15 Юли, 2016 16:29 17 683 16

Първата графенова батерия зарежда за 15 мин.

  • dongxu optoelectronics-
  • g-king-
  • графен-
  • графенова батерия-
  • графенов акумулатор
Първата графенова батерия зарежда за 15 мин. - 1

Китайската компания Dongxu Optoelectronics обяви, че започва серийно производство на първия в света графенов акумулатор G-King. Батерията с капацитет 4 800 mAh обещава революция в света на преносимите устройства, тъй като може да бъде напълно заредена в рамките на 13-15 минути. G-King издържа 3 500 цикъла на зареждане/разреждане, което е около 7 пъти повече от средния живот на йон-литиевите батерии.

Тези качества на новия акумулатор се дължат на свойствата на графена, който притежава огромен технологичен потенциал. Освен повишаване на ефективността на батериите, този материал позволява създаване на устройства с гъвкави екрани и подобряване на функционалността на сензорите за сърдечен пулс и скенерите за пръстови отпечатъци.

От Dongxu не съобщават кога започват продажбите на G-King и не предоставят допълнителна информация за техническите характеристики на акумулатора. Според специалисти обаче самият факт, че започва серийното производство на графенови батерии предвещава революция на пазара на електрически продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 1 Отговор
    Много лош ден за "феновете" на петрола , края вече наднича зад ъгъла

    Коментиран от #4

  • 2 Прост

    7 0 Отговор
    Ако докарат и цена ще избият рибата :)

    Коментиран от #13

  • 3 теорема

    5 1 Отговор
    Поредното западно откритие, което своевременно е откраднато и изкопирано от поднебесната империя.

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    А дано ама надали. И аз мразя чаршафлиите, но нефта скоро няма да бъде изместен.
    А покрай арабеските доста западни компании се облажват от петрола, включително и двуличните норвежци, които се правят на големи еколози.
    Иначе адмирирам подобно развитие на батериите!!!
  • 5 сфгег

    1 0 Отговор
    ся немските производители
    ще пуснат
    как отдавна са запланували модели с такива батериии
    и които ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ
    но на лице нищо
  • 6 Сульо

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "теорема":

    Глупости ! Както знаеш графена е руско откритие (няма значение къде а КОЙ го е направил). И много се пенят да направят батерия ама още няма дазе публикувана статия в NATURE камо ли демо образец. Тъй, че не поценявай китайците - почнаха с копиране,а ще продължат с тях да ги копират. Има много такива примери в историята на технологиите.

    Коментиран от #8

  • 7 пулю

    3 0 Отговор
    и като са го открили руснаците къде точно са го вложили ???че нещо не се сещам!
  • 8 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сульо":

    Това ,че двамата откриватели са родени в Русия , изобщо не значи , че откритието е руско , още повече , че целият им живот и кариера са минали на запад . Това е все едно да кажеш , че Гугъл е руски , щото единия основател е роден в Русия , ама не казваш , че е имигрирал на 6 години . Това по-скоро е срам за Русия , защото ако бяха останали най-вероятно щяха да откриват "нови" бомби вместо нови материали , а на патентите щеше да пише името на някой партиен номенклатурчик
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Това, че само един производител ще го произвежда означава висока цена. Поне за сега, след години, както при йон-лития цените ще се променят. Навремето те бяха много скъпи, а сега се продават навсякъде на сравнително достъпни за всеки цени. Тази батерия може да се зарежда бързо, но все пак за ел.коли голямата батерия означава голям ток, който да премине са минути през кабели и батерия, а това е физически труден процес на загряване и сравнително опасен подвиг. Там вече ще трябва да влизат и кабели с азотно охлаждане, за да може да премине тока без да се подпали колата и инфраструктурата.
    Те си знаят, ще го разработят до няколко години. И чао, чао ЕРП, с 5х.лв за солари + батерията отделно няма да плащам повече за ток.
  • 10 Илиан

    0 0 Отговор
    Има само една подробност - като дойде момента на батерийните коли, цената на тока ще стане като сегашната на петрола - никой няма да те остави да плащаш примерно 5 лв.за 100км! Справка - цената на газовите инсталации за домовете и др. сгради. Освен това вечер когато вероятно ще се зареждат колите токът няма да достига, а денем ще е в излишък.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Илиан":

    Когато има добри и евтини батерии ще може да се премине на алтернативни източници понеже ще има къде евтино и дълготрайно да се съхранява добитата енергия. Точно съхранението е най-големият проблем на соларните инсталации, ветрогенераторите и др. свободни източници. Батериите струват почти колкото инсталацията и издържат 5г максимум сравнено с 20г на панелите. Ако има евтина батерия от 10-20кв то много хора ще предпочетат да дадат 10-15х.лв и да са независими. Сега ЕРП за да те свържат с двупосочен електромер те вписват като инвеститор макар ти да си произвеждаш и консумираш енергията, без оглед колко е голяма инсталацията. И това е защото са задължени да те свържат, но те искат да те откажат преди да са те свурзали. Минах го като опит, отвратителни са.
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Има и други батерии освен графеновите. Има и локални АЕЦ-чета. Още японците ги бяха оповестили преди 30-40 г. Те разбора се работят не с уран и плутоний, а с леки изотопи. Отново руснаци демонстрираха, че могат да направят батерия за фенерче, или друга джаджа, използвайки разпада на леки изотопи. Така че бъдещето е като един морков и ний крачим към него. Преди 50 години се мислеше, че по наше време колите ще летят, а няма да се движат по хасвалта, ама на - друг дърпа конците.
  • 13 Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Прост":

    Във друга статия четох че ще са по 250 долара/евро
  • 14 незнайко

    1 0 Отговор
    Да му мислят тези, които печелят само от петрол. Няма да могат да се раждат милионерчета, затова се ориентираха да завземат Европа.
  • 15 Днес 22.08.18

    0 0 Отговор
    Къде са?

    Коментиран от #16

  • 16 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Днес 22.08.18":

    И аз това да питам.