Last news in Fakti

17 Септември, 2014 13:58, обновена 17 Септември, 2014 13:59 5 948 8

Лепилото измества заварките в автомобилното производство

  • лепило-
  • автомобилно производство

Стремежът към намаляване на разходите и теглото на автомобилите кара все повече производители да прибягват към алтернативни материали. Еволюция обаче търпят и методите за сглобка. Винтовете, заварките и нитовете постепенно отстъпват място на иновационни лепила, чиито качества постоянно се усъвършенстват. Средностатистическата съвременна кола съдържа 12 кг лепилни смеси, а потреблението им нараства с 4-5% годишно, пише The Wall Street Journal.



Ползите от лепилата не се изчерпват само с намаляването на теглото на возилото. Те позволяват внедряването на доскоро редки за масовото автомобилостроене материали като въглеродни нишки и пластмаса и съчетаването им с различни метали. За направата на новия изцяло алуминиев Ford F-150, например, се използват три пъти повече лепилни смеси, отколкото при предшественика. Според The Wall Street Journal следващата стъпка в развитието на технологиите ще бъде разработката на методи за крепеж на двигателя с лепило, което в момента звучи като абсолютна фантастика.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    3 1 Отговор
    да е*а боклуците ви !
  • 2 ккк

    1 3 Отговор
    Е не мое всички да са умни колкото теб.Толковат могат,това са измислили хората. Да те бяха питали как се правят не-боклуци.
  • 3 S Doichinov

    4 1 Отговор
    Двигател хванат с лепило!!!Ай стига с тези глупости.Къде ще отиват вибрациите примерно?Дано поне не е на водна основа,че с тези дъждове

    Коментиран от #4

  • 4 циклон Б

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "S Doichinov":

    Лепилата биват много видове има много пластични такива
  • 5 баце

    4 1 Отговор
    Най вероятно скоро ще пуснат и дъвка с тези качества ,та да ги лепим в движение.
  • 6 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 7 Мони НСА

    1 0 Отговор
    скоро и от картон ще ги правят

    Коментиран от #8

  • 8 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мони НСА":

    Швабите още преди 40 години произвеждаха картонени коли - ТРАБАНТ. Двигателя ще го лепят за тампоните без да има заляти в тях болтове. Дефакто всичко се прави с цел по малък живот. Няма как при това свръх производство на автомобили. Би трябвало да се насочат към по глобално рециклиране.