Last news in Fakti

16 Май, 2014 21:44 1 757 0

Сега ще видим кой е червен и кой е пембен

  • цска-
  • акции-
  • фенове

Първичното предлагане на акции на ЦСКА е все по-близо до провал

Сега ще видим кой е червен и кой е пембен - 1
Снимка: БТА

Настъпи времето, в което „червните“ фенове трябва да покажат какво значи за тях ЦСКА.  Остават два дни до края на първичното предлагане на акции на клуба. До този момент са продадени 331 671, а за да е акцията успешна е нужно да бъдат закупени 1 409 271. Както можем да се досетим, активността  на феновете на клуба не е особено голяма. А точно преди старта на кампанията много от тях се биеха в сърцата какви цесекари са и как нямат търпение да поемат властта над своя клуба. Сега, когато получиха шанса за това, те просто не го поеха.

Това е пореден случай, в който се доказва, че българинът е много голям на думи и твърде малък на дела. От години феновете на Левски и ЦСКА обясняват как искат да поемат властта над своите клубове, но когато ножът опре до кокала, те просто се изпокриват.

Истината е, че българинът не обича да дава пари просто ей така. Той обича да казва, че би го направил за някаква идея, но когато му дойде времето, просто си заравя главата в земята. „Червените“ фенове имат историческия шанс да покажат, че в България са възможни испанските и германските модели за управление на футболни клубове, в които феновете държат контролния пакет от акциите на отборите и определят начина, по който ще се развиват те. Естествено трябва да се каже, че повечето отбори от Испания и Германия са глобални футболни марки. Освен, че двете страни имат многократно по-голямо население от българското, техните акции се изкупуват и от множество чужденци. Да не говорим, че техните дребни акционери са и много по-платежоспособни от нашите. Феновете на ЦСКА обаче имат шанса да покажат истински акт на любов към своя клуб. С парите, които те могат да съберат от покупката на тези акции, общо взето  ще подсигурят финансирането за следващия сезон на отбора.

Да, естествено, че Александър Томов е човек, на който вяра много трудно може да се има, но  е и факт, че през този сезон той някак си намери финансиране за клуба и дори понамали неговите дългове. С пускането на акциите на пазара той даде историческия шанс на феновете сами да участват в спасението на „червения“ отбор. Те обаче явно не искат да се възползват от него.

Вероятно Томов се е надявал на редица големи инвеститори, които да си купят големи пакети от акциите, но такива до сега имаше само няколко. Само преди дни Александър Тодоров изрева, че много от бившите величия на отбора, които благодарение на него са успели да излязат в чужбина и да натрупат много пари, не са си купили акции. За съжаление повечето „червени“ легенди никога не са се славели с особена отдаденост към „червената“ идея, особено когато тя не им носи финансови постъпления. В Монако Димитър Бербатов получава по 62 000 евро седмично. Т.е само една негова седмична заплата би купила 40 000 от акциите на ЦСКА. Седмичната заплата на Александър Тонев в Астън Вила е 25 000  паунда. Само със заработеното за една седмица, той  може да купи също доста солиден брой акции. За съжаление обаче това не става.  Интересно къде останаха и крупните бизнесмени, които до скоро се каниха, че са готови да изсипят реки от пари на „Българска армия“. До преди година те се оправдаваха, че не го правят с управлението на „Титан“, a сега за оправдание им служи Александър Томов. Тоест да обещават е лесно, но да изпълняват  е далеч по-неприятно.


Остават три дни до края на предлагането на акциите на ЦСКА. Трябва да бъдат продадени още около милион такива. Това е почти невъзможно, но сега е времето „червените“ фенове да покажат защо толкова много парадират със славата на своя клуб. Сега е времето да си купят акции и дори първичното предлагане да се провали, да покажат, че ЦСКА все още е жив и има бъдеще. През следващите два дни ще видим кой е червен и кой е пембен.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА