28 Март, 2015 12:59 2 706 0

Security Expo 2015 показа как да направим своя дом, бизнес и град по-сигурни

  • иец-
  • security expo-
  • изложение

Посетителите намериха най-новите решения в IP технологиите, сградната автоматизация и системите за предупреждение при бедствия

Security Expo 2015 показа как да направим своя дом, бизнес и град по-сигурни - 1

Как да следим дома и бизнеса си от смартфон, да проследяваме хора, транспортни средства, документи през мини GPS или дори „умна система“ без интернет да предупреди за природно бедствие или аварии. Това са само част от новостите на единственото у нас изложение за сигурност и охрана Security Expo 2015, което продължава до 16.30 ч. на 28 март (събота). То се провежда паралелно с 15-тото издание на Българска строителна седмица.

Тази година фирмите от бранша се фокусират върху интегрирани системи за автоматизация и енергоефективни решения за вашия дом или бизнес. Инвеститори, строители, проектанти обаче все още избират най-евтините решения, защото издаването на разрешително за строеж не е обвързано с интегрираните или пък енергоефективни системи за сигурност. Това коментира на форум –дискусия „Safe City – системите за сигурност и строителството“ Борислав Борисов, общински съветник в Столична община, декан на факултета по Архитектура във висшето строително училище „Любен Каравелов“ и председател на Съюза на урбанистите в България.

А всъщност основните разходи на бизнеса и домакинството отиват за отопление за охлаждане, за електроенергия. С една система всички тези процеси могат да се управляват, с което да се спести до 50% от разходите, каза Христо Велев, съсобственик на Канброк България. От всички проекти, които изпълняваме няма нито един, който да цели оптимизация на разходите за енергия, допълни Велев. Предстои саниране на жилищата, нека не говорим само за пасивна енергийна ефективност, а за реални системи, които ще пестят енергия. С една платформа може вече да управлявате всички системи за сигурност- видеонаблюдение и разпознаване на лица, пожарогасене, оповестителни и алармени системи, контрол на достъпа и автоматизация, коментира Росен Нацков, управител на Мултимедийна група. Тези решения са изключително полезни и в градски условия навън и на обществени места, допълни Михаил Бончев от Бош Секюрити Системс. „Необходимо е да се разшири периметъра на наблюдение и в по-крайните квартали на столицата, също да има видеонаблюдение на спирките на градския транспорт, за да се предотвратяват нападения и кражби, коментира още арх. Борисов. Съвременните „умни“ системи могат лесно да се надграждат и да се управляват от разстояние през таблет или смартфон. Тези нови HD технологии могат да работят и със стара мрежова среда, по коаксиален кабел, посочи Николай Хасковлиев, търговски директор на Анди България. Така се постигат едновременно по-добри резултати и не е необходимо да се изгражда нова преносна, оптична връзка. Такава нова технология представиха и на своя презентация от Сектрон. Друга система пък позволява да защитите дома и бизнеса си отвсякъде чрез автоматично включване на аларма, която е свързана с бърза помощ, пожарната и полицията.

На Security Expo 2015 за пръв път у нас се организира демонстрация на видеокамери, които предават реална картина на живо, за да може всеки да направи най-добрия избор за своя бизнес. Видеонаблюдението се превръща в основен гарант за сигурност за разпознаване на нарушители и автомобили, за разкриване на престъпления и намиране на причините за нападения. Затова индустрията през следващото десетилетие ще продължава да се развива и да представя нови и уникални решения за потребителите в обществения и частния сектор.

Сред новостите на Security Expo 2015 бяха първата петмегакпикселова камера, която предлага високоскоростни изображения без размазване дори при слаба осветеност и автоматично записване на всички събития. На изложението беше представена системата за видео анализ IVA, както и серията камериStarlight. В сферата на пожароизвестяването посетителите научиха повече за новото поколение пожарни детектори AVENAR 4000, системата за гласова евакуация PAVIRO. Палитрата от качествени продукти се запълни от нова цифрова дискусионна система в сферата на конферентните връзки.

На SecurityExpo2015 бяха представени функциите на новите IP базирани системи, които обхващат целия процес на видеонаблюдение. Специален софтуер за изграждане на системите IPVideoSystemDesignTool осигурява функционалност през целия процес на проектиране.  IP базираните системи предоставят повече предимства от старите аналогови системи.

Уникални системи за достъп и задвижване, също така пълната гама от иновативни нанопродукти с електрозащитни и антикорозионни свойства NANOPROTECH бяха сред експонатите на изложението. Сред интересните продукти е мини GPS проследяващо устройство за проследяване на местонахождението на хора, транспортни средства, домашни любимци и всякакви фирмени активи. Също така посетителите се запознаха и със системи за измерване на електроенергия и параметри на мрежата за битови и промишлени нужди.

Една от фирмите предложи демонстрация на аспирационните детектори на Securiton, които имат предимства както при обезопасяването на сгради и помещения с висока историческа и архитектурна стойност, така и за сървърни помещения, изчислителни центрове и обекти, работещи при ниски температури.

На SecurityExpo 2015 бяха представени и системи за аерозолно пожарогасене. Клиентите успяха да си купят  видеорегистратори, или т.нар. супер камери за коли.  Иновативната серия носими пожарогасители ABF, които са най-доброто решение за кетъринг индустрията – ресторанти, хотели, заведения за бързо хранене и промишлени обекти за производство на храни. Също така се препочва за домакинствата, лаборатории, работилници, офиси, магазини и промишлени предприятия.
Аварийно осветление и най-новите лед технологии за дома и бизнеса също впечатлиха гостите. Фирмите представят и новостите в сградната автоматизация. Домофоните за вграждане са хит продукт в новото строителство - стъклени, цветни, без кабели. Може да отворите вашия дом и да виждате всичко, което се случва вътре от разстояние. Изложителите представят и лифт интерком, или т.нар. аварийни разговорни системи през GSM мрежа или интернет.

На единственото в България изложение за сигурност и охрана SecurityExpo посетителите научиха повече за първите on-line услуги за контрол на достъпа и работното време на световния пазар – GuardaSaaS. Друга част от индустрията наблегна на напредъка в системите за контрол на достъпа в обществения транспорт и бизнеса. Фирми представихатурникети за контрол на достъпа, подходящи за метро, офис и производствени сгради. Не на последно място компаниите предложиха и новости при системите за ранно предупреждение при аварии в индустрията и защита на населението при бедствия. Това може да се случи дори и при лиспата на всякакви комуникации и интернет.

На изложението участваха близо 50 компании от България, Германия, Италия, Чехия, Босна и Херцеговина, Русия, Обединените арабски емирства. Security Expo е под патронажа на Министерството на вътрешните работи. Тази година събитието откри зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Организатори са Българската търговско-промишлена палата и Интер Експо Център.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА