15 Юли, 2024 14:59 1 874 4

Нов скандал в родния шахмат

  • веселин топалов-
  • шах-
  • шахмат-
  • федерация по шахмат-
  • спорт

Топалов, който е единственият българин, ставал световен шампион при мъжете, нееднократно е заявявал подкрепата си към ръководството на БФШ 2022

 Нов скандал в родния шахмат  - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководството на лицензираната от Министерството на младежта и спорта Българска федерация по шахмат 2022 изрази учудване, че бившият световен шампион гросмайстор Веселин Топалов не е поканен в националния отбор за предстоящата през септември Шахматна Олимпиада в Будапеща.

В отворено писмо до медиите от БФШ 2022 коментираха с изненада избора на Българската спортна федерация по шахмат, която като член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) има право да посочва български участници в международни състезания.

Топалов, който е единственият българин, ставал световен шампион при мъжете, нееднократно е заявявал подкрепата си към ръководството на БФШ 2022.

Цялото изявление:

Съвсем наскоро Българската спортна федерация по шахмат обяви състезателите, които са поканени да представят България в 45-та ФИДЕ шахматна Олимпиада. Припомняме, че спортният форум ще се проведе през септември в унгарската столица Будапеща. Качествата на поканените състезатели са безспорни, но изборът на играчи повдига няколко важни въпроса, посочват от Българската федерация по шахмат 2022 – националната лицензирана шахматна федерация у нас.

На първо място от нейното ръководство поставят въпроса: Защо най-големият български шахматист на всички времена – световният шампион Веселин Топалов, изобщо не е поканен да участва в 45-та шахматна Олимпиада? Вместо това, избраният за капитан на националния отбор Иван Чепаринов е определен като „най-добър шахматист на България в момента“.

Талантът и постиженията на Чепаринов са безспорни, но всеки в българската шахматна общност и в обществото ни знае със сигурност кой е най-добрият действащ шахматист на България.

Вторият не по-малко значим въпрос, който се налага след обявяването на мъжкия национален отбор, е: Защо в състава е включен чуждестранен играч – Аркадий Найдич? За сметка на това са пренебрегнати редица други талантливи и перспективни български шахматисти, за които участието на Олимпиада би било важна стъпка в тяхното развитие, по пътя към международния успех.

„Членството във ФИДЕ е свързано с определени отговорности и те са най-вече пред българската шахматна общност. Развитието на българските състезатели би трябвало да е приоритет за всички организации в този спорт и най-вече за тази, която по стечение на обстоятелствата реди съставите на националните отбори. А включването на чуждестранен шахматист със сигурност не е най-добрият начин да бъдат подкрепени българските таланти, каквито в родния шахмат има много“, посочва доц. Венета Петкова, президент на Българската федерация по шахмат 2022.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 6 Отговор
    В момента шахмата е унищожен от компа!Топалов може да е Мноого голям,почти като великан,но на финали в бг...има 2 партии срещу мен.......едната се предаде на 17 или 18 ход,а можеше 2 по рано във френска,а другата още ми е загадка....Тази във френска я играхме в Еврейския дом има страхоотна сцена,а другата в банкя.......още ми е загадка.За мен тогава под давление на силвио,започна да играя нечисто с помоща на комп!!!Направи ми реми в как се казваше този дебют..Атака маршал,според мен бе загубен,но ми пожертва едно кило фигури и направи вечен шах с дама!Много силни играчи са кирчо,крумчо васил спасов Сашо николов и старите гросмайстори.По добре да играе тази Нюргюл играе мъжки шах!пс.А, силвио съм го бил над 15 партии и той нито една не ми е взел.......официални партии.Според мен мога да се разписвам вместо силвио данаилов!та това е истина за бг,шахмат ,ганчооо!

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Мъдев

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не те слуша главата а
  • 3 Град Козлодуй

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Яко те пере съчмата
  • 4 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кажи честно ! Верно ли ?