Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 13:38 5 396 1

Най-старата жена в света била мутант

  • мутации-
  • гени-
  • днк

 

По време на научната конференция по генетика на човека ICHG 2011 в канадския град Монреал учени представиха първите резултати от интересно изследване. Негов обект е бил най-старият човек в света - жена, починала на 115 години.
 
Името й не се съобщава, като в изследването жената фигурира под индекс W115. По-интересното е обаче, че учените са открили свръхредки генетични изменения в нейното ДНК. Точната им роля в процеса на стареене все още не е ясна.
 
Известно е обаче, че именно тези мутации са предпазвали жената от отслабване на умствената дейност и от ред други заболявания, свързани със стареенето. Преди смъртта си 115-годишната жена е била в отлично здравослодво състояние.
 
Изследователите казват, че когато била на 113 години й е направена пълна проверка на умствените способности, която показала стандартни нива, присъщи за 60-70-годишен човек. Сега предстои обстоен сравнителен анализ на гените на жената с тези на хиляди хора.
 
Чак тогава ще може да се получи потвърждение на тезата, че дълголетието на човека зависи от определена вариация в гените. Учените от медицинския център на университета в Амстердам се надяват, че в бъдеще ще могат да изолират тези мутации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stiliyan

    0 0 Отговор
    ""Учените от медицинския център на университета в Амстердам се надяват, че в бъдеще ще могат да изолират тези мутации.""
    И за какво? Ние станахме вече 8 милиарда за няколко години.Ако станем и "безсмъртни" ще стане мазало.