10 Октомври, 2024 23:19 514 0

Политическа война в Мадрид заради Формула 1

  • политическа-
  • война-
  • партия-
  • мадрид-
  • гран при-
  • формула 1-
  • барселона

От 2026 Гран При на Испания ще се премести от пистата „Каталуния“ край Барселона на ново градско трасе в столицата

Политическа война в Мадрид заради Формула 1 - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

В испанската столица Мадрид започва да се води политическа война, породена от бъдещото домакинство на града на старт от Формула 1.

В началото на годината беше обявено, че от 2026 Гран При на Испания ще се премести от пистата „Каталуния“ край Барселона на ново градско трасе в Мадрид. То ще бъде разположено около изложбения център IFEMA и ще минава в близост до тренировъчната база на Реал Мадрид.

По информация на racingnews365.com годишната такса за домакинство на Гран При на Испания, която Мадрид ще плаща, е 25 милиона евро. Самият договор е за 10 години, но в Мадрид се водят спор за това кой ще трябва да покрие разходите за състезанието.

На заседение на Комитета за Туризъм и Спорт, проведено по-рано тази седмица във Валекас, заместникът министърът на културата, туризма и спорта Луис Мартин изрази своята вяра в успеха от състезанието.

„IFEMA Мадрид, промоутърът на състезанието, си върши работата и предприема всички необходими стъпки, за да може Мадрид да приеме старт от Формула 1 и да можем ние да станем еталон за организацията на подобни международни събития. Това е едно от най-важните спортни събития в света и само 23 локации имат възможността да домакинстват. Без съмнение то ще има позитивно отражение от гражданите и региона“, каза Мартин.

Въпреки очакванията състезанието да генерира около 4.5 милиарда евро, от Мас Мадрид, водеща политическа партия в града, определят надпреварата като „измама, която няма да донесе печалба“.

„Ако се окаже, че частният сектор не иска да инвестира в тази операция, аз казвам, че те са първите, които ще ни покажат къде не трябва да се инвестира“, каза Пабло Гомес Перпиня от Мас Мадрид.

Неговият коментар последва този на Енграсиа Идалго, ръководител на департамента за икономика, иновация и финанси в градския съвет. Наскоро тя каза, че все още не се е намерило компания, която да инвестира в проекта. Идалго припомни и за случилото се със състезанието във Валенсия, което изпадна след пет години, след като остана без спонсори.

„Ако през 2026 все още нямаме спонсори или ако се окаже като Валенсия и настъпи денят, в който спонсор си тръгне, този, които ще трябва да спаси тази огромна маркетингова операция, отново ще бъде публичният сектор“, коментира Идалго.

Перпиня пък каза, че е възможно да се стигне до увеличаване на местните данъци в Мадрид, въпреки обещанията на градската управа те да бъде намалени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА