Last news in Fakti

31 Март, 2014 14:30 1 298 0

Световни първенства: Мондиал 2010

  • мондиал 2010-
  • юар-
  • испания-
  • холандия-
  • мондиал 2014
Световни първенства: Мондиал 2010 - 1
Снимка: БТА/АР
19-тото Световно първенство по футбол предложи много емоции на запалените футболни фенове. То се проведе между 11 юни и 11 юли 2010 година в Южна Африка. Това бе първото първенство, чиито домакин е африканска държава. Участваха 32 отбора от шестте конфедерации. Мачовете бяха играни на десет стадиона в девет южноафрикански града. Абсолютен дебютант на това Световно първенство бе отборът на Словакия. Интересен факт е, че ЮАР бе първата страна-домакин, отпаднала в предварителния кръг на световно първенство.

Златната топка, наградата за най-добър играч на първенството, бе връчена на  уругвайския нападател Диего Форлан. Голмайстор на първенството става германският нападател Томас Мюлер с пет гола. Немецът получи и наградата за "Най-добър млад играч". Испанският вратар Икер Касияс спечели Златната ръкавица, наградата за най-добър вратар. 

Безспорно най-голямата изненада на най-големия футболен форум бе отборът на Уругвай. Южноамериканската държава успя да триумфира в силната компания на Мексико, ЮАР и Франция. На 1/8-финалите на турнира, Уругвай победи трудно с 2-1 Южна Корея, после бе победена и Гана след изпълнение на дузпи. На 1/2-финала урусите затрудниха максимално Холандия, но "лалетата" се класираха за финала след 3-2. 

В мача за бронзовите медали Угурвай отстъпи на Германия с 3-2. 

Двата най-заслужили и най-добре представили се отбора на Световното първенство в ЮАР бяха Холандия и Испания. Лалетата бяха безапелационни в своята група след като надиграха Япония, Дания и Камерун. Иберийците имаха проблеми в първия етап на Мондиала, тъй като започнаха със загуба от Швейцария. Въпреки грешната стъпка обаче, испанците записаха два победи (над Чили и над Хондурас) и излязоха от групата си като победители. 

На 1/8-финалите Холандия се разправи с дебютанта Словакия, докато Испания трепереше за успеха си над коравия тим на Португалия. На следващата фаза пред тима на Лалетата се изправи 5-кратният шампион на света Бразилия. Холандците победиха с 2-1 в много успорван мач. Такава бе и срещата между Испания и Парагвай. В герой за иберийците се превърна Давид Вия, който вкара победното попадение в 83-ата минута. 

Полуфиналните двубой също бяха успорвани. Испания надигра фаворита Германия с 1-0, докато Холандия спря устрема на Уругвай след 3-2. 

Финалът бе игран в Йоханесбург на стадион Сокър Сити пред 84,490 зрители. Самият мач бе доста нервен и не предложи невероятни емоции на зрителите. В редовното време тимовете не успяха да си отбележат гол. В 116-ата минута дойде моментът на звездата на Барса Андрес Иниеста, който с премерен шут донесе на Испания първата Световна титла в историята на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА