15 Юни, 2016 15:54 5 649 6

Основателят на Alibaba: Ментетата са по-добри от оригиналите

  • alibaba-
  • джак ма-
  • менте-
  • копие

"Пиратските копия, произведени в Китай, не отстъпват по качество на оригиналните стоки, което усложнява борбата с ментетата", е заявил основателят на най-големия интернет магазин в света Джак Ма на последната среща с акционерите в Alibaba Group Holding Ltd., предава Bloomberg.

"Работата е там, че практически всички световни марки се възползват от евтината работна ръка в Китай. Причината за тази политика е ясна - повече печалба. С течение на времето нашите производствени мощности натрупаха достатъчно опит, а продукцията им се произвежда от същите суровини, от които и големите брандове. В резултат се появиха конкурентоспособни ментета, чието качество често превъзхожда оригиналите, но на много по-достъпна цена. Утвърдените марки вече страдат не от пиратската продукция, а от новите бизнес модели", смята Ма.

През май организацията с нестопанска цел "Международна коалиция за борба с пиратската продукция" (IACC) преустанови членството на Alibaba Group заради многобройни оплаквания и съдебни искове от страна на други членове, според които китайския интернет магазин не полага достатъчно усилия за ограничаване на продажбите на ментета.

Джак Ма контрира тези упреци с твърдението, че предвид мащабите си Alibaba прилага всички необходими инструменти за борба с нелегалната продукция и предприема всички познати мерки в тази област. Като доказателство предприемачът привежда резултатите от сътрудничеството на компанията му с китайските правоохранителни органи през 2015 г., когато са арестувани над 300 човека, закрити са 46 предприятия за производство на нелегални копия и е конфискувана продукция на стойност $125 млн.

"Не можем да решим проблема на 100%, защото това е борба с човешките инстинкти. Но можем да се справим с тази задача много по-успешно от всяко правителство, организация или когото и да било по света", твърди Джак Ма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дън Сяо Прън

    1 2 Отговор
    КИТАЙСКИ БОКЛУК...
  • 2 Киро

    2 2 Отговор
    Нещо си се объркАл, дребосък!

    Стоките в Китай, които са произведени по западен стандарт и производството е следено от бял човек - е ОК.

    Тия стоки, дето са правени само от жълтури, а пълни боклуци и далеч от оригиналите, МНОООГО далеч!
  • 3 Kirchev

    0 0 Отговор
    Прав е.От личен опит гарантирам и аз се съмнявах отидох видях и се уверих във корекността гостоприемността и толерантността на китайчетата.Мога да ви потвърдя че това което си закупих от там е кчественно а то е сериозна техника и със няколко пъти по евтина спрамо западната техника която те принуждава да си обвързан постоянно до като я използваж и имаш нужда от нея докато тяхната е опростена и можеш да я пддържаш със собственни минимални средства
  • 4 Боби

    0 0 Отговор
    Конкретно давам пример с фенерите и ножовете, нъй като имам лични впечатления - има копия на известни марки, които струват 5-10 долара и те наистина са кофти, но има копия и които са 100-200 долара /при цена на оригинала примерно от 500 долара нагоре/ и тези копия /или може би реплики/ са наистина много качествени, от скъпи стомани и материали и т.н., което от друга страна ги поставя в друга целева група. При фенерите е същото - ако искаш качествен китайски фенер, ще трябва да изкараш 70-100-150 лв. което като цена е доста близо до марковите машини на германци, американци и французи. Качеството си иска своето дори при китайците.
    Не говорим за брандираните стоки, произвеждани под марката и надзора на реномирани производители - там нещата са ясни.
  • 5 Коча

    1 0 Отговор
    Аз пък давам пример с една оригинална китара Гибсън която струва 4000лв и едно копие което струва 250 долара.Напълно еднакви по качество! Въпрос на вкус!
  • 6 Строител

    1 0 Отговор
    И аз да се вкюча, лазерна рулетка Бош с обхват 40м е на цена 240лв, китайски аналог (не е реплика или менте с марката Бош) е на цена 45лв (25$ от алиекспресс). Точността на измерване и параметрите на лазера и сензора са абсолютно еднакви и при двата модела. Така че да робуваш на "Марката" си е живо набутване.