7 Март, 2015 15:29 2 910 0

Морски радар лови пиратите

  • иец-
  • пирати-
  • изложение
Морски радар лови пиратите - 1

Морското пиратство има история колкото и самото корабоплаване. За да се предпазят екипажите на търговски и пътнически кораби, най-често използват водни струи или предприемат маневри и промяна на курса. Това обаче не винаги помага срещу набиращото все по-голяма мощ модерно морско разбойничество.

Проблемът с похитените търговски кораби става все по-сериозен, което подтиква много научни екипи да разработват нови технологии за борба с пиратите.

В един от тези екипи участва и Калин Кабакчиев. Той ще представи проект за морски радар за защита и отбрана срещу морски нарушители на 11 март по време на „Аз, инженерът“ в Интер Експо Център.

Радар vs Пирати

Основната цел на проекта за морски радари е да служи за защита от нарушители, наркопласьори и пирати на морски и океански обекти - като например нефтени платформи, ветрогенератори и танкери, но също така и на брегови ивици и острови.

Радарите разпределят сензори върху морската повърхност в зигзагообразна структура, като така ефективно покриват периметъра и защитават определени обекти.

В момента Калин участва в изграждането на прототипен радар заедно с университетски колектив от шест души в Бирмингамския университет, където е докторант и научен сътрудник. Екипът му тества технологията в десетки различни морски експерименти и изпитания в три различни държави – България, Великобритания и Италия.

За любителите на технологиите

Тази година събитието за всички специалисти в сферата на инженерните науки „Аз, инженерът“ ще се проведе на 11 март. Програмата на форума ще започне с презентации на представители от - Interoute, ABB, Aurubis, Sap Labs, Melexis, Telenor, VMware Bulgaria, Visteon, Festo, Mondi group Bulgaria, Hoval, Българската асоциация за безпилотни системи (BRUS) и др.

Те ще представят най-интересната част от разработките в компанията, а някои ще представят и възможностите за професионална реализация на студентите.

Във втория блок с презентации и лектори ще бъдат изобретатели като Калин Кабакчиев, които ще покажат своите проекти. Сред тях ще бъдат и Бойко Вучев, собственик на марката "Правец", Тихомир Димитров основател на The Human Adventures in Space Exploration, чиято цел е да покаже на хората колко интересен е Космосът и колко много чудеса се случват над нас.

Всички лектори може да видите на сайта на събитието http://www.iengineer.bg

То се организира от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“, и е напълно безплатно. Нужна е само регистрация, за да участвате.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА