14 Септември, 2024 08:22 1 106 5

Трета поредна победа за България при жените на Шахматната олимпиада

  • шахматна олимпиада-
  • шах-
  • шахмат-
  • победа

Мъжкият отбор обаче допусна първо поражение

Трета поредна победа за България при жените на Шахматната олимпиада - 1
Снимка: shutterstock.com

Националният отбор на България за жени постигна трета поредна победа на 45-ата шахматна олимпиада в Будапеща.

В среща от третия кръг европейските шампионки спечелиха срещу Словакия с 3:1 точки и продължават с максимален актив от 6 мач-точки, с които разделят лидерската позиция в класирането, информира "Тема Спорт".

Първата победа за деня постигна Белослава Кръстева, която с белите фигури на трета маса надигра Симона Бохничкова. Малко след това на първа дъска, също с белите, Антоанета Стефанова спечели срещу Зузана Борошова. Успехът на българския тим стана факт, след като на четвърта дъска с черните фигури Гергана Пейчева направи реми с Ема Валтер. В най-дългата партия, продължила 106 хода, също с черните фигури на втора дъска Нургюл Салимова завърши реми с Ева Репкова.

Мъжкият национален отбор обаче допусна първо поражение в турнира. На първа маса българите отстъпиха с 0,5:3,5 точки пред тима на САЩ, който е номер 1 в стартовия списък и основен фаворит за титлата.

Единственото реми постигна 18-годишният Момчил Петков, който на четвърта дъска с черните фигури подели точките с Рей Робсън след 36 хода игра. На първа дъска с белите Иван Чепаринов също имаше напълно равна позиция с третия в световната ранглиста Фабиано Каруана, но в цайтнота допусна грешка, от която класен противник като американеца нямаше как да не се възползва. На втора дъска Аркадий Найдич загуби от номер 10 в света Уесли Со, докато на трета дъска Мартин Петров отстъпи пред ветерана Левон Аронян.

По този начин България остава с 4 мач-точки в класирането, докато американците продължават да бъдат в челото с максималните 6 мач-точки.

Четвъртият кръг от шахматната олимпиада е в събота. Турнирът се провежда по Швейцарската система в общо 11 кръга.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Жените играха много силно ,а Антоанетка и другото момиче Кръстева спечелиха партии с,които бих се гордял!Много дълбока игра на антоанета стефанова.мъете играха с америка и това,което се усещаше преди се вида сега.тези хамериканци събраниот цял свят ако играят така като срещу бг, са 1ви!Най ужасно загуби чепаринов!убеден съм,че кирчо-треньорът им ако бе играл ва 1ва с бели нямаше да загуби.един вариант ,ласкер който е нищо особенно и като всичко води до някакво сложно равновесие бе отказан от нашия представител и се игра 3.Об5!сам по себе си това е доста неприятна структура срещу сицилианска с Кс6!На това високо ниво не може да бягаш от директен сблъсък и трябваше да се играе -ласкер.лошото е,че бяха надиграни в практиката.ужасно силно играха хамериканците от цял свят и ме съмнява ,че има замесен комп ,но върви го хвани!Чепаринов бе надигран най жестоко.Никъде нямахме ни най малка възможност да ....имаме шанс за победа.единственият ,който играе много творчески е един младеж Григоров,имаше преди години Данчо Григоров -Дългия той играеше много интересен шах.Този Григоров,попитайте кирчо защо не го е пуснал!Не казвам ,че нямаше да загуби или спечели ,но щеше да има борба и то удар за удар,а това вчера го нямаше!Интересно,но вчера ме заболя така като да съм загубил..аз!
  • 2 Сандо

    5 0 Отговор
    Отборът на САЩ може да се нарече и сборан отбор на емигрантите.Обичат да крадат янките умните хора по света и после да се хвалят колко са умни и велики.

    Коментиран от #3

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Съмнява ме -Комп.Такъв нечовешкиход,роди втората им дъска срещу нашия..КГ1...невероятно силен-не човешки ход.някой лапат костебол,други с комп.едно време сме играли срещу СССР и имам Хуубави спомени.Спомням си и Кирчо с какъв дух играеше и крумчо играеха срещу тях и аз имам приятни спомени от съветско гърчене срещу мен.само инкьов имаше страх от руснаци.удивително.гледах и четирите партии,как не направиха една грешка тия хамериканци?????Не говоря груба,а някаква позиционна ......
  • 4 върви народе заслепени

    2 0 Отговор
    Всичко е проиграно. Всеки си знае гьола. Нашият е 47-и при мъжете и 29-и при жените (днес почва техния упадък). Шахът е в кома. Известно отлагане може да донесе шах 960, но той стряска със своята ексцентричност (сякаш е вариант на 69 и 0-та воайорства отстрани). С други думи нагласено, но любопитно.

    Коментиран от #5

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "върви народе заслепени":

    Ако трябва да залагаш пара,ще загубиш....ииксперте!И двата отбора ще са много по напред от тези ти прогнози!