Last news in Fakti

13 Февруари, 2015 22:33, обновена 14 Февруари, 2015 09:44 5 407 3

Класика и технологии - часовникът Zenith El Primero Lightweight

  • zenith-
  • el primero

Zenith’s El Primero Lightweight е пример за това как автомобилни технологии могат да бъдат приложени и в създаването на часовници. Производителят на луксозни ръчни часовници Zenith е една от най-добрите фирми на пазара и това е последното им творение - лимитирана версия на модел, който има дълга история и първото му появяване е през далечната 1969 година. Също като предишните модели този часовник е способен да отброява дори стотни, а издръжливостта му срещу външни вибрации и удари е увеличена.

Материалите, от които е изработен, включват основна част от алуминий, облечена в керамични и въглеродни слоеве, титаниева корона и скелетоподобна вътрешна част. Гумената каишка е комбинирана с Nomex - материал с голяма огнеустойчивост, използван за направата на състезателни костюми за всички моторни шампионати по света като се започне от F1, WRC, IRC и се стигне до DTM. За уникалната точност на Zenith се грижи механизъм, който възпроизвежда 36 000 трептения в час.

Освен с всичко изброено, El Primero Lightweight е оборудван и с цели 31 скъпоценни камъка. Запасът му на енергия е 50 часа, което предвид честотата на трептенията е впечатляващо. Теглото на това произведение на изкуството е само 40 грама. Като лимитирана версия производството е ограничено на 250 броя, всеки на цена $22 000. Това не пречи човек да помечтае за часовника, който Феликс Баумгартнер е държал на ръката си при емблематичния скок от стратосферата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    1. Рекордът на Феликс не беше ли подобрен?
    2. Ако отброява стотни трябва да прави 360 000 трептения в час.
    3. Тоя карбон го слага всяко махлянско тунерче на капака си и ми седи някак си простовато, макар, че по капаците е обикновено фолио стилът се изтърка.
    4. Кое му струва 22 000 долара на това?

    Коментиран от #2

  • 2 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Shmeker":

    За трептенията мисля, че си прав, но за карбона не съм съгласен. Това, че псевдотунерите си слагат фолио изобщо не значи, че изглежда зле. Все едно да кажеш, че Пагани Зонда изглежда зле, просто не е така. А като се има предвид колко е лек и колко е лимитиран, цената ми се струва оправдана. Все пак часовник на Richard Mille с тегло 20 грама се продаваше за $700 000, но за да разбереш такъв часовник трябва да си ценител.
  • 3 Попа

    0 0 Отговор
    Това с трептениятя нещо не го схванах. Прави 100 херца. най-шашавия електронен часовеник прави над 25 000 херца???
    Какво му е точното, че не разбрах....