Last news in Fakti

7 Септември, 2011 12:43 4 975 0

"Шапка невидимка" превръща танк в лека кола

"Шапка невидимка" превръща танк в лека кола - 1
Снимка: BAE Systems

Европейски учени разработиха технология, която позволява огромният горещ двигател на танк да бъде скрит от специелните инфрачервени уреди за засичане. Тайната се крие в специални активни материали, от които е изработена обвивката на бойното превозно средство.

Иновационната система работи в инфрачервения диапазон на вълните и не само маскира бойната машина към дадената местност, а при необходимост създава илюзия, променяща формата на танка. По този начин огромното бойно возило може да бъде видяно като обикновен лек автомобил.

Технологията е наречена Adaptiv и ще дебютира официално в края на септември, по време на международното изложение на военна теника DSEi 2011 в Лондон. Разработката представлява активно покритие, предназначено за танкове и бронетранспортьори.

Състои се от множество шестоъгълни плочки, които по електронен път могат много бързо да изменят температурата си към положителна или отрицателна. 1 000 подобни пластини с приблизителен диаметър от 14 сантиметра могат да покрият стандартен танк.

Те се командват от специални камери на борда на бойната машина, които следят географския фон и дават възможност дори на движещ се танк да променя формата си или напълно да се слива с околните предмети. Системата предава и скрит код, който предпазва "невидимото" возило от т.нар. приятелски огън.

Системата има богат набор от инфрачервени изображения, които могат да превърнат бойната машина дори в крава. Най-интересна обаче си остава системата, правеща абсолютно невидим танка. Тя беше демонстрирана на шведската гъсенична машина Strf 90.

Проектът Adaptiv все още не е завършен и ще бъде доразработван през следващите няколко години, за да може да бъде постигната пълна невидимост за вражеските системи. Създателите на Adaptiv изтъкват също, че технологията е доста по-евтина от останалите подобни.

Освен това системата може да бъде пригодена за "скриване" на кораби и дори на цели сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА