Last news in Fakti

7 Април, 2014 11:00 4 285 0

Световни първенства: Мондиал 2006

  • мондиал 2006-
  • мондиал 2014-
  • франция-
  • италия-
  • германия
Световни първенства: Мондиал 2006 - 1
Снимка: БТА/АР

Световното първенство по футбол Германия 2006 започна на 9 юни 2006 г. и завърши на 9 юли 2006 г. Товаб е 18-ото в историята Световно първенство по футбол, което предложи наистина неповторими емоции на футболните фенове. Домакин на Мондиала е Германия, която спечели правото на домакинство ррез юни 2000 г., побеждавайки кандидатурите на Бразилия, Англия, Мароко и ЮАР (която е домакин на Световното първенство по футбол през 2010 г.).

12 града бяха избрани за домакини на мачовете от световното първенство. Интересен факт е, че имената на някои от стадионите са променени за времетраенето на първенството, тъй като правилата на ФИФА не позволяват използване на имена на спонсори, освен ако те не са спонсори и на ФИФА. На стадион Алианц Арена в Мюнхен дори буквите на компанията Алианц трябваше да бъдат отстранени или покрити. От 12-те стадиона само един – Централщадион в Лайпциг – се намира на територията на бившата ГДР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Любопитните факти на този Мондиал са доста. Първият гол на първенството отбелязва германецът Филип Лам, играч на Байерн Мюнхен, в откриващата среща срещу Коста Рика.

Първият жълт картон бе показан на Даниел Фонсека, играч на Коста Рика, в откриващия мач срещу Германия. Откриващият мач между Германия и Коста Рика е най-резултатният откриващ мач в историята на турнира. Първата сериозна изненада на турнира бива нулевото равенство между Швеция и Тринидад и Тобаго. Първият червен картон бе показан на футболиста от Тринидад и Тобаго Айвъри Джон. Първият автогол отбелязва парагваецът Гамара.

Над всички отбори обаче, са тимовете на Италия и Франция. В последното си Световно първенство легендата на "петлите" Зинедин Зидан прави може би, най-доброто си представяне. Французите започват трудно след като в групата записват две равенства - срещу Швейцария и Южна Корея. Те се класират след победа над Того с 2:0

Във фазата на директните елиминации Франция преодолява донякъде изненадващо, съперници като Испания, Бразилия и Португалия. 

Другият финалист на Мондиал 2010 - Италия, преминава лесно групата си след победи над Гана и Чехия и равенство със САЩ. По пътя си към финала, "адзурите" отстраняват Австралия, Украйна и домакина Германия. 

Всички фенове на футбола помнят финала между Италия и Франция. Първи в срещата повеждат "петлите" след точно изпълнена дузпа от Зидан. В 19-ата минута обаче, "адзурите" връщат гола след удар на Марко Матераци. При такъв резултат завършва и редовното време на срещата. Последвалата случка в продълженията обаче, ще се помни винаги. Играещият последното си първенство, Зидан се обръща към Матераци и го удря с глава в гърдите. Това не остава незабелязано от аржентинския съдия и Зизу е изгонен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При рулетката на дузпите по-здравите нерви имат италианците. Пирло, Матераци, Де Роси, Дел Пиеро и Гросо отбелязват, докато при французите Трезеге пропуска и така титлата отива в ръцете на "адзурите". 

Голмайстор на първенството става Мирослав Клозе. За най-добър вратар логично е избран Джиджи Буфон, а най-добър млад играч на Мондиал 2006 е Лукаш Подолски. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА