Last news in Fakti

7 Септември, 2011 12:48 2 449 3

Учени откриха сигнал срещу плешивостта

Учени откриха сигнал срещу плешивостта - 1
Снимка: Elsevier Inc.

Екип изследователи от университета в Йеил твърдят, че са направили откритие, което може до доведе до нови методи за борба с плешивостта. Евентуалното лечение обаче би било от полза само за мъже, при които все още има стволови клетки в корените на фуликулите. Оказва се, че те се нуждаят от специален сигнал, който ги кара да произвеждат косми. Учените са открили именно източника на този сигнал.

Екипът на Валъри Хорсли, доцент по молекулярна, клетъчна и експериментална биология, установил, че когато косата умира, пластът мазнина в скалпа отънява. Ако космите започнат отново да растат, става обратното и мастната тъкан става по-дебела. Процесът е известен като адипогенеза.

Учените успели да идентифицират вид стволови клетки (адипозни прекурсори) в този слой от кожата, който отговаря за генерирането на нови мастни клетки. Молекулите, произвеждани от тези клетки, предизвикали повторно поникване на косми при мишки.

Екипът на Хорсли се опитва да идентифицира и други сигнали, произвеждани от адипозните прекурсори, които играят роля в регенерацията на коса, както и дали същите молекули имат същия ефект при човека.

"Ако успеем да накараме тези клетки да стимулират спящите фоликули, може би ще получим шанс да накараме косата да расте отново", коментира Хорсли. Изследването на йеилските учени е публикувано в септемврийското издание на сп. Cell.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Недялков

    2 1 Отговор
    Стискаме палци
  • 2 Георги Георгиев

    1 1 Отговор
    Много ми е интересно, ако наистина са го открили, кога са го открили, кога мислят да го пуснат за масово разпространение и какво ли ще е цената му в началото ?
  • 3 Георги Георгиев

    0 1 Отговор
    Успех