Last news in Fakti

6 Декември, 2021 15:03 11 170 22

Бил Гейтс пак с "едни гърди напред": Прави ДНК хранилища за информация

  • днк-
  • информация-
  • microsoft-
  • база данни

Учени от Microsoft Research вече са успели да постигнат феноменални резултати

Бил Гейтс пак с "едни гърди напред": Прави ДНК хранилища за информация - 1

Битува мнението, че изкуствената ДНК е оптималният материал за дългосрочно съхранение на данни поради своята плътност, лекота на копиране, стабилност и издръжливост.

Най-голям успех в решаването на проблема за създаване на реално съхранение на данни на базата на ДНК постигна изследователският отдел на Microsoft Research, който реши проблема със скоростта на запис и четене на данни.

Днес основната задача, пред която са изправени учените, работещи по създаването на фундаментално нови хранилища за ДНК данни, е размерът на обема на съхранение и увеличаването на скоростта на предаване на данни.

Ниската скорост на запис и трансфер на данни, скъпото оборудване и сложният процес на създаване на хранилища на базата на изкуствена ДНК възпират масовото усвояване на технологията и създаването на първите търговски хранилища от този нов тип.

Въпреки това резултатите от изследванията, представени от учените от Microsoft Research, публикувани в Science Advances, показват, че те вече са успели да постигнат феноменални резултати, които биха могли радикално да променят ситуацията с въвеждането на ДНК хранилища.

Според учените те са успели да разработят нов метод за записване на данни върху изкуствена ДНК със скорост 1000 пъти по-бърза от съществуващите технологии. В резултат на това пропускателната способност на ДНК съхранението се увеличава значително и се намалява цената на процеса на запис и четене на данни.

Пълната информация за новата технология, създадена от Microsoft Research в сътрудничество с експерти от Вашингтонския университет и Лабораторията за молекулярни информационни науки (MISL), се нарича „Мащабно съхранение на ДНК с наномащабни електродни източници".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти

    42 3 Отговор
    Браво Били!Почвай да бегаш бате!
  • 2 пинто

    39 5 Отговор
    Няма да е лошо да започне прави свирки като Илонката, но не Сталер а Мъск.

    Коментиран от #10

  • 3 Този

    36 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пълната информация за новата технология се нарича „Мащабно съхранение на ДНК с наномащабни електродни източници". - Ко речии??????? Ако давате повече от 2,50 заплата на писачите ви моля свържете се с мен...
  • 4 Дедо Пенс

    65 2 Отговор
    ,, План Калерги,,- евреите печелят милиарди и ни убиват!!! Прочетете!!!🇱🇷
  • 5 Германеца

    9 62 Отговор
    Ти прост бай Ганьо, не можеш и частица да разбереш от горенаписаното, но омразата е налице. Засрамете се! Сигурно има 15 човека в цяла България които разбраха за какво иде реч.

    Коментиран от #17, #18

  • 6 Госあ

    34 2 Отговор
    Безполезни проекти за точене на средства.

    Коментиран от #8

  • 7 Перо

    19 3 Отговор
    Новата технология ще намери приложение в МВР и органите за сигурност!

    Коментиран от #12

  • 8 Госあ

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Секвенирането вече се прави на дълги рийдове, освен това. И тук е мястото да вметна, че вече са водещи китайците, а не Илумина. BGI са едни гърди напред, а не уили-били-бой
  • 9 В.В.П.

    39 0 Отговор
    Такова хранилище ,днк,данни ,ще има в България..Канадците,са въодушевени от проекта. Всеки луд с номера си ..И две военни морски бази ,Варна,Атия,може би..Ще бъдем добре защитени ,от Русия..И от нас ,самите.Със 6 бази на Пентагонът...Сащ ,не мисли за доброто на никой в света..Ще си изгори ,и собствените негри,бели ,като индианците.Вън ,от България!
  • 10 Ггтжг

    2 35 Отговор

    До коментар #2 от "пинто":

    Постигни това което е постигнал той и тогава коментирай

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СЛЕД КАТО ВСИЧКИ БИВАТ

    27 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    НАПРАВЕНИ ИМПОТЕНТНИ....СТЕРИЛНИ ЗА ДА ЗАЧЕНЕТЕ ИНВИТРО ТРЯБВА да. Платите ЯКО НА ЧАСТНИЯ ГЕНОФОНД КОИТО ЩЕ ОРЕДЛАГАТ И ИЗКУСТВЕННА МАТКА ЗА ИЗРАСТВАНЕ НА ЗАРОДИША.НО ТАЗИ УСЛУГА ЩЕ БЪДЕ СААМО ЗА МИЛИАРДЕРИТЕ..ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ЩРАКАТ РОБИ НА ПОРАЗИЯ.....
  • 13 Врагове

    23 0 Отговор
    Билито е сатанист номер едно в полезрението ми, след Радев!
  • 14 Славчо

    43 1 Отговор
    Бил Гейтс живия дявол създател на корона вирус и ваксините проблема е в самия него и световния елит милиардерите
  • 15 До Германеца

    21 1 Отговор
    Бързо бягай да ти сложат 3-та бустерна доза, ако още не си го направил, тъпанар такъв !?
  • 16 Там е работата че сам нииищо

    27 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ггтжг":

    Не е направил БАЩАТА НА БИЛИ Е ДЖУДАС МИЛИАРДЕР ОТКУПИЛ ПРОЕККТА ОТ БЕДНИ СТУДЕНТИ ТЕХНИЧАРИ И ГО ПРЕДОСТАВИЛ НА БИЛИ ОСИГУРЯВАЙКИ МУ И ФИНАНСИРАНЕ.....ДРУГОТО ГО ЗНАЕТЕ.ДА НЕ ГОВОРИМ КАК Е ПРЕЦАКАЛ СТИВ ДЖОБС И СЪМНИТЕЛНАТА СМЪРТ В ПОСЛЕДСТВИЕ НА ДЖОБС.....
  • 17 Плашимир

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Германеца":

    Мдаа,м. Разбрахме бе! Сега хранилища, следва CPU на база ДНК, и накрая ще ходиме с вграден на трети прешлен компитер и в гь3ъ принтер и факс. Нъл тъй.
  • 18 Rado

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "Германеца":

    Разбират, нали като имаше статия за ЩЕ има руски квантов телефон, тука се говореше, че ЩЕ е безаналогово и ШЕ е велико. Руските болни са най-здрави
  • 19 ДоброУтро

    13 1 Отговор
    Е добро утро, то затова искат нон-стоп тестове - събират се ДНК проби по цял свят и се снасят в единна система с/у възнаграждение. Затова и всички искат да се тествате под път и над път, да не остане нетестван човек с генетичен материал.
  • 20 Знаещ

    13 0 Отговор
    В Европа Франция,Германия,Полша,Испания,Холандия и др.има множество дейта центрове на Майкрософт които се използват точно за това.Новия световен ред.
  • 21 ⚜️Просветен⚜️

    6 0 Отговор
    Ми нали затова събират масово ДНК с тия измислени тестове !!!
  • 22 Емзеперикс-братче мило обади се.

    4 1 Отговор
    Това е дявола...Бил,ли си,не си ли,или си се бил,па си се бил напил и после сам си се пребил,след като си се бил напил..тоя безскрупулен нещастник,дето се разведе,и остави милиарди на жена си,а после и с дъщеря си има разни анти-човешки фондации,които работят срещу човечеството,няма ли най-после,да се кротне и да остави хората да живеят нормално и спокойно.Та,ако може да вземе да отиде на Луната,на Марс или на мата си,и колкото по скоро,толкова по добре,за всички земни жители..а,ако тая ГАД е рептил-извънземен,да става и да заминава там от където дошъл или изпълзял от преизподнята..да се върне там и да гори не 1000,мин.поне 10000 години...казах...