи силно представяне в слалома, където даде 18-о време. Той финишира за 2:52,41 минути, като резултатът му е с 7,21 секунди по-слаб от този на олимпийския шампион Сандро Вилета от Швейцария.
 
Другият български представител – Георги Георгиев, който беше 38-и след спускането, не завърши слалома.

Швейцарецът Сандро Вилета е изненадващият нов олимпийски шампион в суперкомбинацията в алпийските ски. 28-годишният състезател спечели изключително неочаквана победа, след като направи перфектен втори манш в слалома и навакса изоставането си от спускането. Вилета спечели първо отличие от голямо първенство в кариерата си, като до момента единственият му медал беше бронзов в слалома на световното първенство за юноши през 2006 г.

Швейцарският скиор изобщо не беше поставян сред фаворитите в комбинацията, тъй като дори не се беше качвал на подиума в тази дисциплина, а най-предното му класиране в Световната купа беше шестото място във Вал д'Изер през 2008 г. Вилета заемаше 14-ото място след спускането с 1.64 сек. изоставане от лидера след първия манш Шетил Янсруд от Норвегия. Швейцарецът обаче направи чудесен слалом, а общото му време от 2:45.20 минути остана недостижимо за останалите състезатели.
 
Хърватският ветеран Ивица Костелич отново не успя да спечели златен медал в суперкомбинацията и за трети пореден път на олимпийски игри завършва на второ място любимата си дисциплина. Костелич имаше отлични позиции след спускането, като водеше на Вилета с 0.71 сек. 34-годишният състезател обаче неочаквано загуби повече от секунда в слалома и отново трябваше да се примири със сребърното отличие. 
 
Кристоф Инерхофер завърши на трето място и спечели втори бронзов медал в Сочи след успеха в спускането. Италианецът не се представи добре в коронната си дисциплина, но пък направи доста силен слалом и финишира с 0.47 сек. изоставане от Вилета.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА