Last news in Fakti

14 Август, 2019 13:49 7 344 15

Samsung разработва графенова батерия

  • samsung-
  • графен-
  • батерия-
  • акумулатор

До година-две Samsung ще пусне в продажба смартфон с нов тип батерия, изработена от графен - слой графит с дебелина от един атом, твърди известният блогър Еван Блас. Такъв акумулатор може да бъде зареден на 100% за около 30 минути.

"Казаха ми, че Samsung планира да представи през 2020 или 2021 г. поне едно устройство с графенова батерия", пише Блас в профила си в Twitter. Инженерите на корейския производител търсели необходимия баланс между мощност на батерията и производствени разходи.

Графенът провежда електричество 100 пъти по-ефективно от медта, а скоростта на предаване на енергията е 140 пъти по-висока, отколкото силиция. Това го прави идеален материал за бързо зареждане.

Samsung обяви, че разработва графенови акумулатори още през 2017 г. Тогава корейците твърдяха, че новата технология ще намали времето за зареждане до 12 минути.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    39 15 Отговор
    Ех докато Samsung я направят Huawei ще са вградили ядрен реактор в телефона
  • 2 Знам

    20 14 Отговор
    Помните ли гърмящите Note 7 ? Е това ще е нещо подобно !
  • 3 Един

    13 7 Отговор
    Единия електрод е "graphene" , а другия ? Електролита какъв е? Да припомня, че всички цинкови батерии са с ГРАФИТЕН електрод!
  • 4 5427

    18 1 Отговор
    Е, добре, скоро не бяхме чели "новина" за поредната революция при батериите, която аха-аха да влезе в масово производство.

    Коментиран от #6

  • 5 Грую

    9 12 Отговор
    От думата графен се вижда, че въглерод стои в основата, а той както добре знаете гори и то много добре и на база на това горене се крепи все още промишлеността в целия свят. Та една батерия с капацитет да усвоява и отделя мощност в такива размери за толкова кратко време как ли би горяла?

    Коментиран от #8, #10

  • 6 ЕЛЕКТРО карс

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "5427":

    Абе това с графена май няма да стане 🔋📉
  • 7 гост

    4 0 Отговор
    Първо, добре че ползват графен, но за неговото производство няма евтин вариант засега и материала е сравнително скъп като се има предвид, че графита е изключително евтин. След това електролита трябва да е в твърдо състояние, за да е надежна и устойчива батерията. От много време има батерии, но те не са достигнали ниво на комерсиално производство, защото бързото зареждане означава увеличаване на обема и загряване, неща с които още не са се преборили. От години се говори за батерии с твърд електролит, но няма нито една компания започнала производството на подобни клетки.

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Грую":

    Това е като гъвкавият им galaxy fold , големи приказки обещания а накрая дисплея изгаря за ден работа &
  • 9 Възмотен от липсата на жак

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ми към 2030 може и да стане за масовия потребител.
  • 10 Един човек

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Грую":

    Въглерода се разтапя при температура от около 3600 градуса. При колко градуса би се запалил? Сигурно гурно говориш за въглеродни съединения които са различни от въглерод..., въглеводородите имат основни съставки въглерод и водород и горят, в три агрегатни състояния може да ги намериш, като ги запалиш минават в плазма. Графена е въглерод в аморфно състояние... Трудни термини за разбиране, ама такова е положението.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 за гъби съм

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Един човек":

    бас хващам че си е мислил за водород а не за въглерод като го е писал :) а останалите дето бъркат графен с графит направо избиват рибата :)
    западна образованието последните 30 години, ц, ц, ц - съсипаха я тая държава!
  • 12 deadman1488

    4 1 Отговор
    полудях по тая радостна новина
  • 13 Пинокио

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Един човек":

    Освен пълни глупости си написал и едно вярно нещо.
  • 14 Terrvel Technologies

    2 0 Отговор
    Аз до колкото знам Terrvel Technologies разработват Графенова батерия от 2016 насам и през 2022 ще я пускат !
  • 15 Tervel Technologies

    2 0 Отговор
    Samsung ще трябва да работят с LG и Tervel ако искат да я пуснат по-бързо.