Last news in Fakti

14 Април, 2014 16:00 4 166 0

Световни първенства: Мондиал 2002

  • световно първенство-
  • южна корея-
  • япония-
  • бразилия-
  • германия-
  • мондиал 2014
Световното първенство по футбол 2002 г. е международен футболен турнир, проведен в Южна Корея и Япония в периода 31 май 2002 - 30 юни 2002. Любопитен факт за Мондиал 2002 е, че това е първото световно първенство проведено извън континентите Европа и Америка. Южна Корея и Япония предоставят по 10 стадиона, голяма част от които са построени специално за турнира. И 20-те стадиона са в 20 различни града.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Участие в турнира взимат 32 отбора от 5 конференции. Дебютанти на това Световно са тимовете на Словения, Китай, Еквадор и Сенегал. Именно африканският отбор е и най-голямата изненада на този Мондиал. Сенегал преодолява групата си в компанията на Дания, Уругвай и настоящия европейски и световен шампион Франция. Особено ярка е победата в откриващия мач срещу "петлите" с 1:0. По-късно Сенегал достига и до четвъртфиналите, но е отстранен от бъдещия бронзов медалист - Турция. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Двата тима, които достигат до финалите, са Германия и Бразилия. Немците нямат проблеми в предварителната си група след като постигат победи над Саудитска Арабия, Камерун и равенство с Ейре. Бразилия също се справя повече от убедително след победи над Турция, Коста Рика и Китай. 

На осминафиналите Бразилия побеждава Белгия с 2:0, докато немците бият трудно Парагвай с 1:0. Четвъртфиналите също са преминати след като кариоките достигат до трудна победа над Англия с 2:1. Германия пък отстранява САЩ с 1:0. Двата тима се класират за финала след измъчени победи над Южна Корея и Турция с 1:0. 

Финалът е повече от очакван, тъй като двете страни, които са най-постоянни в изявите си на Световни първенства, никога не са се срещали на финал. Победата за Бразилия идва след два гола на Роналдо - при първия Оливър Кан прави фрапантна грешка и "подарява" топката на Феномена, а вторият идва след много добър пас на Ривалдо. Така Бразилия печели петата си Световна титла. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Златната обувка" е връчена на Роналдо за неговите 8 гола. За най-добър вратар е избран Оливър Кан, а най-добър млад играч е Лендън Донован (САЩ). По време на Мондиал 2002 са отбелязани цели 161 гола (2.52 на мач). Посещаемостта е 2,705,197 (42,269 на мач).

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА