Last news in Fakti

8 Септември, 2011 13:21 1 620 1

Биолози препрограмираха клетки

  • стволови клетки, носорог, павиан

Екип биолози под ръководството на Джийн Лоринг от Института "Скрипс" в град Ла Хъл препрограмираха обикновени клетки на павиан и на бял носорог в стволови клетки, което ще помогне да се възстанови числеността на тези два вида животни и ще ги предпазва от болести, застрашаващи оцеляването им.

Павианът дрил (Mandrillus leucophaeus) и северният бял носорог (Ceratotherium simum cottoni) са сред животинските видове, които са застрашени от изчезване от лицето на Земята в близките десетилетия. Бройката на носорозите продължава заплашително да намалява заради бракониерството, а на павианите – заради "епидемия" от диабет.

Според биолозите популацията на белите носорози е сведена до 10 екземпляра, които живеят в зоопаркове и резервати. Смята се, че последният див носорог е бил убит от бракониери през 2006 година. Препрограмирането е станало с помощта на два ретровируса, специална комбинация от човешки гени и замразени клетки от павиан и женски бял носорог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 димитър гетов

    0 0 Отговор